Nieuws

Finalist LHD trekt zich na overlijden voorzitter terug uit competitie

Voorzitter Roemeense HC Odorheiu overleden, ploeg uit competitie 

Door Frits Feuler –Treurnis bij de Roemeense topclub HC Odorheiu Secuiesc. De ploeg, die enkele weken geleden nog de finale bij de 30e editie van de Limburgse Handbal Dagen in Sittard - Alin Marius Szoke van Odorheiu werd uitgeroepen tot beste aanvaller - verloor van het Spaanse Benidorm (28-31) heeft deze onnoemelijk zware beslissing moeten nemen na het overlijden van hun beschermheer, Dr. Attila Verestoy die zowel hoofdsponsor alsook voorzitter van de club was.

Van 2009 tot 2016 was de Roemeense ploeg ‘stamgast’ in de Europese competities. In 2012 werd de club, in het thuisduel tegen Frisch Auf! Göppingen uitgeschakeld. Drie jaar later werd de ploeg winnaar van de Challenge Cup.

Dit seizoen is de club niet vertegenwoordigd in een Europees toernooi. Maar de huidige derde plek in de vaderlandse competitie zal zeker tot in terugkeer in het volgende seizoen leiden.

Maar het overlijden van hun beschermheer en voorzitter doorkruist alle goed bedoelde plannen van de club. Het bestuur heeft de ploeg met onmiddellijke ingang uit de competitie laten nemen. Een week geleden al meldde de club het heengaan van Verestoy die na een slepende ziekte in een ziekenhuis in Wenen stierf. Sinds de oprichting in 2005 was Dr. Verestoy zowel hoofdsponsor alsook vooriztter van de club.  Voor de preses was het heel belangrijk dat ieder jaar zeker 200 kinderen moesten gaan handballen bij de club.

Of de jeugdafdeling verder doorgaat, is niet bekend. “We hebben de laatste dagen naar oplossingen gezocht om met de eerste ploeg te kunnen overleven, maar het management moest hoe dan ook naar deze drastische maatregel grijpen,” meldt de club op haar website. Een en ander betekent dat alle spelers contractueel vrij zijn voor een transfer. Anderzijds werden samen met de burgemeester en sponsors gezocht naar andere oplossingen. Maar die laatste inspanningen leverden niets op. “Na analyse van de financiële situatie moeten we concluderen dat de toekomst van HC Odorheiu niet gewaarborgd is en het management tot de beslissing is gekomen om de eerste ploeg uit de eerste Liga terug te trekken. Het wonder is voorbij!”

Bijzonder getroffen is Viachaslau Saldatsenka, doelman van de Wit-Russische ploeg bij het voorbije EK in Kroatië. Met zijn prestaties kwam hij in de top vijf van beste doelmannen bij dit kampioenschap. Maar ook de Braziliaan Rangel Luan de Rosa, de Macedoniërs Goran Kuzmanovski, Uros Vilovski, de Servische Hongaar Milorad Krivokapics, de Wit-Rus Maksim Baranau en en de Serviër Djordje Golubovics moeten de club nu noodgedwongen verlaten.

 

 

  

Deel dit bericht