Nieuws

Drama Hercules is compleet

Na een seizoen vol tegenslag is het doek gevallen voor Haagse handballers in de eredivisie

Door Peter Lotman  - Den Haag - De klap kwam aan als een ware mokerslag. Niemand bij Hercules hield rekening met degradatie uit de eredivisie. Het verlies van vorige week tegen HARO werd als een incident gezien, maar ook in de return waren de Hagenaars met 31-33 kansloos. 

Het verlies met twee doelpunten verschil oogde acceptabel, maar dat was slechts optisch bedrog. Een herboren HARO was op alle fronten beter en beschikte een groot deel van de boeiende partij over een voorsprong van acht treffers. Binnen een kwartier was het al 1-9 voor de Rotterdammers. Met de 29-26 overwinning uit het eerste duel was het al snel een gelopen koers. 

Tranen van verdriet bij de spelers en supporters van Hercules na afloop en even verderop uitzinnige vreugde in het Rotterdamse kamp. Zoals zo vaak in de sport lagen alle emoties weer akelig dicht bij elkaar. Vertwijfeld vroeg men zich bij Hercules af hoe dit had kunnen gebeuren. Routinier Boy Koreneef, die een degelijke wedstrijd speelde, liep geruime tijd hoofdschuddend rond. ,,Ik dacht dat we het konden goedmaken na vorige week, maar vandaag ging het nog slechter. Niks lukte.”

GEEN SAMENWERKING

Ook de andere ervaren kracht, Nick Masmeijer, was aangeslagen. Hij stopt ermee en had zich zijn afscheid leuker voorgesteld. ,,We zijn er niet aan te pas gekomen. Nog meer doelpunten tegen dan vorige week. Dat had ik niet verwacht. Het was verdedigend slecht.”  Een constatering die zijn doelman Imre Obbens bevestigde: ,,Geen houden aan. Ze konden vrij schieten, waardoor ik in het begin geen bal kon pakken. Er was totaal geen samenwerking in de dekking”, aldus de keeper die naar BENE-Leagueclub Quintus vertrekt.

Zijn collega aan de andere kant, Maarten-Jan de Koning, keepte juist een formidabele partij. Hij zorgde ervoor dat de schutters van Hercules in de openingsfase slechts één schamel doelpunt konden produceren.

TE GEJAAGD

Toen was al duidelijk, dat het niet de avond van de Hagenaars zou worden. De hele partij, die ondanks het krachtsverschil tot het einde het aanzien volledig waard was, hikte de thuisclub tegen een ruime achterstand aan. Interimcoach Jelle Jorna: ,,We kregen het niet op de rails. De verdediging verzaakte en aanvallend was het te gejaagd. De drang om de achterstand goed te maken, was te groot.”

Jorik Lommen, nóg een routinier die stopt, legde de vinger op de zere plek: ,,Als we in de eerste helft vijftig procent van de inzet hadden getoond als na de rust, waren we gelijk opgegaan. Dan was het anders afgelopen.” 

Alle nabeschouwingen ten spijt, feit bleef dat Hercules niets had in te brengen tegen HARO dat de beste wedstrijd van het seizoen speelde. Met opnieuw Johannes Rehbein en Emir Omerovic als gangmakers en Glenn Lefel, Peter Gokke en Léon Pijl als opvallende doelpuntenmakers. 

Gokke (direct rood) en Lefel (drie keer twee minuten) verdwenen beiden voortijdig naar de kleedkamer; Wesley Hage kreeg de rode prent aan de kant van Hercules. Het was illustratief voor de inzet waarmee de beide rivalen elkaar bestreden. Zonder dat het overigens door de voortreffelijke leiding van de arbiters Weijmans/Wolbertus ontspoorde. HARO moet nog twee keer aan de bak tegen periodekampioen Nieuwegein voor behoud van de eredivisie.

Voor Hercules is het uithuilen en opnieuw beginnen. De vraag is of dat zo erg is. De routiniers Lommen en Masmeijer stoppen, Obbens vertrekt naar Quintus, de andere keeper Jeroen van ’t Hart staat op het lijstje van Hellas en aan de talenten Yannick Boers en Kevin Landsweers wordt getrokken door topclubs uit de regio. Er is nog geen nieuwe trainer. Een herstart op lager niveau is de beste oplossing na een seizoen vol tegenslag.

Doelpunten Hercules: Jorik Lommen (8), Nick Masmeijer (5), Tim Frenk (4), Boy Koreneef (4), Yannick Boers (4), Kevin Landsweers (3), Thijs Ravensbergen (2) en Tom Scheepmaker. 

Doelpunten HARO: Johannes Rehbein (9), Emir Omerovic (7), Glenn Lefel (6), Léon Pijl (5), Peter Gokke (4), Pascal Haak en Lars van Aart.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : HARO was oppermachtig en er waren veel technische fouten, maar toch boeide het duel van het begin tot het einde. Wat een sfeer in de Quintushal waar Hercules zijn thuiswedstrijd moest afwerken. En wat een passie bij de spelers, met de Rotterdammers in een hoofdrol.

Scheidsrechters (****) : William Weijmans en Rick Wolbertus floten een meer dan voortreffelijke wedstrijd. Het was een moeilijk duel met harde acties, onbesuisde overtredingen, onvoorspelbare momenten en dat maakte het moeilijk om alles in goede banen te leiden. Maar zij hadden alles in de smiezen. Lieten doorgaan waar dat kon en straften genadeloos (drie rode kaarten) waar dat moest. Een optimale bijdrage aan een geweldige wedstrijd.

Beste spelers: Bij Hercules waren er geen uitblinkers. De Hagenaars zaten niet lekker in hun vel en lieten zich te makkelijk wegspelen door de Rotterdammers. Bij HARO kon de succesvolle coach Danny Baijens beschikken over de toppers Rehbein en Omerovic die makkelijk scoorden. Ook Glenn Lefel is een uitstekende handballer. Léon Pijl viel voortreffelijk in.

AD SPORT/PETER LOTMAN

  

Deel dit bericht