EK-FINALE

De Nederlandse handbalsters hebben weer een stukje handbalhistorie geschreven. Na de WK finale in 2015 staat Oranje een jaar later in de EK finale, een toernooi wat nog slopender en zwaarder is dan een WK.

Na een gelijk opgaande eerste helft waarin Nederland wel al een lichet overhand had(13-13) domineerde Nederland het eerste kwartier van de 2e helft de  wedstrijd volledige en werden de Denen overal overklast. Oranje kon weglopen naar een 21-14 tussenstand halverwege de tweede helft

Uiteindelijk zegevierde men met 26-22 met Nycke Groot als beste speelster van de wedstrijd en wat ons betreft ook van het toernooi. Groot zette de lijnen uit voor het team maar pakte ook haar verantwoordelijkheid op de momenten dat dat even nodig was. Ook scoorde ze zelf ook zes maal.

De wedstrijd begon met wat aftastende minuten waarin beide ploegen even de kat uit de boom keken. Na drie en halve minuut brak Nederland het tij via Laura van der Heijden en een minuut later met Maura Visser die scoorde uit een zeven meter werd het 2-0 de Toon was gezet en het bleek langzaam dat Oranje het toch wel moeilijk had met de offensieve dekking van de Denen.

Denemarken kwam weer langszij bij 2-2 maar via Polman en Groot werd het na negen minuten toch weer 4-2. Van der Heijden kon de marge naar drie tillen bij 6-3. De vijf minuten die volgde waren voor Denemarken dat bij 8-8 weer langszij kwam. Thomsem coachte haar ploeg fel vanaf de zij kant. Nederland herstelde weer en kwam in de 24e minuut opnieuw op een twee punten voorsprong 11-9 via opnieuw Groot en Polman. Toch kon Nederland in de slotfase, toen men toch even wat verslapte, de voorsprong niet vast houden. Met een 13-13 stand gingen beide ploegen de kleedkamer in

Ik de tweede helft kwam er een ijzersterk Oranje uit de kleedkamer dat op alle fronten dominant was over Denemarken. Vooral in de dekking bracht Oranje de Deense ploeg tot wanhoop. Breinen van links naar rechts was et enige dat Denemarken in deze fase kon, omdat men zich steeds stuk liep op het sterke middenblok van Oranje. Als men er dan eens een keertje doorkwam stond Tess Westers op haar plaats  Via een zeven meter van Visser , twee doelpunten van Groot en een van Broch kwam Nederland op 17-13 en nam de Deense bondscoach al weer meteen een time-out.

Het probleem werd er door de Denen niet meer opgelost. Twee technische fouten van de Denen kon Oranje niet afstraffen. Toft stopte haar eerste bal in de tweede helft van Michelle Goos en Nycke Groot teisterede de lat waarna Polman en Knippenborg de voorsprong vergrootte naar 19-13 vooraleer Denemarken in de 43e minuut via Jorgensen de eerste Deense treffer in de tweede helft wisten te scoren. 19-14. Van der Heijden en Dennie Bont bereikten vervolgens bij 21-14 de maximale voorsprong voor Oranje. Jorgensen zorgde voor de 21-15 waarna de Deense doelvrouw Sandra Toft ook haar kwaliteiten liet zien. De rode brigade kwam dan ook terug naar 21-17

Helle Thomsen pakte nu de time out waarna opnieuw het Nederlandse duo Groot en Polman de score konden opvoeren naar 23-17. Die voorsprong kwam niet meer in gevaar tot twee minuten voor tijd (26-20) behield Oranje haar zes punten marge. In de slotfase maakte Denemarken er nog een 26-22 eindstand van.

Daarmee heeft Oranje zich voor het eerst in de geschiedenis weten te plaatsten voor de EK finale, Twee jaar geleden eindigde men nog als zevende. alles wat daarna volgde is inmiddels allemaal al historie. Historie waarmee oranje nog lang niet klaar is deze nog verder aan te vullen.

Nynke Groot werd volkomen terecht uitgeroepen tot de beste speelster van de wedstrijd

Scores voor Oranje: Estavana Polman 7, Nycke Groot 6, Laura van der Heijden 3, Yvette Broch 3, Maura Visser 2, Debbie Bont 2, Danick Snelder 1, Lynn Knippenborg 1, Angela Malestein 1,