Nieuws

EK U20: Monique Tijsterman “ Wij kunnen voor een verrassing zorgen”

Nadat Gino Smits zijn functie als bondscoach van de Nederlandse heren U20/21 ploeg na negen jaar plotseling had neergelegd, werd aan Monique Tijsterman gevraagd of zij deze functie als interim coach wilde waarnemen want de Nederlandse ploeg stond op een historisch punt om als eerste Nederlandse mannen ploeg ooit deel te gaan nemen aan het EK U20 in Denemarken.  www.handbalstartpunt vroeg aan de interim coach hoe het is om zo plotseling te moeten invallen.

“Ik denk dat het vervelender was voor de jongens dan voor mij” antwoord Monique Tijsterman.  “Het werd mij gevraagd ik heb er over nagedacht en uiteindelijk gezegd: deze jongens moeten in ieder geval goed voorbereid naar het EK. Ik stap er dan ook in en help ze uit de brand. Het voordeel is wel dat ik veel van de jongens ken en dan niet alleen van LIONS maar ook vanuit de BENE-League en de Nederlandse competitie. Dat maakte het wel een stukje makkelijker om er zo snel in te stappen want anders was het wel heel zwaar geweest”.

Jullie hebben de afgelopen weken een zwaar programma afgewerkt: “Ja klopt, de jongens hebben heel even vakantie gehad waarna we drie weken geleden zijn begonnen met de eerste training en wedstrijd in Almelo tegen Duitsland. Die eerste wedstrijd hebben we echt fantastisch  gespeel en gewonnen. Daarna zijn we doorgereden naar Duitsland voor de tweede wedstrijd tegen Duitsland waarin we even met de neus op de feiten werden gedrukt” , aldus de bondscoach die aangeeft dat men van daaruit doorgereden is naar Frankrijk

“Daar hebben we twee keer tegen Frankrijk gespeeld.  In de eerste wedstrijd hebben we vijftig minuten tot 27-27 fantastisch handbal laten zien en dan wordt je toch weer met de neus op de feiten gedrukt dat je ook nog een aantal beperkingen in deze groep hebt. Daar zijn we nu hard mee aan het werk en daar proberen we alle dingen voor uit zoals we dat tegen Zwitserland hebben gedaan en dan zie je dat het even wat anders loopt dan verwacht. Natuurlijk wil je iedere wedstrijd voor de winst gaan en een zo goed mogelijke wedstrijd spelen maar uiteindelijk gaat het er om dat ze straks in Denemarken goed presteren”.

De jongens waren ook wel erg kritisch op zichzelf over deze wedstrijd. Ze vonden dat ze de slechtste wedstrijd uit deze hele periode hebben gespeeld.  

Tijsterman: ”Ik heb tegen de jongens gezegd, Zwitserland is een ploeg die niet beter is dan Duitsland en Frankrijk. Ik schat die hoger in dan Zwitsers allen zijn wij in hun tempo mee gaan handballen en eigenlijk moeten wij het tempo van de wedstrijd bepalen. Wij willen snel spelen, de tweede fase dat levert de makkelijkste doelpunten op en daar willen we gebruik van make maar dat is er in de eerste wedstrijd tegen Zwitserland helemaal niet uit gekomen”, aldus Tijsterman. “Je praat daar dan met ze over in de kleedkamer”.

“Waar het mij dan om gaat is, wat gebeurt er nu in zo’n wedstrijd? Waar gaan wij de fout mee in. Het is dan belangrijk dat ze dat herkennen en vanuit de video daar samen over gaan praten en samen naar oplossingen voor gaan zoeken. Op het moment dat ze dat kunnen en gaan toepassen maken we weer een stap naar het EK. Ik heb ze ook op het hart gedrukt dat het nu even niet gaat om winnen en verliezen. Nu gaat het erom dat je met elkaar speelt, dat je elkaar aanvoelt in verschillende opstellingen en dat het voor ons belangrijk is om te kijken wat hebben we staan, wie kunnen we met elkaar laten spelen om van daaruit weer verder te kunnen gaan bouwen”.

Woensdag reizen jullie naar Denemarken. Dan staat donderdag meteen de eerste wedstrijd tegen Denemarken op het programma. Dat kan bijna niet beter?

“Dat is super”, aldus de bondscoach.  “Ik ken de hal goed omdat we daar natuurlijk ook met de dames van Jong oranje een aantal jaar geleden hebben gespeeld. We gaan alles geven in die eerste wedstrijd en dan hoop ik dat we de Denen kunnen verrassen”.

Dan zet je natuurlijk meteen een grote stap, want er gaan er maar twee door! 

“Ja dat klopt als wij bij de eerste twee komen dan hebben we een fantastisch toernooi gespeeld. Maar als we voor de plaatsten 12 t/m 16 spelen voor een eerste EK is dat ook niet slecht als je kijkt wat voor poule we hebben geloot. Maar ik denk dat we echt wel voor een verrassing kunnen zorgen. Zeker als we offensief dekken en onze taken daarin goed uitvoeren en we de tegenaanval goed kunnen lopen zoals ze dat willen, dan kunnen we een leuke wedstrijd spelen. Daar ben ik van overtuigd” 

Deel dit bericht