Nieuws

Duitsland likt wonden na uitglijder tegen Oranje

“Au! Dat doet pijn, zelfs als je kijkt”

Door Frits Feuler– De Duitse media waren zaterdagmorgen in hun commentaren over de Duitse vrouwenploeg die van Oranje een dikke 31-22 nederlaag kreeg aangesmeerd, niet mals in hun kritiek. Sensatiekrant Bild bijvoorbeeld kopte genadeloos: ‘Au! Dat doet pijn, zelfs als je kijkt!’ En verder: "Uurtje handballes door Nederland."

Daar kon ook de positief ingestelde bondscoach Michael Biegler weinig tegen inbrengen. “Jetzt kommt der Teil, wo man weiterleben kann!” toonde hij zich dapper. “Het duel tegen Nederland moet niet te lang in de hoofden rondzingen. Immers, zondagavond (20.30 uur, Magdeburg) wacht Denemarken.”

Bij het gezamenlijke avondeten probeerden de speelsters op andere gedachten te komen. Moeilijk, dat wel. De dreun werkte lang na. Een stuk verderop analyseerde Biegler de 23-31 nederlaag nog eens in alle rust. “Nu moet iedereen in de volgende 60 wedstrijdminuten alle krachten uit zich halen voor een goed resultaat.”

Wil Duitsland niet voortijdig op het eigen WK door de achterdeur naar buiten worden gestuurd, dan moet Denemarken geklopt worden. “We kunnen beter, veel beter,” houdt Biegler de moed er in. Tegen beter weten in misschien? “Als we in Magdeburg ons volgend duel kunnen winnen, gaan we gewoon door!” Duidelijk. De 56-jarige coach zag zijn ploeg tegen Oranje een zwakke prestatie neerzetten. Op de bank sprak zijn gezicht tijdens de wedstrijd boekdelen. “Ja, met die mindere vorm had ik niet gerekend.”

Hij moet nu ook als psycholoog aan de bak, lijkt het. “Positief blijven denken,” luidt zijn motto. Het zelfvertrouwen bij zijn speelsters is onder het vriespunt geraakt na de zeperd tegen het frivool spelende Oranje. Extra pijnlijk, want het merendeel van de Nederlandse ploeg verdient haar brood juist in de Duitse competitie. “In ons WK-traject hebben we meerdere pechmomenten gekend die een reparatie nodig maakten. Functioneerde steeds goed. Daar zal ik de ploeg zeker aan herinneren.”

Ook keepster Clara Woltering wilde niet lang bij het debacle tegen de nummer twee van het vorige WK blijven hangen. “Het was niks, maar zo’n wedstrijden komen nou eenmaal voor. Belangrijk dat we dit duel snel vergeten en onze fouten loepzuiver analyseren,” blikt de 34-jarige sluitpost van BVB Dortmund vooruit naar het duel met Denemarken. “In dat duel alleen maar ‘Vollgas’, iets anders telt niet!”

Het laatste duel tegen Denemarken, een oefenduel in juni in Aarhus, leverde een 22-17 zege op tegen de nummer vier van het EK 2016. In een officiële wedstrijd was op 18 december 2013 tijdens het WK in Novi Sad de laatste confrontatie en verloor Duitsland met 28-31 in de kwartfinale.  93 keer speelden beide teams tegen elkaar, 37 keer was er Duitse winst, negen keer gelijk en 47 nederlagen. Het doelsaldo is ook in het voordeel van de Deensen: 1686 tegen 1731.

WK begint opnieuw

“We moeten niet afhankelijk zijn van onze opponent, dat is de foute weg,” geeft Biegler nog maar eens aan. “Dit WK begint weer opnieuw. Dat zou ook zo geweest zijn als we hadden gewonnen van Nederland.”

De ploeg verlaat Leipzig zaterdagmiddag in de richting van de hoofdstad van Sachsen-Anhalt, Magdeburg. “Het is zoals het is. We nemen de uitdaging tegen Denemarken aan, is geen gemakkelijke opdracht. Tegen Denemarken moeten we alle frustraties uit ons lijf spelen!”

Zondag, 10 december, GETEC-Arena Magdeburg

20.30 uur Duitsland – Denemarken, live op Sport 1 en Sportdeutschland

Wint Duitsland, dan speelt de ploeg dinsdagavond (17.30 uur, Arena Leipzig) tegen de winnaar van het duel Zweden-Slovenië. 

Deel dit bericht