Finaleloos seizoen dreigt Hasselt, Sasja wankelt tussen hoop en vrees

Ongekende spanning in Belgische play-offs In de strijd om de landtitel en de BENE-League plaatsten. In het onderling treffen tussen Hasselt en Tongeren redde Tongeren zaterdagavond de meubelen door het uitgebluste Hasselt in eigen huis met duidelijke cijfers 21-28 te verslaan. na een uiterst zwak begin van de play-offs heeft Tongeren het weer in eigen hand volgende week thuis tegen Visé. Hasselt moet naar Bocholt en gaat het opnemen tegen de BENE-League kampioen en bekerwinnaar die even niets hoeft op dit moment.

In de strijd om de promotie/degradatie is het ook ongekend spannend. Voor Merksem viel afgelopen weekend het doek ten faveure van Sporting Nelo dat promoveert naar de BENE-League. Doornik (Tournai op zijn Frans) kan volgende week het tweede BENE-league ticket opeisen als het in Antwerpen tegen Sasja minimaal gelijk weet te spelen. De Antwerpenaren beginnen aan dei confrontatie met een punt achterstand en moeten dus winnen om hun pelk veilig te stellen

Ondanks verlies is Bocholt verzekert van de eerste plaats

De handballers van Achilles Bocholt hadden, vijf dagen na Bekerwinst, bij Visé een wedstrijd van decompressie. Niet dat Bocholt er geen zin in had: via 8-12 leidde het aan de rust met 15-16. Maar enkele sterkhouders kregen rust en een gemotiveerde thuisploeg – die in deze play-offs nog niet konden winnen – trok in het begin van de tweede helft door tot 24-18, waarna Bocholt, misschien ook op de hoogte van de Tongerse voorsprong bij Hasselt,  liet begaan. Het eerste verlies sinds december werd aanvaard: 32-27 in een match met iets minder betekenis, want Tongeren won dus en zo is Bocholt zeker van de eerste plaats en van het thuisvoordeel in de titelfinales. Bocholt ontvangt volgende week nog Hasselt in de Damburg, vooraleer de play-offs starten in het weekend van 13 mei met een uitwedstrijd.

Bocholt scoorde via Miha Pucnik de eerste van de avond, waarna Visé via Danesi en Vancosen een kleine voorsprong uitbouwde: 4-2. Andreas Kittel en Nejc Zmavc stelden gelijk en via Roel Valkenborgh en Joren Lamers bouwde Bocholt nu een voorsprong uit: 8-12 na 20 minuten. Dat was echter buiten internationals Vancosen en Danesi geteld, die Bocholt in de laatste  minuut bijhaalden, maar Wout Winters zorgde toch nog voor een voorsprong aan de rust: 15-16.

Visé ging na de pauze verder op het elan en liep 19-16 uit. Bij Bocholt scoorde in het eerste kwartier van de wedstrijd enkel Nejc Zmavc en dit slechts 2 keer, terwijl Geradon en Flajs naar hartenlust afwerkten: 24-18. De wedstrijd leek zijn beloop te hebben gehad en Visé kwam niet meer in de problemen. Miha Pucnik, Bartosz Kedziora en Joren Lamers scoorden nog een paar keer, wat leidde tot een einduitslag van 32-25.

Een redelijk zwaar verlies, maar in deze wedstrijd stond niet veel op het spel en na de focus voor de Bekerfinale, kon dit wel eens gebeuren. Bocholt kwam ook te weten dat Tongeren zijn laatste kans voor de play-offs had gegrepen en over Hasselt springt naar de tweede plaats. Dat wil dus zeggen dat de Hasselaren volgende week vol voor de punten komen spelen in Bocholt en hopen dat de Eburonen in hun thuiswedstrijd tegen Visé minstens één punt laten liggen. Bij Tongerse winst is het over en uit voor de Hasselaren en trekt Bocholt op 13 mei naar Tongeren voor de eerste titelmatch.

Doelpunten Bocholt: Bjorn Alberts, Stef Gijbels, Brecht Wertelaers, Nejc Zmavc 4, Wout Winters 2, Jordi Cremers, Elias Koninkx, Andreas Kittel 3, Roel Valkenborgh 3, Joren Lamers 4, Serge Spooren 2, Damian Kedziora, Miha Pucnik 3, Bartosz Kedziora 4(2)

Doelpunten Visé: Gourgoumis, Lupica, Gava 3, Glesner 1, Jurdan, Geradon 6, Danesi 6(1), Danse 2, Flajs 2, Vancosen 7, Marchal, Vandeberg 2, Popivoda 2, Cutaia 1

Hasselt heeft het niet meer in eigen hand na verlies tegen Tongeren

Hubo Initia Hasselt stond voor een duidelijke, maar moeilijke opdracht: winnen tegen Tongeren en zo de kwalificatie voor de finale van de play-offs binnenhalen. Uiteraard zou Tongeren dat niet zomaar laten gebeuren...

