Nieuws

Duitsland tegen Spanje: een historische handbalkraker

Voor Duitsland telt alleen de winst

Door Frits Feuler –Woensdagavond heeft de Duitse mannenploeg de laatste kans om de halve finale van het EK in Kroatië te bereiken. De regerend Europees kampioen zit in de nesten na het minimale verlies in de laatste groepswedstrijd tegen Denemarken. Maar om die kans bij de laatste vier te waarborgen mag Macedonië uit hun laatste twee duels – vanavond Tsjechië, woensdagavond Denemarken - geen twee overwinningen behalen. En Duitsland heeft in het laatste duel in de hoofdronde absoluut de twee punten nodig.

Pikant genoeg: beide landenteams hebben in het verleden menig hoogstaand duel uitgevochten. Het duel tegen Spanje was twee jaar geleden op het EK in Polen de finalewedstrijd. In 1998 strandde Duitsland onder leiding van Heiner Brand in de halve finale van het EK door een 22-29 verliesbeurt. Duitsland reikte toen tot brons.

Een aantal duels staan bij de handballiefhebbers nog vers in het geheugen gegrift. Bij de Spelen van 2000, toen in de kwartfinale, een heuse krimi: Duitsland heeft in de laatste minuut balbezit in overtal, maar het schot van Stefan Kretzschmar belandt vanaf de linkerhoekpositie op de lat. Vier seconden voor tijd scoren de Spanjaarden de winnende treffer: 27-26.

Vier jaar later, in Athene bij de Spelen, opnieuw een thriller. Maar deze keer neemt Duitsland sportieve revanche. Twee verlengingen plus de aansluitende strafworpenserie betekenen een 32-30 zege, mede dankzij voortreffelijk keeperswerk van Henning Fritz. In de finale blijkt Kroatië te sterk. 

In eigen land, op het WK van 2007, komt het in de Kölner Arena voor 19.000 toeschouwers tot een waar spektakel als Duitsland de regerend wereldkampioen in de kwartfinale elimineert: 27-25. Niet één keer staat Duitsland in dat duel op achterstand! Doelman Henning Fritz doet opnieuw van zich spreken en linkerhoekspeler Torsten Jansen scoort zes keer. Die overwinning, zo zou later blijken, was de basis voor de uiteindelijke wereldtitel enkele dagen later.

Bij het WK 2013 – het wordt een beetje saai, maar wéér in de kwartfinale – leidt Duitsland halverwege met twee doelpunten verschil. Maar een half uur later staat de ploeg van trainer Martin Heuberger toch nog met lege handen: 24-28. Uitgeschakeld. Opvallend voor dit EK: zes spelers uit die selectie zijn er morgenavond ook nog bij.

Bij het EK 2016 in Polen verliest Duitsland het openingsduel van de Spaanse ploeg: 29-32. Na een rits wedstrijden treft men elkaar weer in de finale. De door coach Dagur Sigurdsson goed voorbereide ploeg heeft, met doelman Andreas Wolff, een perfecte avond. Als in een roes stomen de Bad Boys naar een 24-17 zege. 

Deel dit bericht