Nieuws

Arbiters Andre Hommen en Marco Remmerswaal naar de top

“Moet een doel blijven om naar te streven”

Door Peter Lotman 

Zoetermeer - Wat bezielt iemand scheidsrechter te worden en je wekelijks te laten uitschelden? André Hommen en Marco Remmerswaal, handbalarbiters op het hoogste niveau, vinden het nog steeds leuk. ,,Het geeft een kick in lastige wedstrijden overeind te blijven.”

,,Dat uitschelden valt trouwens best mee”, vinden de beide regiogenoten uit Zoetermeer en Leiden. ,,Soms is de verliezende ploeg niet blij met ons en laten de spelers dat net als het publiek blijken in een emotionele reactie. Als het binnen de perken blijft, moet je hier mee leren omgaan. Dat is niet altijd even makkelijk, want wij zijn ook net mensen. Verder is handbal een geweldig leuk spel en het geeft veel voldoening om moeilijke partijen in goede banen te leiden door de juiste beslissingen te nemen.”

André Hommen studeerde rechten en is werkzaam als jurist bij de rijksoverheid. Marco Remmerswaal heeft toegepaste wiskunde gestudeerd en brengt dat in de praktijk als marketing analist. In 2006 bracht Hans Remmerswaal, de vader van Marco en zelf scheidsrechter, het tweetal bij elkaar. ,,Hij heeft ons in het begin goed geholpen om de eerste stappen te zetten en geeft nog steeds waardevolle tips.”

Hoogste niveau

Het koppel Hommen (33 jaar) en Remmerswaal (32) heeft inmiddels het hoogste landelijke niveau bereikt. Zij floten dit seizoen voor het eerst in de BENE-League, de prestigieuze grensoverschrijdende competitie. ,,Dat waren gave wedstrijden om te mogen leiden en daardoor hebben we ook flinke stappen gemaakt. Onze ambitie was altijd te fluiten in de eredivisie, maar dat doel hadden we bijgesteld naar de BENE-League als het nieuwe handbalwalhalla. En dan te bedenken, dat we vorig seizoen bijna waren gestopt.”

Remmerswaal: ,,We hadden het gevoel dat we geen progressie meer boekten en ons niet genoeg meer ontwikkelden. Bovendien bleef ik maar sukkelen met blessures.”  En Hommen: ,,Daardoor was ook het plezier in het fluiten verdwenen.” 

Gedachten

Het ontwikkelingstraject van de scheidsrechterscommissie deed het tweetal van gedachten veranderen. De voormalige, internationale toparbiters Peter Bol en Ed van Eck brachten alle elite-scheidsrechters op regelmatige basis bij elkaar. ,,Een gouden greep. Allerlei spelsituaties bespraken we daar, we analyseerden video’s van wedstrijden met als doel ons verder te ontwikkelen. We kregen veel nuttige feedback en dat gaf een enorme boost. We maakten grote stappen vooruit”, aldus het enthousiaste tweetal.

Het plezier was helemaal terug en, nóg belangrijker, de commissie kreeg steeds meer vertrouwen in het koppel Hommen/Remmerswaal. ,,Dat bleek uit de aanstelling die we kregen voor belangrijke wedstrijden. Vooral topduels in de BENE-League waren voor ons een hoogtepunt. Door het regelmatig fluiten van die partijen worden we steeds beter. We zijn dan ook blij, dat we zijn doorgegaan en die kansen hebben gekregen. Het smaakt naar meer.”

Marco Remmerswaal, die twaalf jaar handbalde bij Gemini Zoetermeer, en André Hommen, tien jaar actief bij Northa in Noordwijkerhout, zijn net als topspelers ambitieus. ,,Het bereiken van de BENE-League is dit seizoen de kroon op het werk. We werken er hard voor ons fluiten verder te perfectioneren. Het zou mooi zijn een keer een bekerfinale te fluiten of een kruisfinale bij de mannen. Er moet een doel blijven om naar te streven.”      

AD SPORT/PETER LOTMAN  

Deel dit bericht