Handbalsters U19 zesde bij EK na verlies tegen Duitsland

De Nederlandse handbalsters U19 zijn zondagmiddag op de zesde plaats geëindigd bij het EK 2017 in het Sloveense Celje. Oranje verloor de wedstrijd om de plaatsten 5/6, die twee gezichten kende, na een 11-16 ruststand met 27-26 van Duitsland. De Oosterburen eindigen daarmee op de vijfde plaatst. waardoor Oranje genoegen moet nemen met de zesde plaats

Ook in de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats speelde het Nederlandse team met veel pieken en dalen waardoor men het onheil over zich heen afriep wat feitelijk niet nodig was. Deze Nederlandse ploeg heeft veel meer in haar mars dan een zesde plaatst maar omdat men veel te wisselvallig speelt komt het er slechts bij vlagen uit.

Na weer een sterke openingsfase waarin Nederland een 0-2 voorspong pakte liet men door twee fouten Duitsland binnen 20 seconden weer gelijk komen Via Freriks en Van Wetering komt Nederland wel weer twee keerop voorsprong maar bij 4-4 (5’)  gaat er aan beide zijde een achttal minuten veel mis. Vanaf de  6-7 in de dertiende minuut van Molenaar komen beide partijen weer op schot maar is het Nederland dat na de 8-8 van Duitsland uit een zeven meter het initiatief neemt en binnen vijf minuten makkelijk weet uit te lopen naar een 8-13 voorspong.

Vervolgens loopt men zich toch weer geregeld vast in de Duitse defensie, worden er fouten gemaakt en de kansen weer gemist. Het was in deze fase dan ook vooral weer aan de 17-jarige keepsters van Dalfsen Yara Ten Holte, die ook nog een treffer in het leeg doel scoorde, te danken dan Oranje met een vijf punten voorspong (11-16) de kleedkamer kon opzoeken, daar waar een voorsprong van acht negen punten zeker tot de mogelijkheden had gehoor. Het lukt Nederland in dergelijke fases maar niet om tot rust te komen en de zaken wat planmatiger aan te pakken.

Ook in de beginfase van de tweede helft wilde het maar niet lukken voor Oranje ondanks dat men een handvol kansen kreeg om te scoren. Dat deed Duitsland wel en na vijf minuten stond het dan ook 14-16. in de 37 e minuut is het Bo van de Wetering die de eerste oranjetreffer in de tweede helft weet te scoren (14-17) maar het baant niet de weg die Oranje nodig heeft om in te slaan.

Ten Holte voorkomt een aantal keer dat Duitsland de aansluitingstreffer kan scoren maar uiteindelijk vat die toch bij 17-18 Nederland weet nog één keer de marge op twee te brengen:  17-19 (42’min) Vijf minuten later heeft Duitsland echter de wedstrijd volledig omgedraaid en het heft in handen genomen en staat het 23-20. Het gat van drie bleek uiteindelijk het struikelblok te worden voor Nederland ook al kwam men na een zeven meter van Nusser terug tot 24-23 en was even daarvoor de Duitse Zschocke  met rood van het veld gestuurd na een overtreding op Freriks aan de cirkel. Ondanks het ondertal scoorde Duitsland weer de 25-23 (51’).

Als Duitsland dan in de 57e minuut de 27-24 scoort lijkt de wedstrijd gelopen zeker als Duitsland bij 57.20 dreigt de bal te verliezen en de coach een slimme time-out neemt. Nederland had echter ten Holte gewisseld voor Jesse van Polder en die bezorgde Nederland in de laatste minuten drie reddingen op rij. Met nog 50 seconden te spelen bij een 27-26 stand krijgt Nederland dan ook nog de een kans op de gelijkmaker om zo een verlenging af te dwingen, maar het was Mariël Beugels die vijftien seconden voor tijd een open kans gestopt zag worden door de Duitse keepsters. Daarmee was het gespeeld en ging de wedstrijd voor Oranje na een matige tweede helft met 27-26 verloren en mocht Oranje uiteindelijk als zesde een herinneringsmedaille van deelnamen aan het EK aan het einde in ontvangst nemen

Merel Freriks werd gekozen tot speelster van de wedstrijd

Scores voor Nederland: Bo van Wetering 7, Merel Feriks 5, Dione Housheer 3, Lynn Molenaar 3, Larissa Nusser 3, Tessa Hilbrands 2, Mariel Beugels 1, Maxime Drent 1, Yara Ten Holte 1.