Nieuws

Gummersbach nagenoeg zeker van klassenbehoud na gelijkspel

Frisch Auf! Göppingen verspeelt marge van vier in slotminuten

 Door Frits Feuler - Dramatischer kon de wedstrijd tussen VfL Gummersbach – nog niet veilig in de Bundesliga – en Frisch Auf! Göppingen gisteravond, op de voorlaatste competitiedag niet eindigen. De gasten verspeelden in de laatste tien minuten een voorsprong van vier doelpunten (17-21) en moesten toezien hoe de dolende thuisploeg alsnog het zo goed als bevrijdende punt voor nog een jaar handbal op het hoogste niveau binnen sleepte: 22-22. Met dat zwaar bevochten punt klimt men over Stuttgart en Bergischer HC heen op de ranglijst. Coburg en Balingen staan als eerste twee degradanten vast, de derde komt uit het rijtje Bergischer, Stuttgart en Lemgo. Op de slotdag moet BHC uit Wuppertal met minimaal 28 doelpunten verschil winnen in het thuisduel tegen Hannover om de buren uit het Oberbergische Land voor te blijven.

“We hebben een belangrijk punt gewonnen,” meldde een opgeluchte interim-trainer Sead Hasanefendic na afloop. Het zweet parelde nog zichtbaar over zijn gezicht. Zijn collega, de Zweed Magnus Andersson, had nogal wat moeite met de beslissingen van het arbitrale duo die grotendeels in het nadeel van zijn ploeg uitvielen.

Vijftig minuten lang lag de thuisploeg aan het infuus. Een draak van een wedstrijd, nerveus spel, wanhoopschoten, blunders in de defensie leken op beginnersfouten, spelers die totaal het gevoel voor bal en richting kwijt waren. Kortom: de uitverkochte Schwalbe Arena beefde, schreeuwde, toonde emotie. Bleef zestig minuten achter hun ploeg staan. Maar sneerde ook kritische geluiden met name naar de Fransman Nyokas bij zijn zoveelste verprutste doelpoging. Maar hij haalde zijn gram in de laatste drie minuten!

Aan de rand van het speelveld liet oud-Gummersbach-speler en ex-bondscoach Heiner Brand zijn kritische opmerkingen de vrije loop. ‘Bromsnor’ had geen goed woord over voor de prestatie van deze ploeg. Zeker vandaag niet. Hij, nog altijd als een adviseur achter de schermen bij zijn ‘grote liefde’ betrokken, kon het kort na de wedstrijd nog niet allemaal bevatten. Realiteit maakte snel plaats voor emotie.  “Opluchting, ja, dat zeker. Maar hoe! Het team had zich in deze beslissende wedstrijd beter moeten presenteren. Ze hebben niet echt gevochten, geen tempo. Alles in een maat. Hard werken en discipline, dat zijn de sleutelwoorden in een dergelijke situatie!”

Uitgerekend die zwak spelende en na dit seizoen weer vertrekkende Fransman Alix Kévin Nyokas – lang geblesseerd geweest en slechts achttien wedstrijden actief – bracht met zijn enige twee én laatste treffers de blauwwitte aanhang in extase. Twee wondermooie doelpunten, dat moet gezegd. De Sloveense doelman Primoz Prost, tot dan met Gummersbach-goalie Matthias Puhle een van de uitblinkers, had ditmaal geen antwoord.

“Mijn ploeg heeft veel zware wedstrijden in de afgelopen week gespeeld,” analyseerde Hasanefendic zijn periode als interim-coach. “Inderdaad, we speelden onzeker,” gaf hij toe. Sportief zware weken waarin zelfs manager Frank Flatten aan de kant werd geschoven en een totaal nieuwe organisatiestructuur ingevoerd werd binnen de traditierijke Duitse handbalclub.

De vlotte 5-3 voorsprong beloofde veel. Maar een slordig genomen strafworp van international Julius Kühn – hij vertrekt na drie jaar naar Melsungen – luidde een behoorlijke terugval in. Niets scheen meer te lukken bij de thuisploeg, fout op fout, soms zo kinderlijk eenvoudig.

Na de pauze (8-11) was het aan doelman Matthias Puhle te danken dat VfL nog in de race kon blijven. In het midweekduel, uit bij Füchse Berlin en 27-28 winst, stond hij ook grotendeels aan de basis van een onverwachte, maar belangrijke tweepunter. Maar zijn ploegmaats namen nu niet over, bij 17-21 – tien minuten voor tijd - leek het doek gevallen. Göppingen nam een time out die de Gummersbach-coach goed uitkwam. “Nog één keer alles geven!” luidde zijn credo, haast een smeekbede aan zijn manschappen. Schutter Daniel Fontaine werd wat korter verdedigd en dat haalde FAG uit het ritme. Aan de overkant scoorde de bebaarde Andreas Becker op de ongewone linkerflank driemaal op rij (20-22) alvorens Nyokas het slotakkoord zette: 22-22. 

Magnus Andersson was trots op zijn ploeg maar minder tevreden over de arbitrage. “Ich bin stinksauer!” Niet op zijn ploeg, gaf hij aan. “Met onze smalle selectie (slechts negen veldspelers, FF) hebben we knap gevochten. Sinds het winnen van de EHF-Cup, enkele weken geleden, loopt het bij ons steeds beter. Tot vandaag dan. Tevreden met het punt, maar het hadden er twee moeten zijn!”

Op de vloer was er voor alle fans gratis bier, nadat er van een aantal (jeugd-)spelers afscheid was genomen. Naast Kühn en Nyokas keert ook Evgeni Pevnov niet meer terug, hij sluit aan bij Hannover Burgdorf. Aanvoerder Christoph Schindler (33) beëindigt zijn carrière en wordt technisch directeur. Halverwege het seizoen vertrok Mark Bult al richting Flensburg-Handewitt. Interim-trainer Hasanefendic draagt het stokje over aan Dirk Beuchler.

Doelpunten:

VfL Gummersbach: Lichtlein (n.i.)Puhle; Schroeter (1), Ernst (5), Schindler, Kühn (4/1), Baumgärtner, Nyokas (2), Timm, Pevnov (2), Schmidt, von Gruchalla (2/2), Becker (4), Schröder (2).

Frisch Auf! Göppingen:Prost, Rutschmann (n. i.); Kneule (1), Schoch, Späth (2), Barud (2), Fontaine (5), Kaufmann, Berg (2), Schiller (5/2), Pfahl (5).

Toeschouwers: 4.132 (uitverkocht)

Scheidsrechters: Martin Thöne/Marijo Zupanovic.

Resterend programma:

Woensdag: Hannover Burgdorf – Lemgo

Zaterdag(laatste speeldag): Lemgo – Gummersbach; Frisch Auf! Göppingen – Stuttgart; Bergischer HC – Hannover Burgdorf.

Stand:

13. Gummersbach                 33-22 (-66)

14. Stuttgart                           33-22 (-79)

15. Bergischer HC                  33-20 (-94)

16. Lemgo                              32-19 (-67)

17. Balingen Weilstetten       (gedegradeerd)

18. HSC 2000 Coburg                          (gedegradeerd)    

Deel dit bericht