EK U20: Nederlandse handballers pakken hun eerste EK overwinning

Nederlandse handballers U20 hebben hun eerste overwinning op een Europees kampioenschap te pakken. na de moeizame wedstrijd van donderdagavond tegen Denemarken won Oranje vrijdagavond na een 13-8 ruststand met 31-28

Met deze zege heeft Oranje een plaats bij de eerste acht in eigenhand. Zondagavond om 18:00 speelt men tegen Macedonië. Oranje is bij een overwinning afhankelijk van de andere uitslagen maar met een overwinning op Macedonië behoort een plaats bij de eerste acht tot de reële mogelijkheden. Dat het niet makkelijk wordt liet Macedonie tegen Denemarken zien. Na de 11-10 voorsprong bij rust verloor Macedonië in het laatste kwartier de grip op de wedstrijd en verloren met 18-23.

Als Denemarken van Noorwegen wint en Nederland wint van Macedonië dan gaat Nederland sowieso door. Als Denemarken van Noorwegen wint en Nederland verliest van Macedonië dan komen er drie ploegen op twee punten uit en wordt het rekenen. Als Noorwegen van Denemarken wint en Nederland van Macedonië dan komen er drie ploegen uit op vier punten en dan wordt het ook rekenen. Kortom er is dus nog van alles mogelijk.

Sterke start tegen Noorwegen

Nederland begin tegen Noorwegen erg sterk en scoort een stuk gemakkelijker dan tegen Denemarken en ook speelt men technische een stuk beter.  Omdat ook doelman Mark van de Beucken een veel betere dag had kan Nederland gemakkelijker weglopen bij de Noren die in de eerste twintig minuten maar geen grip op de wedstrijd konden krijgen. Oranje kon dan ook een voorsprong opbouwen van acht doelpunten: 12-4.

In de laatste tien minuten doen de Noren enkele omzettingen en krijgt Nederland het ineens een stuk moeilijker met scoren. Omdat ook de tegenstander niet altijd even gelukkig is met het maken van doelpunten blijft de schade tot de rust beperkt  tot een score van 1-4. Noorwegen  weet dan ook terug te komen naar een verschil van vijf doelpunten. Met een 13-8 tussenstand gaan beide ploegen de kleedkamer in.

In de tweede helft opent Oranje opnieuw de score via Ephrahim Jerry en komt op 14-8 maar dan begint de tweede helft veel op die van donderdag te lijken, met dat dat verschil dat donderdag Denemarken makkelijk weg kon lopen en Noorwegen vrijdagavond in de kortste keren het verschil had teruggebracht tot één doelpunt: 15-14. Met een lobje weet Evert Kooijman dan weer te scoren voor Oranje (16-14),  maar dan lijken er zich donkere wolken boven Oranje te samen te pakken als men eerste mist en dan even later Ephrahim Jerry voor twee minuten naar  kant ziet gaan. De ondertal wordt echter snel opgeheven als ook een speler van Noorwegen naar de strafbank mag voor twee minuten. Ten Velde, Jerry en Elissen zorgen er dan voor dat Oranje halverwege de tweede helft weer op een wat geruststellende marge van vier doelpunten kan komen: 19-15.

De inhaalrace heeft Noorwegen duidelijk veel krachten gekost. Tot vijf minuten voor het einde gaat de wedstrijd gelijk op en wordt er om en om gescoord. Bij 27-23 (55’) kan Nederland de wedstrijd op slotgooien maar door een afspeelfout wordt het geen 28-23 maar 27-24. Als Nederland dan over schiet scoort Noorwegen de 27-25 binnen. Als Jerry dan de 28-25 scoort hoor je de opluchting op de bank bij Oranje. De Noorse coach neemt dan nog een time-out maar Van de Beucken pakt zijn zoveelste bal en als Jerry in de tegenaanval 29-25 scoort heeft Oranje de buit binnen. De laatste twee minuten probeert Noorwegen nog met een men tot men dekking maar de hoekspelers Ten Velde en Smit laten zien dat ze koelbloedig en trefzeker zijn en zetten de 31-28 overwinning op het scorebord.

Scores voor Nederland: Ten Velde 8, Ephrahim Jerry 8, Evert Kooijman 7, Kay Smits 3, Rik Elissen 2, Niels Poot 2, Alec Smit 1