Hellas strek en Handbalschool Brabant met wisselend bij Dronninglundcup

Afgelopen week vond in de kop van Denemarken de 40e editie van de Dronninglundcup plaats. Een groot, voornamelijk, buitentoernooi in Dronninglund, gelegen aan de oostkust van Denemarken, net onder Fredrikshavn.

Met ruim 240 teams een groot toernooi en na de Partillecup het grootste toernooi In Scandinavië. Dit jaar was Nederland vertegenwoordigd door de Handbalschool Brabant en Hellas.

De Brabantse delegatie deed mee met 8 teams en kwam uit in de categorieën jongens bij de B19 en B16 en twee teams bij de B14. De meisjes deden meen bij de G19 en met drie teams bij de G16.

Hellas was er met 5 teams. Bij de jongens met de B19 en B16, naast de meisjesteams G14, G16 en G >19.

Alle teams beginnen in poules en speelden op dinsdag en woensdag hun poulewedstrijden. Na woensdag worden alle teams verdeeld over A en B poules naar aanleiding van de resultaten in de eerste speelrondes, zodat de niveaus wat meer gelijk worden. Na deze tussenronde werden  op vrijdag de kwart en halve finales gespeeld. Op zaterdag stonden in de hal dan alle finales op het programma.

Het toernooi kent deelnemende ploegen uit alle windstreken, tot aan Korea, Canada en Brazilië toe. En uiteraard een groot contingent Deense en Noorse clubs.

Handbalschool Brabant

De Brabantse jongens en meisjes, allemaal lid van de Handbalschool Brabant, haalden sterk wisselende resultaten. B19 wist de A-ronde te halen en werd daar in poule A1 5e met een 10e stek overall in dit vooral fysiek sterke deelnemersveld met 23 deelnemende teams.

B16 belandde in de B-rondes en werd daar in de kwartfinale uitgeschakeld. B14 team 1 haalde de A-ronde en werd na verlenging in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere toernooi winnaar. Een mooie 4e plaats overall werd bereikt. B14 team 2, een piepjong team werd in de B ronde uitgeschakeld in de tweede poulefase.

Bij de meiden haalde G19 ook de A-ronde, werd hier 4e in de poule en eindigde als 7de in een veld van 20 deelnemers.

Bij G16 nam men deel met 3 teams. Team 1 had het zwaar, kwam in de B-ronde en haalde hier de finale die met 15-14 werd gewonnen. Een mooi succes. Team 2 haalde wel de A ronde, werd hier 3e in poule A2 met een 13e plek in deze categorie met 49 teams. Team 3 werd 2e in poule B4, maar behoorde niet tot de beste nummers 2, dus geen kwartfinale.

Hellas

Hellas was er met 5 teams en wist flink wat eremetaal binnen te slepen.

G >19 haalde een 3e plaats door in de kleine finale een Canadees team te kloppen. Deze categorie, werd Girls All Stars genoemd en was voor alle leeftijden. Dus met Brons zette  de Haagse meiden een formidabele prestatie neer. G16 werd 2e in een A-poule, maar niet geplaatst voor de kwartfinale. Zij eindigde als  9e van de 49 deelnemers. Ook G14 ging door in een winnaars poule en haalde daar een 3e plaats.

De jongens teams wisten menig tegenstander af te troeven met hun snelle en technische spel, terwijl zij bijna steeds fysiek de mindere waren. Toch haalden beide teams niet alleen de halve finale in de A-categorie, maar ook de finale, waarin zij het Braziliaanse Pinheiro moesten bestrijden. Helaas gingen beide finales verloren.  Desondanks zal men in het Haagse tevreden terugkijken met twee zilveren medailles

Opvallend is dat de winnaars uit veel verschillende landen kwamen. Dit toernooi is een aanrader voor Nederlandse clubs. Goed te bereizen , goed georganiseerd met veel wedstrijden.