Eerste competitieronde vrouwen Bundesliga zonder verrassingen

Leverkusen dwingt kampioen Bietigheim tot uiterste

Door Frits Feuler – De openingsronde van de 44e competitie in de vrouwen Bundesliga – TSV Bayer Leverkusen is de enige ploeg die er vanaf het begin bij was - is zonder noemenswaardige verrassingen verlopen. Nieuwkomer HSG Bensheim/Auerbach hield lang stand tegen HSG Bad Wildingen. Voor 1400 toeschouwers ging het in de eerste helft nog redelijk gelijk op. Na de pauze (13-16) leek het duel na drie kwartier, met vijf doelpunten voorsprong voor de gasten, beslist. De thuisploeg zette zowaar nog een offensiefje in (25-27 na 55 minuten) maar was duidelijk te laat vertrokken: 26-29. Lof was er van trainster Tessa Bremmer (Wildungen) voor de pas 21-jarige cirkelspeelster Tamara Haggerty die zeven keer scoorde. Miranda Schmidt-Robben en Anouek Nieuwenweg troffen vijf keer het net.

Buxtehuder  SV behaalde tegen de tweede debutant, HC Rödertal, de vooraf ingecalculeerde zege: 29-22. Voor 1055 toeschouwers ging de thuisploeg van trainer Dirk Leun als een komeet er vandoor: 11-3. “Daarna werden we lichtzinnig, dan zie je als trainer dingen die je liever niet wil zien in de wedstrijd,” luidde zijn commentaar na afloop. Lone Fischer was met 10 doelpunten bij de thuisploeg de productiefste speelster.

Neckarsulm verraste thuis, voor 1150 toeschouwers, TuS Metzingen in de eerste helft: 17-15. “Zeker 15 doelpunten tegen uit de opbouwrij zonder lichaamscontact!” foeterde de gastencoach in zijn analyse. Na de rust ging bij de gasten het tempo fors omhoog en via een 2-12 tussenstand werden de bordjes verhangen: 19-27. Duel gelopen: 24-36.

SG BBM Bietigheim had thuis, voor 1131 toeschouwers, heel wat te stellen met TSV Bayer 04 Leverkusen. Na een kwartier leidden de gasten frivool met 4-7, mede door doelvrouwe Katja Kramarczyk die voor de ploeg van trainster Renate Wolff een wereldpartij keepte. Met pijn en moeite zag trainer Martin Albertsen zijn kampioensploeg nog net voor de pauze op 13-12 uitkomen.

Met een defensievere 6:0-dekking en de wissel van keepster Salamakha (ex-Leverkusen) voor Tess Wester keerde het tij. Met drie snelle treffers ging het naar 15-12. Nog niet genoeg, want Leverkusen nam brutaal over: 17-18. Angela Malenstein (2) en Fie Woller (6) moesten er aan te pas komen voor een ruimere marge: 21-18, op tien minuten van het einde. Bietigheim hield in de laatste tien minuten het slot op de deur, incasseerde slechts drie tegentreffers en had aan de 16 stops van Salamakha voldoende voor de eerste competitiezege: 24-20. Kim Naidzinavicius was met zeven treffers succesvol voor de thuisploeg.

Borussia Dortmund behaalde een zwaar bevochten zege in het uitduel bij Nellingen, dat vorig seizoen nipt aan degradatie ontsnapte: 27-28. Bij 26-27, 30 seconden voor affluiten, benutte Svenja Huber een strafworp. Een zucht van verlichting voor de geel-zwarte ploeg die gedurende het gehele duel een zware dobber had aan de thuisploeg. Harma van Kreij scoorde drie keer voor BVB.