Nieuws

EHF beslist: slechts geldboete voor Lino Cervar

"Het was geen opzet"

Door Frits Feuler – De Europese Handbal Federatie (EHF) heeft na het duel van donderdagavond tussen Kroatië en Wit-Rusland een onderzoek gedaan naar het gedrag van Lino Cervar, coach van het thuisland. De trainer had in de slotfase van het duel Artur Karvatski, bij een stand van 24-23, met een hand vastgehouden en feitelijk invloed gehad in het spel in de volgende ogenblikken waarin de Wit-Rus vervolgens tegen een aanvallende fout aanliep en Kroatië middels balbezit aan de overkant de bevrijdende 25-23 kon scoren.

De trainer kwam met een geldboete van 3000 euro weg. De 67-jarige legde later uit dat zijn actie ‘ongelukkig’. “In het heetst van de strijd gebeurt zoiets natuurlijk. Het was geen opzet. Het is mijn gewoonte van links naar rechts te gaan in de wisselzone, zodoende kwam het tot dit contact met de Wit-Russische speler.”

De EHF riep meteen na het duel alle betrokkenen op om hun zienswijze over het voorval door te geven. Na uitvoerig overleg werd de boete van 3000 euro waarvan 1000 euro voorwaardelijk vrijdagavond laat uitgesproken.

De strafcommissie van de EHF heeft de melding van de Supervisor alsook het verweerschrift van de Kroatische handbalbond en het videomateriaal bekeken en het lichamelijk contact bevestigd.

“Een trainer van dit kaliber, met zoveel ervaring, moet een dergelijk contact vermijden, of dit nu een licht of intensiever contact is of als onopzettelijk bedoeld was,” meldt de EHF in haar verklaring.

De uitspraak is verder gebaseerd op ‘een onsportieve houding’, maar de commissie hield ook rekening met het verweer van de Kroatische trainer dat het contact met de tegenstander ‘onopzettelijk’ was en liet het daarom bij een geldboete en geen schorsing.   

Deel dit bericht