Geen EK voor Oranje U19 na verlies tegen Macedonie

De Nederlandse handbalsters U19 zullen komende zomer niet aanwezig zijn bij het Europees kampioenschap in het Spaanse Valencia. De ploeg van Alex Vaassen verloor zaterdagavond wel verrassen met ruime cijfers van Macedonië. NA een 8-12 ruststand verloor Oranje met 19-26 Het gastland heeft zich daarmee samen met Montenegro wel geplaatst voor het EK.

De openingstreffer was na twintig seconden nog voor Nederland maar al snel werd duidelijk dat Oranje zijn dag niet had en ook niet meer zou krijgen. Te veel kansen werden er in de openingsfase gemist en  ook teveel fouten gemaakt waardoor Macedonie al snel de voorsprong kon pakken: 1-3(4’) Het duurde pas tot de zevende minuut vooraleer Oranje tegen kon scoren en omdat ook Macedonië geruime tijd droog bleef staan kon Oranje via Delaila Amega in de negende minuut weer langszij komen (3-3) Het gaf niet de schwung aan de ploeg die men nodig had. Integendeel Macedonië liep binnen binnen twee minuten weer weg naar drie doelpunten verschil 3-6 (11’) Beide ploegen beleven maar matig met hun kansen omgaan al deed de thuisploeg dat iets beter dan Oranje. Na 22 minuten had Macedonië de marge vergroot tot vijf doelpunten 5-10. Voor rust kon Oranje nog een doelpunt van de achterstand inhalen hetgeen een 8-12 ruststand opleverde.

Na de pauze is het eigen gelijk afgelopen voor Oranje. In drie minuten tijd scoort Macedonië driemaal en komt daarmee op een 8-15 voorsprong waarna het nog erger zou worden voor het Nederlands team dat de tegenstander allen maar veder zag wegelopen nadat Anouk Nieuwenweg nog een keer had kunnen tegenscoren. Via de 9-15 ging het naar 9-19 en dat terwijl de Macaronische speelsters ook nog de nodige kansen lieten liggen. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en kon Oranje nog well wat van de achterstand afknabbelen Met nog zes minuten te spelen wordt het wel weer 18-23 maar in de slotfase scoort Macedonië weer driemaal terwijl Oranje weer ruim zes minuten niet het net weet te vinden. Toch is het Tamary Haggerty die het slotwoord heeft in deze wedstrijd en met 19-26 de eindstand vastlegt

Scores voor Nederland: Anouk Niewenweg 3, Hanna van Rossum, Delaila Amega, Jill Meijer, Anouk Zwinkels, Tamara Haggerty en Tessa van Zijl allemaal 2, Fenne Rijks, Annika Noordink, Roos van Leeuwen, Tess van Buren allemaal 1.

Bij Macedonie was een speelster die er weer bovenuit stak: Teodora Keramicieva scoorde 10 maal.

Zondagmiddag speelt Oranje om des keiszersbaard de laatste wedstrijd om 16:00 u tegen het eveneens uitgeschakelde IJsland