Dat bleek ook vrij snel. Tongeren legde het tempo op en Hasselt was op achtervolgen aangewezen in een stevige maar aangename eerste helft. Glesner en Qerimi bleken trefzeker, terwijl aan de overkant ook Vossen goed bij schot was: 5-7 na 15 minuten. Tongeren bouwde haar voorsprong stelselmatig uit, zodat er gerust werd bij 11-15.

Kijk hier voor een samenvatting van Hasselt vs Tongeren

Hasselt opende de score in de tweede helft dankzij Bogaerts. Tongeren bleef verdergaan op haar elan van de eerste helft. De Hasselaren hadden een gebrek aan scorend vermogen, en stootten op een uitstekende Schenk in het Tongerse doel.

Na 40 minuten maakte Köhlen er 15-20 van en dan was het negen minuten wachten op een volgende Hasselts doelpunt. Een gretig Tongeren liep verder uit en liet Hasselt niet meer in de running komen. Eindstand: 21-28.

Hasselt zakt hierdoor naar de derde plaats in het klassement. Met nog één speeldag te gaan heeft Hasselt haar lot niet meer in eigen handen, maar is het ook afhankelijk van het resultaat van Tongeren tegen Visé van volgend weekend.

Hubo Initia Hasselt: Jelle Vonckx, Brecht Vanbrabant, Tim Houbrechts, Simon Ooms 1, Roel Adams, Andrei Buciuman, Ruben Roelants 3, Tom Robyns 2, Bram Van der Goten, Bart Köhlen 5, Robbert Bogaerts 3, Mattias Van Criekinge, Jente Haesevoets, Dylan Vossen 7

Callant Tongeren: Rudi Schenk, Julien Devisch 1, Jean-Paul Stijnen, Pieter Strauven, Nathan Bolaers 3, Giel Slegers, Ben Luyten 3, Colin Glesner 4, Martijn Meijer 5, Bram Bijnens, Killian Von Den Hoff, Arber Qerimi 7, Jeroen De Beule 5, Glenn Gevers, Arne Pallen

2 pt

Sporting heeft opnieuw via "vechthandbal" Sasja achter zich weten te houden: 24-23 na 60 minuten. Neerpelt krijgt daardoor waar het meer dan recht op heeft: internationale wedstrijden op het allerhoogste niveau in de BENE-League.

Het liep nochtans niet van een leien dakje. Heel de wedstrijd stonden de ploegen op slechts één doelpuntje van elkaar. Behalve na 45 minuten toen Sporting plots 4 doelpunten uitliep: 20-16 na 48 minuten, onder andere  door een frisse Habraken in het centrum. Sasja beet echter van zich af en zelfs in ondertal scoorde het en snel werd het terug 20-19. Wat volgde was opnieuw een  Hitchcock achtige thriller.

Kijk hier naar  een korte  samenvatting van Spoting Nelo vs Sasja HC

Geen mooi handbal maar vechten tot de laatste snik. Het karakter dat deze ploeg getoond heeft is werkelijk ongelooflijk. Toegegeven, Nelo heeft de beste doelman van België en dat scheelt een slok op de borrel. Maar ook de andere spelers toonden dat het hen menens was.  Daan Versleeuwen werd topscoorder.

Ook een dik compliment aan coach Rietbroek. Hij slaagde erin om met een beperkte kern en in een beperkte periode de messen zo te slijpen dat ze vlijmscherp waren en klaar voor de oorlog. Dat het dan nog lukt is fantastisch voor heel de  club maar zeker ook voor Gabrie Rietbroek  Om dit nog te komen doen maakt hem onvergetelijk in Neerpelt.

Nelo: Y Denert, D Denert, Polfliet, Vansloot (3), J Vandebeeck, L Vandebeeck (2), Habraken (2), versleeuwen (7), Somogyi (2), vanvlierden, Tasevski (2), Vernooy (6/4), Lukkesen, Winters.

Sasja: Theyssens, Mestdagh, Jacobs, De Roeck, Bertels (9/2), Kostic (2), Meulders, Colman (2), Roelants (1), Lamberigts (1), Bisschop (1), Rola (3/1), Gijs (3), Soetaert (1).

Merksem Handbal degradeert uit de BENE-League

Na een zwaar seizoen waarin Merksem zich regelmatig de evenknie toonde van de toppers in de BENE-League had de ploeg in de strijd om behoud van zijn BENE-League plaats af te rekenen met tal van kwetsuren. Ondanks deze tegenslag wilden de spelers hun huid zo duur mogelijk verkopen maar het dubbeltje viel teveel naar de verkeerde kant.

