Nieuws

Handbalestafette: Luc Steins

Handbalestafette: Luc Steins  

Naam:  Luc Steins

Leeftijd: 21 jaar

Huidige Club: Massy Essonne Handball (Frankrijk)

Vorige Club(s): HV Gemini Voerendaal, HV Sittardia en OCI Limburg Lions (Nederland)

 

Allereerst wil ik aangeven dat ik vereerd ben om met deze ‘’Handbalestafette’’ van www.handbalstartpunt.nlte mogen starten!

Dé stap…

Afgelopen seizoen spookte het lange tijd door mijn hoofd; ‘’moet ik een stap maken naar het buitenland? of proberen met OCI-Limburg Lions door te groeien naar een stabiele Europese subtopper die probeert structureel groepsfase EHF-Cup te spelen’’ Voorafgaand aan en halverwege de groepsfase EHF-Cup die wij afgelopen seizoen met OCI-Limburg Lions speelden, kwamen de eerste serieuze interesses en aanbiedingen van buitenlandse clubs binnen. Iets waar ik me nog nooit druk over heb hoeven maken, omdat ik voor mezelf besloten had pas aan een eventueel buitenlands avontuur te beginnen wanneer ik mijn studie had afgerond. Vanaf het moment dat een diploma vrij zeker was, kon ik de aanbiedingen serieus in overweging nemen.

Duitsland, Denemarken, Frankrijk of iets exotisch?

Een stap in de richting van onze oosterburen lag natuurlijk voor de hand, terwijl Denemarken qua manier van spelen misschien beter bij me zou passen. Frankrijk leek vanwege het Franse chauvinisme, de Franse taal en de weinige voorgangers op voorhand af te vallen. Een exotische uitdaging als Portugal was voor mij geen optie vanwege de afstand met Nederland. Ik heb hier een vriendin, familie en vrienden die te belangrijk voor me zijn om in een klap volledig achter te laten. Ik wilde het liefst dichtbij zoeken, waardoor een retourtje naar het geliefde Limburgse land regelmatig tot de mogelijkheden kon blijven behoren. Omdat in Denemarken alle teams al compleet waren voor dit seizoen leek de keuze gemaakt.

Duitsland zou het worden! Totdat ik een wedstrijd van de tweede Bundesliga bezocht en erachter kwam dat het niveau en de geïnteresseerde club voor mijn gevoel niet beter was dan dat we op dat moment bij OCI-Limburg Lions hadden. Voor mij was het op dat moment geen probleem, want dan bleef ik net zo graag in Limburg om te proberen met Lions door te groeien tot stabiele Europese subtopper. Na veel aandringen van mijn huidige Franse trainer om een keer op proef te komen in Frankrijk dacht ik; ‘’ach waarom zou ik het niet een keer proberen? Dommer word ik er niet van en het geeft me mooi vergelijkingsmateriaal met wat ik in Limburg heb en wat ik Duitsland had kunnen krijgen.’’ Na deze stagedag in Frankrijk was ik direct overtuigd. In die omgeving, in die competitie en binnen die club kan ik mezelf meer ontwikkelen dan in alle andere opties.

Massy Essonne Handball

Waarom?

Natuurlijk heb ik vooraf goed nagedacht en heb ik tot op heden geen enkele spijt van mijn keuze. Ik heb voor Massy Essonne Handball gekozen vanwege de vele trainingsmogelijkheden, het jonge team, de ambitieuze trainer (oud middenopbouwer met hetzelfde postuur als ik), de afstand tot thuis (Parijs-Limburg is mogelijk in 3 uurtjes) en de vele professionele handbalclubs in en rondom Parijs.

Huidige stand van zaken

Ik heb van de club een leuk en ruim appartement gekregen in het centrum van Massy; lekker rustig gelegen in een parkje. De mensen en teamgenoten zijn erg aardig en ik voel me er prima thuis. We trainen elke dag in twee blokken, ’s morgens en ‘s avonds en tussen de middag eten we samen in de mensa van een nabijgelegen Campus. De taal was in het begin een hele uitdaging, vooral omdat de Fransen over het algemeen slecht Engels spreken. Momenteel heb ik twee keer per week Franse les en gaat het  steeds beter.

Het huidige seizoen is zeven competitierondes oud en we staan momenteel op een mooie derde plaats. Op een knullig verlies in de openingswedstrijd tegen Billere en de complete off-day tegen koploper Tremblay na, hebben we tot nu toe alle wedstrijden gewonnen en gaan we steeds beter spelen. Voor mij, de trainer, maar ook alle andere teamgenoten was het de eerste weken enorm wennen aan elkaar. De manier van handballen is niet te vergelijken met het handbal dat wij speelden bij OCI-Limburg Lions. We hopen op een plaats in de top 5 te eindigen die recht geeft op een plek in de play-offs.

Oranje

Vanaf volgende week komen we na een lange periode weer samen met het Nederlands Team en ik kijk er naar uit om iedereen weer te zien. We spelen twee kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap in Kroatië. Eerst nemen we het donderdag 3 november op in en tegen niemand minder dan de Olympisch Kampioen Denemarken. Op zondag 6 november wacht Hongarije in Den Bosch. Hopelijk zijn we na afloop van de wedstrijd tegen Denemarken goed op elkaar ingespeeld en kunnen we de cruciale wedstrijd thuis tegen Hongarije een mooi resultaat neerzetten, waardoor een tweede plek in de poule met Denemarken, Hongarije en Letland tot de mogelijkheden gaat behoren.

Het estafettestokje gaat naar…

Ik wil het estafettestokje doorgeven aan mijn oud-teamgenoot Kay Smits. Hij heeft net als mij afgelopen seizoen ervoor gekozen een stap naar het buitenland te maken en ben enorm benieuwd hoe het met hem gaat. Mijn vraag voor Kay luidt als volgt: ‘’Mis je mijn grapjes en de gezelligheid van ons vriendenteam van vorig jaar niet ook een beetje?’’ 

Deel dit bericht