Nieuws

Handbalestafette: Lois Abbingh

Handbalestafette: Lois Abbingh 

Naam: Lois Abbingh

Leeftijd: 24 jaar

Huidige club: Issy Paris Hand (Frankrijk)

Vorige club: HCM Baia Mare (Roemenië), Vfi Oldenburg (Duitsland) E&O Emmen

Niveau: Franse competitie

Hans Schets van www.handbalstartpunt.nl heeft mijn gevraagd, omdat ik net als Luc Steins momenteel ook in Parijs woon, of ik de handbalestafette bij de dames ook vanuit de hoofdstad van Frankrijk wilde opstarten. Vandaag volgt mijn bijdrage.

 

Waar naar toe.... ?

Ik was na twee jaar Baia Mare, mede door de financiële problemen daar, op zoek naar een nieuwe club. Ik vond het een lastige keuze om te kiezen tussen bijvoorbeeld clubs die wel degelijk in de Champions League spelen, of misschien een project dat nog wat tijd kost. Ik heb veel gesprekken en voorstellen van verschillende clubs aangehoord en uiteindelijk was mijn gevoel bij Issy Paris het beste. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, bij een professionele club die ambities heeft en die bovendien in een mooie stad spelen.

Handbal beheerst mijn hele leven en ik vind het nog altijd heel erg leuk. Tijdens mijn eerste buitenlandse ervaring in Oldenburg zat ik nog dicht bij huis in Nederland en voelde het nog niet echt als full prof zijn. Dat wilde ik na 4 jaar wel en daarvoor heb ik de overstap gemaakt naar Roemenië destijds. Het was geweldig om in een cultuur te belanden waar handbal zoveel fans heeft en als ik terug denk aan de Champions League wedstrijden daar krijg ik nog steeds kippenvel. Ook in Parijs ben ik, net als in Baia Mare, de hele dag met handbal bezig. ’s Ochtends trainen we 2 uur op de club, dan ga ik even terug naar huis om te eten en slapen en aan het einde van de middag ga ik weer naar de hal om naar de fysio te gaan, video te kijken en weer te trainen. Daarnaast heb ik ook nog Franse les en volg ik ook nog een thuisstudie Psychologie & Gezondheid. Mocht ik dan eindelijk een lekker dagje vrij hebben dan is Parijs natuurlijk dé stad om wat te beleven. Even door de stad lopen, winkelen, goeie restaurants uitproberen of ’s avonds de lichtjes van de Eiffeltoren zien, in Parijs is altijd wat te doen.

Taal

De taal is natuurlijk altijd wel weer een dingetje als je in een nieuw land komt. Duits spreek ik ondertussen vloeiend, Roemeens kan ik verstaan na 2 jaar (waar ik overigens geen les heb gehad) en ik ben nu Frans aan het leren. Gelukkig heb ik Frans op school gehad dus het is niet helemaal nieuw voor mij. Tot nu toe is ook bij elke club waar ik ben geweest de taal van het land de voertaal op de trainingen (op een half jaartje met een buitenlandse trainer bij Baia Mare na). Dat maakt het soms lastig, maar zo leer je de taal wel het snelst. Ik vind het onwijs leuk dat ik straks aan het einde van mijn carrière zoveel talen ken.

Ik vind het leuk om uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen uit te proberen. Ik vind het ook niet erg om naar een club te gaan waar geen andere Nederlanders zitten bijvoorbeeld. Toch merk je dat je sneller met mensen omgaat die dezelfde mentaliteit hebben. Het is lastig om soms om te gaan met de verschillende mentaliteiten van allerlei culturen. Dat is altijd de grootste uitdaging binnen een club met zoveel internationale speelsters. Het eerste jaar bij Baia Mare hadden we geloof ik zeven verschillende nationaliteiten, dat werkte echt niet ondanks zoveel kwaliteit in de ploeg.

Ook in Frankrijk was het weer even wennen, maar ondertussen gaat het aardig, we staan gedeeld tweede en doen dit seizoen zeker mee om het kampioenschap. Ik kwam helaas met een blessure na de Spelen terug waardoor ik niet direct kon spelen. Daar baal ik dan van, ik wou graag aan mijn club mijn waarde laten zien. Ondertussen gaat het steeds beter, maar heb ik er nog steeds last van. Ik hoop er tijdens het EK niet te veel last van te hebben en met het Nederlands Team misschien wel weer een medaille te winnen. Dat is echt een doel van me, ook al wordt het moeilijk genoeg op zo’n sterk bezet EK. Daarnaast mis ik het spelen in de Champions League wel dus ik hoop volgend seizoen toch weer actief te zijn in die competitie. Ik denk dat dat voor elke handbalster het mooiste is wat er mee te maken valt op clubniveau.

Ik zie niet heel erg veel van het Nederlandse handbal, dat is natuurlijk onmogelijk vanuit het buitenland, maar de nieuwssites houd ik wel in de gaten. Daardoor zie ik wel hoe het er aan toegaat in Nederland. Alles is tegenwoordig zo makkelijk met social media ;-)

Het estafettestokje gaat naar…

Ik geef het estafettestokje door aan Laura van der Heijden met de vraag: hoe heb jij het afgelopen half jaar, de Olympische Spelen en je debuut in de Champions League, ervaren?
Deel dit bericht