Nieuws

Duitse handballegende Bernhard Kempa overleden

De Duitse handballegende Bernd Kempa is op 96-jarig leeftijd overleden. Kempa was in zijn actieve periode als handballer al een legende. Hij stond aan de wieg van zijn club Frisch Auf! Göppingen, de naar hem genoemde truc – het vliegertje – behoorde tot zijn standaardrepertoire en was later ook de naamgever van de handballijn van de sportfirma Uhlsport: Kempa.

Één carrière was voor Kempa nog niet genoeg. Op 47-jarige leeftijd begon hij weer van voor af aan, maar dan in de tennissport. Daar werd hij drie keer wereldkampioen in zijn leeftijdsklasse.

Donderdag maakte zijn familie het overlijden bekend.

“Met de Kempa-truc heeft Bernhard Kempa zich onsterfelijk gemaakt. Zijn naam is in veel sporthallen bekend. De Duitse Handbal Bond heeft veel te danken aan speler en trainer Bernhard Kempa,” aldus DHB-voorzitter Andreas Michelmann een jaar geleden, ter gelegenheid van de 95everjaardag van Kempa die kort daarvoor zijn 60-jarig huwelijk met zijn vrouw Marianne in Bad Boll had gevierd.

 “Nu treuren we om een hele grote sportman, die Duitsland heeft voortgebracht. Wat het Duitse handbal aan de speler en trainer Kempa te danken heeft, is niet onder woorden te brengen,” meldt de DHB-voorzitter nu als reactie op zijn overlijden. “Bernhard Kempa heeft handbalgeschiedenis geschreven en blijft met de naar hem genoemde Kempa-truc voor altijd in ons handbal-DNA achter.”

Het ontstaan van die wereldberoemde truc begint op een training van zijn club Frisch Auf! Göppingen. In een groene map heeft hij alle belangrijke etappes in zijn handballoopbaan opgeschreven als een soort biografie. “Een aanvaller werpt de bal over de verdediger, zijn medeaanvaller springt zo hoog mogelijk in de cirkel, vangt de bal nog in de sprong en maakt een doelpunt,” noteerde hij destijds.

De eerste keer dat ‘de truc’ werd uitgevoerd dateert van 24 maart 1954 in Karlsruhe, in een onofficiële interland tegen Zweden. “Die eerste keer lukte ‘de truc’ niet, omdat ik de lengte van de Zweedse speler verkeerd inschatte,” verhaalt Kempa in zijn boek ‘Monsieur Handball’ dat in 2007 uitgegeven werd.  In zijn autobiografie ‘Ball ist Trumpf’ schreef hij: “We hebben bij FAG altijd van alles uitgeprobeerd. Immers, een training moet ook plezier brengen. En bij dat soort plezierige oefeningen heb ik die truc uitgevonden.” Omdat de hele actie zich in de lucht afspeelde, is ‘de truc’ daarna ook bekend geworden onder de naam ‘vliegertje.’ Maar in Duitsland houdt men vast aan ‘de Kempa.’

Toen de sportartikelenfirma Uhlsport in het handbal wilde gaan, herinnerde Günter Daiss, eigenaar van Uhlsport, zich nog zijn vroegere gymleraar Kempa. “Ik heb contact met hem opgenomen en was meteen akkoord om zijn naam aan onze handbalartikelen te verbinden. Nu heeft de dood van mijn vriend me diep getroffen.” 

Berhard Kempa werd op 19 november 1920 geboren in Oppeln. Daar begon hij als 14-jarige met handbal en speelde na de oorlog eerst bij TSV 1860 München. Zijn familie – met vijf broers en twee zussen – was door de oorlog uit elkaar gevallen. Bernhard bleef in München en leerde aan de Isar zijn latere vrouw Marianne kennen, die met VfL München Duits handbalkampioen werd. Kempa had intussen ook een aanbod van 1860 München om als voetballer in de Oberliga te komen spelen, maar dat aanbod sloeg hij af. Hij bleef het handbal trouw.

Vertaling: Frits Feuler

Bron: Handball-world.com 

Deel dit bericht