Nieuws

Doelstelling handballers Oranje U18 is promotie naar de A-divisie

Begin maart begonnen 32 handballers U18 een voorbereidingstraject voor het European Championship in divisie B dat komende maandag 15 augustus voor Oranje U18 in het Litouwse Kaunas gaat beginnen met de wedstrijd tegen Moldavië. Komende zondag vertrekt de Nederlandse ploeg naar Litouwen.

Het Europees kampioenschap U18 wordt vanaf dit jaar op een andere wijzen georganiseerd. De zestien sterkste landen U18 jaar spelen vanaf deze week het zogenaamde A-EK in Kroatië volgens het stramien waarop een EK altijd wordt gespeeld.

De resterende 27 landen spelen in drie B divisie een zogenaamd European Championship. Deze drie Championshiptoernooien beginnen alle die komende maandag in Bulgarije (11 landen), Litouwen (8 landen) en Georgië (8 landen)

Aan het eind van het A-EK in Kroatië zullen de drie zwakste landen degraderen naar de B-divisie. De drie winnaars van de drie Championshiptoernooien promoveren naar de A-divisie en mogen dan over twee jaar wanneer het volgende EK gespeeld gaat worden aan het A-EK deelnemen. De andere landen spelen dan weer in de drie B-divisies om te proberen te promoveren naar het A-EK.

Championship Litouwen

Vanuit het voorbereidingstraject heeft bondscoach Edwin Kipper uiteindelijk zestienspelers geselecteerd (zoals wij eerder hebben bericht) die voor Nederland gaan uitkomen, zoals boven al omschreven, in de B-divisie en speelt de komen zes dagen in Litouwen met nog zeven andere landen om één promotieplaats.

De inzet voor Oranje is dan ook om te proberen die promotie naar de A-divisie te realiseren.  Doel is om met de volgende lichting Nederlandse handballers (de nieuwelichting Talents die aan het begin van het nieuwe seizoen geformeerd gaat worden) over twee jaar het grote A-EK te spelen

In Groep A speelt Nederland tegen Moldavië, Italië en Estland. In groep B zijn Oostenrijk, Israël, Griekenland en het gastland Litouwen ondergebracht.

Maandag start Nederland om 15:00 uur tegen Moldavië, Dinsdag om 15:00 staat de wedstrijd tegen Italië op het programma. Na een rustdag wordt donderdag de laatste groepswedstrijd gespeeld tegen Estland.

Doel is dan om bij de eerste twee te eindigen om zich zo voor de halve finales te plaatsten tegen de nummers een en twee uit groep B. De halve finales worden op zaterdag 20 augustus gespeeld

Zondag 21 augustus staan dan de plaatsingswedstrijden en de finale op het programma

Het is voor de coaches altijd moeilijk om in deze leeftijdsklasse inzicht te krijgen in de sterkte van de tegenstanders omdat het vaak de eerste keer is dat ze op internationaalniveau gaan spelen. Moldavië kent Kippers een klein beetje twee jaar gelden heeft hij bij de Open EK al eens tegen Moldavië gespeeld, “maar het is nu de eerste tegenstander met een nieuwe lichting en dan is het altijd lastig omdat je niet weet wat hun strekte is”.

Van Italië heeft hij op internet wat beelden kunnen vinden en weet hij dat ze offensief willen spelen. “In de groepsfase zal Estland de grootste uitdaging worden” aldus Kippers “Estland is een handballand dat zich lange tijd op een zelfde manier heeft ontwikkelt als Nederland en ook een gelijk niveau haalde. De laatste jaren weet Nederland zich naar een hoger niveau te ontwikkelen”  toch verwacht de bondscoach dat de dat de moeilijkste wedstrijd gaat worden. Daarna is het afwachten hoe het in groep B is gegaan welke landen zich gaan plaatsten voor de halve finale, maar het is op papier een veel sterkere groep”.  

“Het voordeel”, maar dat geld natuurlijk ook voor de ander ploegen vertelt Kippers, “is dat we wel de mogelijkhied hebben om naar hun wedstrijden te kijken en we een beeld kunnen krijgen hoe de mogelijke tegenstanders in de halve finale spelen”  

Bondscoach Kippers is redelijk optimistisch. “We hebben een lange voorbereiding gehad en de afgelopen maanden veel wedstrijden gespeeld. Daarin hebben de spelers een groeiproces doorgemaakt en hebben ze ook duidelijkheid gekregen wat van ze verwacht wordt. Daarnaast hebben we de afgelopen week als afsluiting van de voorbereiding een topstage gehad en twee hele goede wedstrijden gespeeld”.

Deel dit bericht