Nieuws

EHF onderzoekt dopinggebruik bij Russische U-19 handbalsters

Zilveren medaille dreigt ingeleverd te moeten worden
 

Door Frits Feuler – De Europese Handbal Federatie (EHF) is een onderzoek gestart naar mogelijk dopinggebruik bij de Russische meisjes U-19 ploeg tijdens het voorbije EK in Slovenië. Drie speelsters werden bij het EK getest op het verboden middel meldonium. De EHF start daarom een onderzoek zowel bij de speelsters alsook de Russische handbalbond naar vermeend dopinggebruik. De A-staal gaf in elk geval blijk van gebruik van het verboden middel.

Het drietal, Antonia Skorobogatschenko, Maria Duwakina en Maria Dudina worden voorlopig geschorst. Rusland won bij dit EK zilver, na 31-26 verlies in de finale tegen Frankrijk en speelde in de groepsfase tegen Nederland. Dat duel werd met 25-20 gewonnen. Rusland dreigt nu dus het zilver te moeten inleveren. Skorobogatschenko, de nummer drie van het topscorersklassement met 45 doelpunten, scoorde tegen Oranje U 19 zes keer, Dudina tekende voor vier treffers.



De dopingtests van de drie speelsters vond plaats in een door het WADA erkend laboratorium. Het middel meldonium staat sinds 1 januari 2016 op de verboden lijst. Het medicament kan de bloedverzorging en daardoor uit het uithoudingsvermogen verhogen.

Uitgerekend vandaag protesteert een aantal dopingorganisaties tegen het Russische dopingbeleid en men roept het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op Rusland in 2018 te weren van de Spelen. Onder die dopingautoriteiten onder andere Nederland, Australië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië die verder stellen dat het IOC te weinig heeft ondernomen nadat bekend werd via het zgn. McLaren-rapport dat ruim duizend Russische sporters beticht worden van systematisch dopinggebruik. Verder wordt gesteld dat Russische sporters zeker in de afgelopen vier jaar niet goed genoeg op doping zijn getest waardoor er twijfel bestaat dat de Spelen komend jaar niet ‘schoon’ zullen zijn.

Deel dit bericht