Nieuws

Degradatiekoorts deel 2, De Hoofdklasse

Na een overzicht van de Eerste en Tweede divisie (in deel 1) over de ploegen waar de degradatiekoorts heerst, vandaag een overzicht van de degradatiekoorts uit de hoofdklasse heren en dames met een wat bijzondere situatie bij de heren.

De nummer 12 uit elke hoofdklasse degradeert direct. Bij de heren is er in geen enkele hoofdklasse een competitie met 12 teams. Nu spelen vier nummers 11 om één extra plaats in de hoofdklasse. In de praktijk betekent dit dat er slecht drie teams gaan strijden om die ene extra plaats, omdat er in Hoofklasse C slecht 10 teams spelen en er dus niemand degradeert op basis van de regels.

In A staat Cometas 2 op plaats 11 met 5 punten en -99. Sani4all/Artemis 2 heeft 8 punten en een beter doelsaldo (-82). De Friezen lijken hun hoop te moeten vestigen op die extra plaats.

In B wordt Bergeijk no 11. Zij kunnen zich op zeker gaan voorbereiden op die playdown.

In C dus slechts 10 teams. In D is het plecht ook beslecht en mag US 2 alvast gaan spioneren in Bergeijk en waarschijnlijk  Leeuwarden.

Dames

Bij de dames is de competitie wat completer. Dus wel strijd om directe degradatie en daarnaast ook een strijd tussen de 5 nummers 11, die in een extra toernooi, om 2 plaatsen in de hoofdklasse gaan knokken.

In de Hoofdklasse A ligt de strijd om plaats 11 nog helemaal open. De degradatie van Actief Klazienaveen is al ruime tijd een feit. Maar die plaats 11. Liefst 5 teams binnen 2 punten. RSC (-25) WHC (-34) en Combinatie ’64 (-37) hebben 16 punten. E&O 2 (-3) en Stevo(-40) hebben er 14. Bij E&O kunnen ze een beroep doen op hun sterke jeugd om plek 11 te ontlopen. Stevo heeft het pittigste programma. Wel vinden er nog diverse onderlinge confrontaties plaats tussen deze vijf ploegen

In de Hoofdklasse B wordt staat Groessen in direct degradatie gevaar met 6 punten ( -102) Plus Severijn/Heeten heeft er 10 net als Houten, maar het doelsaldo van Heeten ( -110) is sterk in hun nadeel. Houten (-66). Verder blijft het oppassen voor OBW met 12 punten en HVBS met 13. HVBS heeft ook een minder doelsaldo ( -62) dus die moeten scherp blijven.

In Hoofdklasse C staat Handbal Someren op de ondankbare 12e plaats met 9 punten en een doelsaldo van -66. Op plaats 11 staat MBDE/De Sprint die afgelopen weekend met 22-21 wist te winnen van Someren. De ploeg uit Deurne heeft nu 11 punten (-55). Het tweede team van V&L staat hier net boven met 12 punten (-38). Habo met 15 punt lijkt veilig. Dit weekend kan Someren de rode lantaarn weer overdoen aan De Sprint als men thuis weet te winnen van V&L 2. Het Geleens team zit er natuurlijk niet op te wachten om in de problemen te komen. Als eredivisie club is het niet handig als je tweede team in de afdeling gaat spelen. 

In Hoofdklasse D Zijn er drie teams die het hele seizoen al strijd voeren tegen het bekende degradatiespook. DWS staat al het hele seizoen onderaan en dreigde roemloos met 0 punten eruit te vliegen. Juist afgelopen weekend werd de hatelijke 0 weggepoetst. Toch plaats 12 met 2 punten en een doelsaldo van -241. Met 5 punten staat ROAC (-123) op plek 11. In ieder geval nog een plaats met perspectief. Op de veilige 10e stek vinden we Schipluiden met maar één puntje boven ROAC, maar met een slechter doelsaldo (-160) Dit weekend wordt Schipluiden-DWS gespeeld. Putten de Schiedamsen moed uit de overwinning op NEA? Dan is er veel mogelijk. Wint Schipluiden dan is direct degradatie gevaar voorbij. Op de laatste competitiedag wordt Schipluiden-ROAC gespeeld.

De laatste klasse de Hoofdklasse E. Hier staat Schagen er heel slecht voor. Op plaats 12 met 4 punten ( -131) driemaal stevig winnen om VOC 3 te achterhalen. Die hebben 10 punten en een saldo van -86. Dat wordt toch wel een heel bijzondere escape als dat zou lukken. VOC staat dus op de dankbare 11e plek, maar tegelijk ook alles behalve zeker van een verder verblijf in de hoofdklasse. Om dit voor elkaar te krijgen moet Cometas achterhaald worden. Die staan nu nog op een veilige 10e plaats met 13 punten. Zij krijgen Schagen nog op bezoek. Vraag is of VOC alles op alles gaat zetten, door hun zeer sterke A-jeugd in te gaan zetten.

Over enkele weken weten we meer. Welke vijf teams nemen afscheid van de hoofdklasse en welke vijf gaan strijden voor twee plaatsjes die beschikbaar zijn in seizoen 17-18. 

Deel dit bericht