EK U20: Nederlandse handballers verslaan Macedonie

De Nederlandse handballers hebben gedaan wat ze moesten doen in de derde en laatste EK groepswedstrijd tegen Macedonië.  Nederland moest winnen om nog door te kunnen gaan naar de het hoofdtoernooi. Na een 17-11 ruststand won Oranje uiteindelijk met 33-30.

Net als tegen de Noren kende Nederland een sterke start en speelde het vervolgens de eerste 20 minuten uitstekend handbal en kon het een zeven punten voorsprong opbouwen: 12-5 na 16 minuten. In de laatste tien minuten van de eerste helft bij 15-8 ging het wat minder en scoorde Oranje nog maar twee keer. Omdat ook Macedonië niet erg scherp was bleef de schade beperkt  tot de rust: 17-11.

In de tweede helft kende Oranje een stroeve start en kon Macedonië terug komen naar een verschil van vier doelpunten 18-14. Vanaf  20-16 kon Oranje weer uitlopen naar een verschil van zeven treffers als Jerry, uitgeroepen tot de Man of the Match, in de 43e minuut de 24-17 scoort. Daarme leek de wedstrijd naar het eind te kabbelen met twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren en om en om scoorde. Tot plotseling in de slotfase van alles mis ging bij Oranje en in de laatste zes minuten de ploeg van coach Tijsterman nog drie tijdstraffen kreeg en drie minuten in dubbelondertal stond. Omdat Oranje toch zijn doelpuntjes beef mee pakken bleef het verschil uiteindelijk beperkt tot drie doelpunten: Eindstand 33-30

Nederland is nu afhankelijk van de wedstrijd tussen Denemarken en Noorwegen om te weten of het door is naar te hoofdtoernooi. Bij winst van de Denen of een gelijkspel is Oranje door. Bij winst van de Noren is Nederland niet door en speelt het voor de plaatste 9 t/m 16

Uiteindelijk eindigde de avond voor Oranje, die zo mooi was begonnen, in een drama. Onder de ogen van de voltallige Oranje selectie haalde Noorwegen zijn gram op Nederland en versloeg  Denemarken na een 11-11 ruststand met 23-22.

Noorwegen en Denemarken gaan haar het hoofdtoernooi, Nederland en Macedonie gaan spelen voor de plaatsten 9 t/m 12

Scores voor Oranje: Ephrahim Jerry 9, Rutger Ten Velde 9, Evert Kooijman 6, Kay Smits 2, Alec Smit 2, Rik Elissen 1, René Jaspers 1, Marwin van Offeren 1