Nieuws

André de Waal, positivo als trainer bij vrouwen Oliveo

Clubs moeten achter mijn spelconcept staan”

 

Door Frits Feuler – Hij oogt een beetje guitig. Praten met André de Waal over handbal betekent aandachtig luisteren. www.handbalstartpunt sprak met de bevlogen oefenmeester voorafgaand aan het duel met koploper Benefit/BFC in Beek. Voor het elfde seizoen, met enkele uitstapjes naar clubs in de regio, nu voor het derde seizoen actief bij Oliveo: Onze leuze is vooruit en overwinnen!

Rond de eeuwwisseling was hij al actief bij de mannenploeg. In 2007 keerde hij terug, plakte er meteen vijf seizoenen aan vast. Daarna een jaartje bij Ventura. Nu al weer het vierde seizoen bij de Oliveo-dames waarmee hij vanuit de afdelingsklasse en hoofdklasse vorig seizoen instroomde in de tweede divisie.

“Zelf heb ik actief gehandbald bij Walburg '75 in Zwijndrecht, het huidige Concentus, als keeper. Daarna in het trainersvak gerold, met altijd veel aandacht voor de jeugdige handballer. Noem mij maar een opleidingstrainer. Ik ben er trots op dat ik in al die jaren veel speelsters beter heb kunnen maken en op die manier op een hoger niveau konden instromen.”

Een handballiefhebber pur sang. Handbal is zijn passie. Al meer dan een kwart eeuw. “Ik neem als trainer wel risico. Clubs waar ik aan de slag ben gegaan, moeten wel achter mijn spelconcept staan.” Zijn visie is heilig. “Ik houd van snel handbal, snelle omschakelingen en offensief verdedigen. Ik weet dat dit soms met vallen en opstaan gepaard gaat. Maar zo wil ik het nou eenmaal,” aldus de 56-jarige oefenmeester van de vrouwenploeg van Oliveo uit Pijnacker. “Sneu dat we de rode lantaarndrager zijn. We horen eigenlijk hoger te staan op de rangrlijst. Maar we slaagden er in de eerste competitiehelft niet in om een aantal wedstrijden in de slotfase te bekronen met een of twee punten. Dus vind ik onze positie op de ranglijst in de tweede divisie een beetje vertekend.”

Oliveo heeft het dus moeilijk, blijft positief op alle fornten en moet in de tweede seizoenshelft alle zeilen bij zetten om klassenbehoud veilig te stellen. “Soms denk ik dat we te groot zijn voor servet en te klein voor tafellaken. Ik blijf, samen met de ploeg, in ons spelconcept geloven. Inderdaad, we krijgen de meeste doelpunten tegen. Dat weten we. Degraderen doen we niet!” klinkt het ferm. “Met een vrij jonge 20-jarige keepster Elmira Smits (de andere keepster in zwanger, FF), moeten we het zien te redden. Ik train ook een keer per week de A-junioren. Een zestal A-speelsters traint één keer per week mee met de hoofdploeg. Goed voor hun ontwikkeling,” doelend op de pas 16-jarige Lara Klompé. “Bij de A-jeugd als spelverdeelster, bij de eerste ploeg, met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar, voorzichtig brengen vanaf de linkerhoek.”

Zijn ploeg is voorafgaand aan een wedstrijd niet al teveel bezig met de opponent, ook al heet die in dit geval BFC. “Thuis speelden we ook verdienstelijk, kijken hoe we vanavond eruit komen,” blikt hij hoopvol vooruit. “Een puntje zou mooi zijn, maar ik weet wel beter! We doen in elk geval stinkend ons best,” aldus de oefenmeester die met zijn ploeg begin januari werd verkozen tot 'sportploeg van het jaar'. “Maar ik maak met ook zorgen over de terugloop van het aantal leden bij de clubs in onze regio. Landelijk ook zo'n tendens, denk ik. Oliveo kan nog steeds bogen op 325 leden, dat is voldoende basis om aan de sportieve toekomst te werken.”

Een uur later, de wedstrijd is nog geen tien minuten oud, lijken de uitspraken van De Waal bij zijn ploeg in het luchtledige te zijn beland: 9-0! Zijn ploeg toont karakter. In de resterende 50 minuten blijft dat verschil op de bordjes en heeft de ploeg uit Pijnacker in dat tijdsbestek feitelijk 25-25 gespeeld! Knap in een wedstrijd die van beide kanten veel te gehaast ging en talloze technische en tactische onvolkomenheden telde. Maar De Waal blijft langs de kant zijn ploeg coachen, druk gebarend, als een baasje! Hij geeft niet op, zijn ploeg heeft het signaal begrepen. De 34-25 nederlaag gaat wel de boeken in. “De komende wedstrijden moeten we punten vergaren. Ik heb er alle vertrouwen in.” 

Deel dit bericht