Handbalsters U17 plaatsten zich voor het EK

De nederlandse handbalsters hebben zich zondag morgen in het Georgische Kutaisi geplaatst voor het EK U17 dat deze zomer in Macedonië zal gaan plaats vinden. In de beslissende wedstrijd versloeg de ploeg van bondscoach Robert Nijdam Litouwen. Het was een zwaar bevochten overwinning voor Nederland dat bij rust tegen een 12-15 achterstand aan keek. In de laatste drie minuten sleepte Oranje er een 30-28 overwinning uit hetgeen voldoende was voor de kwalificatie.

De wedstrijd kwam stroef op gang. Litouwen nam de leiding 1-2 en wist in de zevende minuut de marge te verdubbelen: 2-4. Via Mulder, Van der Linden, Freriks en Housheer reageerde Nederland meteen en nam daarmee ook de leiding (6-4) Litouwen deed vervolgens hetzelfde en kwam weer op gelijk hoogte maar Nederland scoorde binnen dertig seconden ook tweemaal: 8-6 (13’)  Toch nam Litouwen gelijkelijk het helft in handen en nam via een 9-7 tussenstand de leiding weer over 9-10 en kon die verder uitbouwen naar een verschil van drie. (11-14). In de laatste zes minuten van de eerste helft ging er meer mis dan goed. Beide ploegen wist nog een keer te scoren hetgeen een 12-15 ruststand opleverde.

In de tweede helft leek Oranje de achterstand snel goed ete zullen gaan maken als Zeldenthuis de 14-15 maar dan lijkt Oranje een hele moeilijke tweede helft te zullen gaan krijgen als het 16-20 (37’) wordt.  Ten Cate en Van der Linden zorgen dan toch weer binnen twee minuten voor en 18-20 tussenstand hoewel Litouwen dan de 18-21 scoort weet Oranje vervolgens bij 21-21 (43’) weer op gelijke hoogte te komen. De laatste zeventien minuten wordt het bloedstollend spannend. Beide ploegen nemen over en weer de leiding. Als Merel Freriks met nog tweeenhalve minuut de 29-28 scoort neemt Litouwen een time-out waar men vervolgens geen voordeel uit kan putten. Litouwen verliest de bal aan Nederland dat in de laatste minuut middels een doelpunt van Diona Housheer de beslissing weet te forceren: 30-28

Een persoonlijk succes was er voor Merel Freriks en Mariël Beugels. Freriks werd verkozen tot beste verdedigster en Beugels tot beste speelsters van het EK kwalificatietoernooi.

Scores voor Nederland: Romy ten Cate 6, Carlijn Mulder 5, Merel Freriks 5, Mariel Beugels 4, Iva van der Linden 3, Dionne Housheer 2, Bo van Wetering 2, Laura Zeldenthuis 2, Amy Oostveen 1,