25e seizoen Champions League van start

Door Frits Feuler – De eerste wedstrijdronde in de groepsfase van de VELUX Champions League bij de mannen zit er na dit weekeinde op. Veertien duels voor de ploegen in groep A en B, de groepen C en D komen tot elk tien wedstrijden.

In groep A klopte het Franse Nantes in eigen huis Szeged (30-26) en mag zich de eerste lijstaanvoerder – op doelsaldo – noemen. Titelverdediger Vardar Skopje won het lastige uitduel bij Wisla Plock (26-22) terwijl de Duitse kampioen – Rhein Neckar Löwen – en de Spaanse grootmacht Barcelona in Mannheim met een gelijkspel afscheid van elkaar namen.

Opvallend: de Spaanse gasten lieten de thuisploeg tot 9-9 meedoen maar leidden halverwege met 12-18. Vanaf 23-23 was de spanning te snijden en bedroeg het verschil, na vier gelijke tussenstanden nooit meer dan twee treffers. De vijfde gelijke stand (31-31) was meteen de eindstand. Voor de furieus spelende Duitse ploeg die niet één keer op voorsprong stond, het hoogst haalbare resultaat. De laatste treffer van Patrick Groetzki voor de thuisploeg deed de SAP-Arena op zijn grondvesten trillen.

Met Kiel en PSG in groep B  troffen twee giganten in de Europese competitie elkaar, voor ruim tienduizend toeschouwers in een uitverkochte Kieler Arena, voor de zoveelste keer. Nog vers in het geheugen lag de grootste nederlaag van Kiel in de Champions League, enkele maanden geleden bij PSG: 24-42.

De beide defensies domineerden, gelet ook op de ‘magere’ 10-12 ruststand. De eerste Franse treffer werd na viereneenhalve minuut genoteerd, de Duitse aanhang kon pas na bijna tien (!) minuten voor het eerst juichen. Bij 18-24 (54’) was het definitief gelopen koers en mocht de thuisploeg de eindstand met vier treffers een mooiere aanblik geven: 22-25.

Bij de Franse kampioen kreeg doelman Rodrigo Corrales verrassend de voorkeur boven ex-Kiel-keeper Thierry Omeyer. MarkoVujin scoorde vijfmaal voor Kiel, Sander Sagosen zes keer voor de Franse ploeg.

SG Flensburg, de ploeg van assistent-trainer Mark Bult, moest hard werken voor de twee winstpunten bij de Deense kampioen Aalborg Handbol (30-27) dat in de competitie al twee van de drie wedstrijden verloren heeft. Halverwege stond Flensburg nog op achtervolgen: 13-15. Keeper Rasmund Lind (34), pas twee maanden in dienst als vervanger van de langdurig geblesseerde Kevin Möller en feitelijk al gestopt met zijn handbalcarrière, moest Flensburg met enkele goede reddingen en drie gestopte strafworpen op het juiste spoor zetten. Holger Glandorf trof aan de overkant acht keer doel.

Ex-Flensburg coach Ljubomir Vranjes, nu met het Hongaarse Veszprem actief, won met zijn nieuwe ploeg bij Celje vrij duidelijk:  39-31

Opvallend was ook de nederlaag van de winnaar van twee jaar gelden het Poolse Vive Kielce op bezoek bij het Wit Russische Meshkov Brest met 28-25 na een 15-11 stand bij rust.