Nieuws

Gedoodverfde winnaar Barcelona keihard op zijn plaats gezet

Veszprem getergd en verdient derde plek

Door Frits Feuler –Voor Barcelona eindigde deze jaargang in de Champions League in mineur. In de halve finale van de achtste VELUX FINAL4 in de Lanxess Arena moest de ploeg zich al, zij het nipt, gewonnen geven tegen debutant Vardar. In de strijd om het brons gaf de ploeg, zeker in de tweede helft, volledig ‘niet thuis’ en werd door een ontketende Hongaarse kampioen in de hoek gezet: 34-30.

De Spaanse recordkampioen speelde van de veertien duels in de groepsfase één keer gelijk (THW Kiel) en verloor eenmaal (tegen PSG). Daarna mocht de ploeg een ronde overslaan om vervolgens weer in te stromen bij de laatste acht. Daarin werd het nog even kantje boord tegen – al weer – THW Kiel: in Noord-Duitsland was er 28-26 verlies, thuis werd een plek in de halve finale veiliggesteld met een 23-18 zege. In de Spaanse competitie is de tegenstand ondermaats, slechts een paar keer per seizoen moet de ploeg van trainer Xavi Pascual aan de bak.

Tijdens het weekend VELUX FINAL4 kwam zo’n wisselende sportieve uitdaging feilloos aan het licht. Barca haperde, speelde niet meer het spelletje dat de Catalanen, gevormd rond zeven nationaliteiten, gewoon zijn om een tegenstander hun wil op te leggen. Het aantal technische fouten was enorm, maar ook de motivatie had gaandeweg het duel een enorme deuk opgelopen.  

Buiten de lijnen was er plots voor het vak van de Barcelona-fans enige opschudding toen de Barca-mascotte tijdens een time-out door een stoïcijnse steward niet werd toegelaten op de speelvloer. Een klein handgemeen dreigde. Maar de clou van dit alles zou later volgen.

Wat de Spaanse coach ook probeerde – van een 6:0-defensie naar een offensievere 5:1 – niets leek te lukken: 13-9 na twintig minuten. Een keeperswissel – Perez de Vargas voor Ristovski – sorteerde een beetje effect, want bij rust hingen de bordjes toch op 18-17.

Na de pauze aanvankelijk weer een gelijk opgaand duel, met de Hongaren qua spelidee vele malen beter. Ook de afronding – Laszlo Nagy en Aron Palmarsson in de opbouw en de Spanjaard Christian Ugalde, geboren in Barcelona, op de linkerflank – hielden de opponent in bedwang. Maar ook de kleine Mate Lekai deed van zich spreken en bezorgde de tegenstander meer dan de gangbare hoofdbrekens. Aan de cirkel was Andreas Nilsson een voortdurende plaag en hield in zijn eentje soms twee, drie Spanjaarden bezig. Daarbij scoorde hij ook nog eens puntgave treffers. Mooi om te zien!

Drie doelpunten voorsprong werden door Barca weer teniet gedaan. Maar het kostte heel veel energie om de groots spelende rood-zwarten bij te benen waarbij de tussenstanden een enigszins vertekend beeld lieten zien: 21-18, 22-22 en 26-22. Toen, tijdens een time out, werd de eerder genoemde kleine, boze steward door de vier mascottes het veld op gedrongen. Verbazing alom, dat hoorde je. De man maakte in zijn donkere kostuum een fenomenale breakdance, tot hilariteit van de twintigduizend. Alles weer koek en ei. Of was het ingestudeerd? Niemand die het weet….

Na die time out produceerde Barca nog meer technische fouten en missers. Het deed pijn aan de ogen. De Hongaarse fans gingen vol uit hun dak, want in de verte doemde de bronzen plak al op. Via 27-22 en 29-24 wisten de Spanjaarden dat ze opnieuw nederig het hoofd moesten buigen voor een degelijke ploeg waar ze in de groepsfase nog tweemaal van verloren hadden: 22-25 en 23-26. Maar rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Ook in het handbal dus niet. Onder een oorverdovend gejuich sloot Veszprem een zwaar seizoen met winst op een handbalgrootmacht af: 34-30.      

Deel dit bericht