Nieuws

Handbalestafette: Kay Smits

Handbalestafette: Kay Smits  

Naam: Kay Smits

Leeftijd: 19

Huidige club:  Wilhelmshavener HV (Duitsland)

Vorige club(s): V&L en Limburg LIONS  (Nederland)

Niveau:  2.Bundesliga

 

Kay Smits kreeg het estafette stokje doorgegeven van Luc Steins. “Hij heeft net als mij afgelopen seizoen ervoor gekozen een stap naar het buitenland te maken en ben dan ook enorm benieuwd hoe het met hem gaat. Mijn vraag voor Kay luidt als volgt: ‘’Mis je mijn grapjes en de gezelligheid van ons vriendenteam van vorig jaar niet ook een beetje?’’         

Kay: “Ons team van vorig jaar mis ik zeker. Dat komt omdat we naast teamgenoten inderdaad ook vrienden waren, maar jouw grapjes daarentegen mis ik niet echt, je kan namelijk niet iets missen wat er nooit is geweest ☺. Ik vond het wel altijd leuk dat je bleef proberen!

Lang na gedacht

Ik heb gekozen om in het buitenland te gaan spelen omdat mijn doel is om bij een topclub in een sterke competitie in het buitenland te spelen. Je komt niet op dat niveau als je in Nederland blijft omdat de competitie simpelweg te zwak is. Met de opzet van de BENE-League is dit wel beter geworden maar nog altijd niet van het niveau van de buitenlandse competities. Vandaar mijn keuze om de stap naar het buitenland te maken. Toen ik de aanbieding van Wilhelmshaven kreeg, had ik niet veel tijd om te twijfelen. Ik kreeg namelijk één week bedenktijd om te beslissen. Maar voordat die mogelijkheid zich voordeed heb ik er lang over na gedacht of ik de stap naar het buitenland wilde gaan maken. Je probeert natuurlijk alle scenario’s langs te gaan omdat je de juiste keuze wilt maken.

Bij mijn huidige club train ik in  totaal train acht keer in de week waarvan vijf handbal- en drie krachttrainingen. Eén handbaltraining is een schottraining in de ochtend, die is heel individueel gericht op het verbeteren van schottechnieken en loopwegen. De laatste twee trainingen voor de wedstrijd zijn altijd tactische trainingen gericht op de tegenstander, voorafgaand aan die trainingen kijken we eerst video over de tegenstander.

Voor- en nadelen

Het voordeel heb ik net al genoemd, dat is dat de competitie een hoger niveau heeft dan in Nederland. Vooral het fysieke aspect is in het buitenland heel anders dan in Nederland. En omdat dit internationaal ook is, haal ik daar voordeel uit. Ik raak langzamerhand gewend aan het harde handbal in Duitsland.

Het grote nadeel is dat je je familie en vrienden heel weinig ziet. Ook zijn de uitwedstrijden veel langer dan in Nederland. Onze kortste uitwedstrijd is bijvoorbeeld 2,5 uur rijden met de bus, dat was in Nederland al een van de langste uitwedstrijden met LIONS. Onze verste uitwedstrijd is 850 kilometer rijden, bij zulke verre uitwedstrijden vertrekken we daarom ook de dag van tevoren en overnachten we in een hotel.

Taal

Duits is natuurlijk niet heel vreemd voor een Nederlander omdat het toch redelijk op elkaar lijkt, maar in het begin was het wel even wennen om alles in een andere taal te horen maar al redelijk snel ken je alle handbaltermen en gaat het spreken ook makkelijker. In het team wordt er alleen maar Duits gesproken, we hebben namelijk naast mij ook maar 3 andere buitenlanders maar die wonen al een langere tijd in Duitsland. Sinds kort heb ik ook Duitse les omdat ik de taal gewoon vloeiend wil spreken, maar ook omdat ik naast het handbal graag iets erbij doe.

Jong Oranje

Waar ik naar uitkijk dat zijn toch de kerstdagen. Die vieren we dit jaar samen met het gezin in Duitsland. Tweede kerstdag staat er voor mij namelijk nog een competitiewedstrijd op het programma. Daarna ben ik een paar dagen vrij waardoor ik thuis kan zijn met Oud & Nieuw. Kort na nieuwjaar komen we dan alweer bij elkaar met Jong Oranje voor de WK-kwalificatietoernooi in Italië, daar heb ik ook heel veel zin in.

Het estafettestokje gaat naar…

Ten slotte geef ik het stokje door aan een teamgenoot van mij bij Jong Oranje, Mark van den Beucken. Hij heeft dit seizoen ook de overstap naar Duitsland gemaakt. Daarom is mijn vraag voor Mark: “Welk product uit de Nederlandse supermarkt mis je het meest omdat ze dat in Duitsland niet hebben?”

Deel dit bericht