EK U20: Nederlandse handballers verliezen van Denemarken

De Nederlandse handballers U20 hebben op het EK in Denemarken in hun eerste officiële EK wedstrijd ooit tegen het thuisland Denemarken niet kunnen stunten. Na een 13-11 ruststand verloor Oranje met 31-24.

Een nederlaag die de ploeg volledig bij zichzelf moet zoeken want Denemarken is zeker een ploeg die te  kloppen was maar Oranje miste op cruciale momneten een aantal belangrijke kansen op rij maar speelde daarnaast technische een zwakke wedstrijd. Teveel technische fouten leidde tot makkelijke doelpunten voor de Denen met als gevolg een onnodige nederlaag.

Nederland begon nochtans sterk aan de wedstrijd met hun offensieve dekking, al kwam Denemarken wat gelukkig op een 1-0 voorsprong, het was Nederland dat naar een 2-4 (7’) voorsprong kon uitlopen. Daarna ging het eigenlijk al mis bij Oranje. Twee kansen gaan dan gingen mis vanwege afspeelfouten en in plaats van 2-5 wordt het wordt het dan in de 11e  minuut 4-4. Rutger Ten Velde en Kay Smits kunnen Oranje nog twee keer op voorsprong schieten bij 4-5 en 5-6 maar daarna neemt Denemarken den 8-6 voorsprong.

Nederland neemt een time-out en kan daarna via Ephrahim Jerry en Evert Kooijman weer op gelijke hoogte komen bij 8-8. Denemarken gaat dan met zeven veldspelers spelen maar dat gaat helemaal fout. Nederland kan twee keer de bal onderscheppen maar twee keer gaat de bal naast als men probeert te scoren in een leeg doel. Vanaf 9-9 loopt Denemarken dan voor het eerste weg bij Oranje. Als het bij de Nederland twee keer mis gaat met een cirkelfout en aanvallende fout wordt het met nog iets meer dan drie minuten te spelen 12-9. De later tot Man of the match bij Oranje uitgeroepen Rutger Ten Velde zorgt met twee doelpunten er voor dat Oranje nog met een 13-11 kan gaan rusten waarmee alles nog mogelijk is.

Na de rust begint Oranje niet goed aan het tweede deel en is de wedstrijd binnen twee minuten gespeeld. Met twee technische fouten en een gemiste kans maakte men het Denemarken wel heel gemakkelijk om weg te lopen naar 16-11 (32’). Daarna gaat het  vijf minuten gelijk op tot 20-14 waarna Oranje verdedigend weer grip krijgt op de Denen.

Men speelt agressiever en via Kooijman en Smit wordt het 20-16. Dan gaat het toch weer goed mis ondanks dat men met veel vechtlust drie keer de bal weet te veroveren. Eerste wordt een zevenmeter gemis en vervolgens worden twee breaks gemist. In plaats van de aansluiting te vinden bij 20-19 scoort Denemarken dan uiteindelijk de 21-16 (42’). Die tik komt Oranje niet meer te boven. Nadat het in eerste instantie in een niet al te hoog tempo gelijk op ging tot 25-20 liep Denemarken dan nog in de slotfase weg naar een wat geflateerde 31-24 overwinning.

Scores voor Oranje: Rutger Ten Velde 6, Ephrahim Jerry 6, Evert Kooijman 4, Alec Smit 3, Rik Elissen 2, Kay Smits 2, René Jaspers 1.