Geen WK U21 voor Nederlandse handballers na dramtisch slot

De Nederlandse heren U21 zijn er zondagmiddag niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK U21 van deze zomer in Algerije.

Na een sterke eerste helft waarin Nederland de betere ploeg was tegen Rusland en vanuit de start het heft in handen nam (4-1) ging Oranje uiteindelijk met een voorsprong van vijf doelpunten (20-15) rusten. Het gevreesde Russische kanon Santalov kwam in de eerste dertig minuten niet aan scoren toe maar in het tweede bedrijf liep het helemaal anders en liep de wedstrijd uit op een dramatische einde voor Oranje.

Het scoringspercentage van Nederland  van 77% in de eerste helft liep zienderogen achteruit. In de eerste drie minuten miste Oranje drie maal en Santalov kwam los. Met onder andere zijn eerste twee treffers kwam Rusland terug naar 18-20 en druk was meteen op Oranje dat nauwelijks meer wist te scoren.Alleen Jerry met twee doelpunten en Ter Velde met een zevenmeter konden de Russen even van zich afhouden. In de 40e minuut kwam Rusland dan toch bij 23-23 op gelijke hoogte en ging er meteen ook overheen met opnieuw treffers van Santalov: 23-25.

Voor Nederland kon Jerry nog een keer de aansluitingstreffer scoren (24-25) maar vervolgens liep het helemaal mis bij Oranje. Met nog acht minuten te spelen liep het verschil op naar 26-30.  Kooijman en Smits konden toch weer iets terug doen maar Santalov scoorde vier minuten voor het einde de laatste Russische treffer: 28-31.

De laatste vier minuten verliepen hectisch voor Oranje. Eerst wordt er weer gemist en als er vervolgens ook weer een tijdstraf komt lijken de knopen geteld, maar opnieuw waren het Kooijman en Smits die weer iets terug konden doen: 30-31 wordt het met nog 1.11 op de klok. Maar ineens was daar toch weer de kans als Santalov op 33 seconden van het einde mist.

Nederland krijgt nog een kans als op twee seconden voor het einde de bal bij Duncan Postel komt die helemaal vrijstaat op de zes meter lijn. Tot ontsteltenis van alles wat Oranje is miste

Nederland krijgt nog een kans als op twee seconden voor het einde de bal bij Duncan Postel komt die helemaal vrij staat op de zes meter lijn. Tot ontsteltenis van alles wat Oranje is miste hij en bepaalde daarmee ook meteen het lot van Oranje . Geen WK U21 in juli/augustus deze zomer in  Algerije.

Scores: Kay Smits 9, Evert Kooijman 7, Ephrahim Jerry 7, Rutger Ten Velde 4, Niels Poot 2, Ivar Stavast 1.

Bij Rusland is het uiteindelijk dan toch Dimitri Santalov die met zeven doelpunten topscorer wordt  Ook zijn ploeggenoot bij Medvedi Timofei Maslennikov waarmee hij in de Champions League speelt scoorde zeven maal.