Nieuws

Handbalschool Graaf Huyn stopt er mee

Het Graaf Huyn College uit Sittard-Geleen heeft vandaag middels een brief aan alle verenigingen in Limburg maar ook aan de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen en het NHV bekende gemaakt dat men na 12 jaar stopt met de handbalschool Graaf Huyn.Onduidelijkheid over de toekomstige inrichting van RTC's en financieringsstructuren heeft de directie dit doen besluiten. In een brief verduidelijkt locatie directeur Fons van de Wall het genomen besluit.  

 

Geachte heer/mevrouw.

In de schoolleiding van het Graaf Huyn College te Geleen is het besluit genomen om met ingang van het seizoen 2017-2018 te stoppen met de handbalschool. In deze brief willen wij de achtergronden van dit besluit toelichten.

De handbalschool van het Graaf Huyn College is NHV gecertificeerd en speelt al jaren een belangrijke rol in de talentontwikkeling van jongeren in onze regio. Veel grote namen uit de handbalwereld zijn betrokken bij de begeleiding van onze talenten. Een groot aantal  jongeren is vervolgens doorgegroeid bij één van de topclubs in de omgeving en enkele zelfs tot in het nationale team.

In de opzet van de voorgaande jaren kenmerkte de handbalschool zich door hoge kwaliteit in opzet en begeleiding. In het afgelopen seizoen is echter duidelijk geworden dat deze kwaliteit voor de toekomst niet meer gegarandeerd kan worden. Het NHV kiest voor een inrichting met RTC’s (Regionale Training Centra) gericht op talentontwikkeling verspreid over heel Nederland. Daarmee komt het bestaansrecht van de handbalschool onder druk te staan. Daarnaast blijkt het in toenemende mate lastig om de handbalschool op dit niveau te handhaven zonder ingrijpende veranderingen in de financiering. Dat maakt het voor de schoolleiding onmogelijk om de beloftes aan spelers en ouders voor de toekomst structureel na te komen.

Tot gisteren hebben wij geprobeerd om de handbalschool te continueren. Er is veel overleg gepleegd met een groot aantal partijen. Daardoor is de datum van deze beslissing steeds verder vooruit geschoven en zijn wij helaas niet meer in staat om nog een informatiebijeenkomst voor spelers en ouders te beleggen.  

Voor de ontwikkeling van de handbalsport is het een pijnlijk besluit. Het is bijzonder jammer dat met name in de regio Zuid-Limburg onderwijs, overheid en verenigingsleven niet in staat blijken te zijn om een dergelijke voorziening structureel vorm te geven. Het Graaf Huyn College blijft de handbalsport een warm hart toedragen en zal in de toekomst ook manieren vinden om talentvolle jongeren in deze richting te stimuleren en te begeleiden. 

Deel dit bericht