Nieuws

EHF wijst protest St.Petersburg toe, Hafnarfjördur geschokt

 Voor een paar strafworpen van Reykjavik naar St. Petersburg

Door Frits Feuler – De Europese Handbal Federatie (EHF) heeft snel een besluit genomen over het protest van Newa St.Petersburg nadat de Russische ploeg afgelopen weekeinde was uitgeschakeld in de EHF-Cup door Hafnarfjördur. De Russen kregen gelijk waardoor de beslissing welke ploeg het in de derde ronde opneemt tegen Tatran Presov, opnieuw vastgesteld moet worden.

Wat was gebeurd? Na het eerste duel op IJsland, gefloten door het Nederlandse koppel William Weijmans en Rick Wolbertus en de Zweed Richard Johansson als waarnemer, was dat duel in 32-27 voor de thuisploeg geëindigd. Niks aan de hand, voor 387 toeschouwes.

Maar een week later won de Russische ploeg, voor 1000 toeschouwers, met exact dezelfde cijfers (32-27) onder leiding van Tomas Barysas en Povilas Petrusis uit Litouwen. Maar de Finse waarnemer Kurt Roger Sjölund had blijkbaar zijn huiswerk niet goed gedaan. 

In plaats van volgens de regels de strafworpprocedure in gang te zetten, werd een verlenging van tweemaal vijf minuten verordonneerd. Eindstand: 37-33 en Sint-Petersburg eruit op basis van doelsaldo.

Foute boel dus, volgens de Russen. De bezoekers uit IJsland wonnen vervolgens vanaf de streep met 5-6 en dachten dus de volgende ronde te hebben bereikt. “Vanuit onze optiek werden de regels niet goed toegepast,” meldt Newa-trainer Dimitri Torgovanov meteen na het duel.

De mening deelde het EHF Court of Handball ook. Een fout van de EHF-officials moest dus gecorrigeerd worden. “De verlening wordt geannuleerd en er dient nog een strafworpserie plaats te vinden om de winnaar aan te wijzen voor de derde ronde. Alle extra kosten worden door de EHF betaald.”

Een en ander betekent dat de IJslandse ploeg nogmaals het vliegtuig moet nemen om in St.Petersburg een paar strafworpen te gaan nemen.

Maar eerst heeft de Hafnarfjördur tot donderdagavond 18 uur de tijd om protest aan te tekenen. Maar dat protest verschuift het penalty-schieten niet, aldus de EHF. “Ik moet eerlijk zijn, ik ben geschokt,” laat voorzitter Asgeir Jonsson van de IJslandse club weten in de media. “We zullen ons terdege beraden over de te nemen stappen en de mogelijke gevolgen daarvan.”

Volgens de Russische vertegenwoordiger Sergei Ziza op de clubsite staan plaats en datum nog niet vast. “Maar zeker niet op neutraal terrein, ook niet in IJsland,” laat hij aan duidelijkheid niets te wensen over. “In onze hal hadden de regels goed toegepast moeten worden, logisch dat we daar ook het vervolg van het duel spelen.”. 

Deel dit bericht