Groot, Broch, Snelder en Luciano strijden voor een plek in de CL final4

Zaterdag is het D-day voor de acht overgebleven ploegen die nog strijden voor een plaats in de Champions League Final 4 bij de dames welke op 7 en 8 mei in de Papp Laszlo Budapest Sportarena in het Hongaarse Bundapest gaat plaats vinden.

Wie van de vier Nederlandse internationals Nycke Groot, en Yvette Broch met het Hongaarse Gyori KC, Danick Snelder met het Hongaarse Ferencvaroc en Ailly Luciano met het Franse Metz gaan het redden om in de belangrijkste Finale 4 van het jaar te kunnen gaan acteren.

Nycke Groot heeft al twee Champions League final4 toernooien achter haar naam staan. In 2104 eindigde ze met het Deense FC Midtjylland op de vierde plaats maar werd ze wel gekozen als de beste speelsters van het toernooi. In 2016 speelde ze met Gyori KC haar tweede final4, kwam in de finale maar verloor uiteindelijk na strafworpen van het Roemeense Bucuresti. Driemaal is scheeprecht zou je zeggen voor de sympathieke Noord Hollandse.

Yvette Broch heeft een Finale4 achter haar naam staan die van 2016 eveneens met het Hongaarse Gyori Voor Danick Snelder en Ailly Luciano kan het hun eerste Final 4 worden.

Afgelopen weekend won het Franse Metz thuis van tweevoudig Champions League winnaar Gyori met een punt verschil 32-31. Maar met nog twaalf minuten te spelen zag de wereld er voor de Hongaarse kampioen niet zo rooskleurig uit als Metz een voorspong heeft van doelpunten 28-23. De vraag is dan ook hoe sterk is Gyori in de thuiswedstrijd?  Tot nu toe heeft men geen enkel wedstrijd verloren. Allen het Noorse Larvik wist een punt weg te kapen uit Hongarije. Eén punt is voor Metz voldoenden om de Final4 te gaan halen. Gaat dat de Franse kampioen lukken of moet men toch buigen voor de klasse van de Gyori. Gyori KC

De inzet is hoog als Gyori reeds een van de drie troffen waar ze dit seizoen op hebben ingezet hebben verloren toen Ferencevaros twee weken geleden Gyori versloeg in de Hongaarse bekerfinale. Het zet de ploeg van Ambros Martín onder aanzienlijke druk omdat de verwachtingen hoog zijn en de mogelijkheid bestaat dat de ploeg in de Final4 ontbreekt.

Het Franse Metz  (20-voudig landskampioen) is nog nooit zover gekomen in de Champions League. Een enkele keer drong men door tot de tweede groepsfase maar meestal was de eerste groesfase het eindstation. Het zou een mijnpaal zijn voor de club als men Gyori uit de final4 zou weten te houden en begin mei weer opnieuw naar Hongarije zou kunnen afreizen.

Het Hongaarse Ferencevaroc ofwel FTC Hungaria met Danick Snelder staat al onder grote druk. De ploeg met als thuisbasis Budapest verloor de eerste wedstrijd in de kwartfinale uit bij de huidige titelverdediger het Roemeense CSM Bucuresti met vijf doelpunten verschil: 30-25. Als men dat niet weet goed te maken dan verspeelt men voor de tweede keer op rij een plaats in de Finale4 die in de eigen stad gespeeld wordt en dat is een drama voor de ploeg die dit seizoen geïnvesteerd om de aansluiting met de echte top te kunnen maken. twee keer heefu met di seizoen thuis verloren tegen de Macedonische Vardar en het Montenegrijnse Buducnost. Van de wedstrijden die men thuis gewonnen heeft werd er slechts één met minder dan vijf doelpunten verschil gewonnen en dat was tegen het Duitse Leipzig. Daar zou due een mogelijkheid liggen voor FTC.

Livstream

Alle vier de wedstrijden zijn zaterdag van 16:45 uur te volgen dan begint de eerste kwart finale tussen FTC Hungaria en CSM Bucuresti. Gyori KC - Metz Handball begint om 19:00 uur . Kijk hier voor de links naar de vier wedstrijden