Nieuws

Duitse topclubs in de knel met Bundesliga en Champions League

Door Frits Feuler – Het zat er al langer aan te komen, het was slechts een kwestie van tijd om de eerste serieuze reacties te horen en te lezen.

De drie topclubs in de Bundesliga bij de mannen -  THW Kiel, Rhein Neckar Löwen en SG Flensburg -  hebben het zwaar voor de kiezen gekregen. Het seizoen is amper zes weken oud of de loodzware last van het spelen van veel wedstrijden in korte tijd begint nu al zijn tol te eisen. Kiel zakte Europees al tweemaal door het ijs, in de eigen competitie is een zevende plek, met drie nederlagen in zes duels, een absurde positie. Dan klinken protesten plots heel dichtbij. Trainer Alfred Gislasson luidde eerder al de noodklok, supporters komen niet meer wijs uit de wir-war aan competitieduels die geen structurele planning kent.

De HBL – Handbal Bundesliga – sloot  met ingang van dit seizoen een megacontract af met Sky. Een en ander betekende dat er ook op andere dagen dan bijvoorbeeld de woensdag of zaterdag gespeeld ging worden. De zondag en de donderdag kwamen er bij. Alle wedstrijden live op tv. Grote sportarena´s zijn daarop vastgelegd, uitwijken vanwege andere evenementen vormde ook nog eens een behoorlijk probleem.

Die planning wringt nu met het schema van de Champions League. Vaste speeldagen zijn daar sinds jaar en dag de woensdag/donderdag en zaterdag/zondag. Dat is ooit zo, met instemming van de Duitse Handbal Bond, vastgelegd. Nu wordt dit programma behoorlijk doorkruist omdat er in de Duitse competitie bijvoorbeeld ook op die andere dagen gespeeld wordt. Tussendoor nog bekerwedstrijden, trainingsstages van nationale ploegen en interlands in de vorm van kwalificatiewedstrijden, een EK of WK. Een beetje handbalprof in Duitsland komt al gauw tot 60, 70 wedstrijden.

SC Flensburg Handewitt voor aanvang van de wedstrijd tegen Vesprem

Ljubomir Vranjes, de nieuwe coach van Veszprem, speelde afgelopen week in Europees verband thuis tegen zijn oude werkgever Flensburg en won met 28-27. Na het duel gaf hij  nog maar eens aan dat de belasting voor de handbalprofs in de Duitse competitie veel te hoog is en er van een verantwoorde rust tussen trainingen en de volgende wedstrijd nauwelijks nog sprake kan zijn. `Dit kan er op termijn toe leiden dat veel buitenlandse toppers de Bundesliga verlaten en elders in Europa onderdak zoeken. Daar waar de hoeveelheid wedstrijden in één seizoen niet tot een ´handbal burn out´leidt.`

Ook de EHF – Europese Handbal Federatie – liet vandaag middels een persbericht weten dat het de ontwikkelingen in de Duitse competitie – 34 topwedstrijden plus beker en interlands – met argusogen volgt. `We hebben al heel wat aanpassingen in het schema voor de Duitse ploegen gedaan,` meldt JJ Rowland, hoofd communicatie en media. `Maar als de Duitse bond besluit – zonder overleg met ons – dat er ook competitie op donderdag en zondag gespeeld wordt, dan hebben de topclubs inderdaad een probleem. De wedstrijdschema´s staan ruim voor aanvang van een seizoen vast, daar kunnen de 34 competitierondes omheen gepland worden. Er zijn inderdaad beperkingen vanwege het huren van die grote arena´s, contracten met tv-partners, Europese kwalificatiewedstrijden. De wedstrijden van de Duitse topsclubs in de Champions League staan ieder jaar onder druk.`

Nu dus die enorme druk op spelers en trainers om een dergelijk zwaar seizoen – reistijden nog niet meegerekend – goed door zien te komen. Iedere ploeg wil natuurlijk op 26 en 27 mei 2018 in de Final Four in Keulen erbij zijn. Maar dit kost wel heel veel bloed, zweet en tranen bij de Duitsers die feitelijk zelf het Europese schema naar het tweede plan hebben verschoven ten faveure van de tv-wedstrijden. Immers, op zondagmiddag om 12.30, 15.00 en 17.00 staan nu ook wedstrijden gepland. Zo heeft de tv-zender Sky bepaald.

Rheinn-Nacker Löwen na de winst op Wisla Plock

Meest lugubere planning tot nu toe wordt het weekeinde van 11 november voor de Rhein Neckar Löwen. Op zaterdag een competitieduel, uit bij Leipzig. Op zondag spelen in Barcelona voor de Champions League. Leg dat maar eens uit aan alle betrokkenen! Een voetbalvakbond in Nederland maar ook in andere landen zou moord en brand schreeuwen als bijvoorbeeld Ajax op zaterdag in Groningen een competitieduels moet spelen en op zondag in Barcelona voor de Champions League aantreedt.

De EHF doet alle moeite om samen met de Duitse clubs oplossingen te vinden voor dit uit de hand gelopen wedstrijdschema. Maar spelen tussen donderdag en zondag in de Bundesliga betekent dat een groot aantal opties de prullenbak in kunnen. In groep A en B van de CL spelen de ploegen 14 duels, daarna vanaf de achtste finales komen er, tot aan de finale van de Final Four, nog eens tien wedstrijden bij. Voor het gemak tellen we interlands, de laatste bekerrondes en de daarbij behorende Finale Four in Hamburg niet mee.  

De messen zijn geslepen, zo lijkt het. Het grote geld regeert ook hier de beide competities. De tophandballers zijn slechts uitvoerders, zeg maar de ´slaven´ van de sponsors. Protesten liggen op de loer.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Deel dit bericht