Zo ook in Tournai. Beide ploegen waren zich bewust van het belang en ze begonnen gedreven aan de wedstrijd. Na 14 minuten stond er 6-6 op het scorebord. Tournai gedreven door een fantastisch publiek sloeg vervolgens in drie minuten tijd een vierpunten kloof 10-6 na 17 minuten. Een half herstelde Sten Dielen maakte toch zijn opwachting en door zijn verdedigende samenwerking met Alexandre Hayon was na vijf minuten alles te herdoen 10-10 na 22 minuten. Merksem rook bloed en Archedley Bazoer, Jeffrey Jacobs, Dimitri Van Den Hoed en Robin Boomhouwer zorgden er aanvallend voor de ploeg uit Antwerpen ging rusten met een 13-16 voorsprong.

Merksem hield gemakkelijk stand in de tweede helft en op driekwart wedstrijd stond er nog steeds de geruststellende voorsprong van 20-24, vooral onder impuls van Alexandre Hayon die nu ook de netten had gevonden. Maar dan sloeg het noodlot opnieuw toe, Hayon moest gekwetst het veld verlaten en daarmee was de verdediging zijn tandem kwijt en nu rook Tournai bloed.

Met nog tien minuten te spelen maakten ze de aansluiting 25-26, nadat Merksem een aantal behoorlijke kansen had laten liggen. Tournai liet het niet aan zijn hart komen en met de steun van hun spionkop gingen ze er op en er over Merksem. Drie minuten voor tijd wordt het 27-26 en dit gaf de thuisploeg niet meer af in de laatste minuut werd het nog 30-29 en 31-30 maar de thuisploeg lukte het laatste doelpunt 32-30.

Volgende week speelt Tournai de laatste wedstrijd uit tegen Sasja in Antwerpen. De ploeg heeft alles in eigen hand met een punt voorsprong op de ploeg van Alex Jacobs.

Merksem: Dimitri Van Den Hoed 6,Jeffrey Jacobs 6,Alexandre Hayon 4,Robin Boomhouwer 4,Archedley Bazoer 4,Dirk Claessens 2, Wouter Sas 2,Lazar Popov 1,Zaid Allaf 1.

Tournai: Lachal 10,De Cocker 6,Ait Bial 4,Chantry 4,Rosier 3,Olexiouk 2,Cuervo 2,Lambert 1.

Sasja verliest thriller in Neerpelt

In een wedstrijd waarin beide ploegen sterk aan elkaar gewaagd zijn, wordt het resultaat vaak bepaald door details. Drie gemiste strafworpen is zo’n detail, dat bij de eindafrekening zwaar doorweegt. Het overkwam Sasja in de spannende wedstrijd in Neerpelt. Twee keer stond doelman Denert in de weg, éénmaal de paal. Voeg daarbij de afwezigheid van Kevin Jacobs, die nog steeds gekwetst, de hele partij op de bank bleef. Ook dat heeft allicht meegespeeld dat Sasja finaal het onderspit moest delven met het kleinste verschil.

De eerste helft ging volledig gelijk op en beide ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe. Om de beurt kwamen ze even aan de leiding, maar het verschil bleef telkens beperkt tot één puntje. Na een kwartier spelen was de stand dan ook 5-5. Sasja toonde zich het gevaarlijkst, maar een uitstekende doelman Denert voorkwam dat de bezoekers konden uitlopen. Twee minuten voor rust wezen de bordjes 10-10, waarna Bertels ultiem voor 10-11 zorgde na de eerste periode.

Na de pauze scoorde Sasja opnieuw, maar Van Sloot stelde meteen weer gelijk. De vier volgende aanvallen, waaronder een strafworp, leverden Sasja niets op, maar doelman Theyssens hield Nelo eveneens van een voorsprong. Na veertig minuten leidde Sasja met 14-16, maar dan kantelde zomaar, zonder aanwijsbare reden, de wedstrijd. De volgende acht minuten kwamen de Hobokenaars niet meer tot scoren en Nelo scoorde zes maal op rij. Het liep zo van twee doelpunten achter naar vier doelpunten voor (20-16).

Sasja ging met de moed der wanhoop in de achtervolging om het verschil weer ongedaan te maken en dat leek nog te gaan lukken ook. Dank zij een trefzekere Yme Bertels kwam Sasja terug tot 20-21 met nog vijf minuten te gaan. Het bleef nu ongemeen spannend tot het laatste fluitsignaal. Veertig seconden voor tijd werd een trekfout op Gijs niet gefloten door de scheidsrechters en weg kans op een ultiem gelijkspel.

Nelo speelt volgend seizoen in de Beneleague en dat werd na afloop door de thuisploeg uitvoerig gevierd. Sasja bleef verweesd achter.

Voor Sasja zal het dus in de laatste wedstrijd van playoff 2 moeten gebeuren. Volgende zaterdag speelt Sasja in Sorghvliedt tegen Doornik en de winnaar van die wedstrijd gaat eveneens naar de Beneleague. Voor de verliezer wacht een lang en vervelend seizoen in de nationale competitie.

Er rest geen alternatief: wil Sasja dat tweede BENE-League-ticket alsnog op zak steken, dan moet er dus volgend weekend in Sorghvliedt gewonnen worden tegen Doornik.