Nieuws

Barcelona onttroont Füchse Berlin bij Super Globe

Tijdstraffen breken Duitse ploeg in slotfase op

Door Frits Feuler - Twee jaar achter elkaar (2015 en 2016) wonnen de handballers van Füches Berlin het on-officieuze wereldkampioenschap voor clubteam, de Super Globe. De derde keer was er een teveel aan: het Spaanse Barcelona klopte de Duitse ploeg in de finale in Doha, enigszins gelukkig, met 29-25.

Gedurende het grootste deel van het duel lagen de Duitsers met twee doelpunten op kop. Maar enkele tijdstraffen tegen het einde van de finale deden de ploeg de das om. Jakov Gojun, regisseur in de defensie ging eraf met zijn derde tijdstraf, coach Velimir Petkovic (commentaar) kreeg de rode kaart te zien.

Belangrijke pion bij de Spaanse kampioen was ongetwijfeld doelman Perez de Vargas, die met name in de tweede helft zijn ploeg terug in de wedstrijd bracht met een aantal prima stops. Linkerhoekaanvaller Valero Rivera drukte met negen treffers ook zijn stempel op het duel, terwijl zijn collega aan de andere kant, aanvoerder Victor Tomas, vijfmaal trefzeker was. Bij Berlin namen Petar Nenadic, Fabian Wiede en Erik Schmidt elke vijf doelpunten voor hun rekening.

Barcelona zette Berlin met een redelijk offensieve 5:1-dekking voor moeilijke keuzes in de opbouw. Ook het met passeren van de Spaanse keeper wilde het niet vlotten: één doelpunt van Kevin Struck in de eerste tien minuten! Füchse-trainer Petkovic nam al vroeg een timeout, nam daarna keeper Silvio Heinevetter eruit voor een zevende veldspeler. Maar al die pogingen hielpen vrij weinig, Barcelona counterde naar hartenlust en behield een voorsprong van drie treffers halverwege: 15-12.

De 16-12 na de thee was nog voor de Spanjaarden, daarna nam de regerend wereldkampioen bij de clubs de regie beetje bij beetje over: 16-14. Barca werd licht nerveus, maakte nogal wat afspeelfouten en hielp de Füchse weer terug in de wedstrijd: 17-18 voor Berlin (42’). Een Spaanse timeout bracht uitkomst. Via cirkelspeler Kamil Syprzak werd veelvuldig de vrije man gezocht en gevonden, nu wankelde Berlin en incasseerde vijf opeenvolgende doelpunten: 22-18.

De krachten ebden weg bij de Duitse ploeg, duidelijk te zien. Negen tegen vier tijdstraffen droegen ook al niet bij aan het Duitse succes. Vanaf de flanken haalde Barca volop rendement. Toen ook Berlin-coach Petkovic nog naar de tribune moest, stond er wéér een speler minder op de vloer. Onbegonnen werk voor de uittredend kampioen om de wedstrijd alsnog in handen te krijgen: via 25-21 ging het naar 29-25 voor de Spaanse recordkampioen.

Deel dit bericht