Nieuws

Duitse handbalster Saskia Lang betrapt op doping

Kleine hoeveelheid higenamin gevonden

Juist in het jaar dat Duitsland zich opmaakt voor het WK voor vrouwen in eigen land (december), is het Duitse vrouwenhandbal niet alleen geconfronteerd geworden met de financiële perikelen en eventuele degradatie van HC Leipzig, maar nu ook nog met een geval van doping. In een persbulletin bevestigden de Duitse Handbal Bond (DHB) en de Handball Bundesliga Frauen (HBF) dit.

“Bij Saskia Lang, de 30-jarige international en derhalve lid van het Nationale Test Pool (NTP), uitkomend voor HC Leipzig, werd door de NADA op 25 april ’s avond thuis een bloed- en urinemonster genomen. In dit monster kwam een geringe hoeveelheid van de plantaardige stof higenamin voor,” melden HBL en HBF.

Saskia Lang verkeert sinds januari 2017 als gevolg van een gescheurde kruisban in een revalidatieproces en is zodoende uiteraard buiten competitie. “Saskia Lang heeft vooraf alle medicamenten, nodig voor haar herstel, laten testen en goedkeuren, evenals voedings- en dranksupplementen,” staat in het persbericht, met het oog op eventueel verontreinigde producten. 

Higenamin is een alkaloid*  (alkaloïden hebben soms in kleine doses geneeskrachtige eigenschappen) dat in supplementen en geneesmiddelen zit en gebruikt wordt als een soort vetverbrander in dieetproducten en derhalve een anabole uitwerking heeft. De stof bevindt zich in diverse preparaten van de sportvoedingsmiddelen.  Probleem is echter dat deze in producten gedeeltelijk ook onder een andere beschrijving voorkomen zoals norcoclaurin of nelumbo nucifera. Op de lijst van de WADA staat deze stof sinds 1 januari 2017 in de klasse S3 onder de Beta-2 agonisten opgenomen.

“Wat de controleresultaten uiteindelijk uitwijzen en tot welke beslissing dit leidt, moet worden afgewacht,” meldt Andreas Michelmann, voorzitter van de Duitse Handbal Bond.

Het bestuur van de HBF heeft Saskia Lang voorlopig geschorst en dit aan de speelster persoonlijk medegedeeld. Na afronding van het onderzoek ligt een eventuele straf bij de Anti Doping Commissie (ADK) alsook de Strafcommissie van de Duitse Handbal Bond. De Anti Doping Commissie bestaat uit DHB vice-president Heinz Winden, de bondsartsen Prof. Dr. Kurt Steuer (mannen) en Dr. Marcus Laufenberg (vrouwen) alsook de juristen Nikola Pietzsch (HBFV) en Andreas Thiel (HBL).

  • Alkaloid = Alkaloïden vormen een natuurlijke groep stikstof bevattende, meestal basisch reagerende stoffen. Het zijn vaak werkzame stoffen die met name in het plantenrijk voorkomen, en wel in planten die dikwijls als giftig aangeduid worden.

Bron: Handball-world.com Vertaling: Frits Feuler 

Deel dit bericht