Nieuws

Hervorming van de Champions League: in 2019 Europaliga?

Door Frits Feuler –De Champions League in het mannenhandbal is toe aan een hervorming. Vanaf 2019 zullen slechts 12 topteams in een nieuwe liga tegen elkaar spelen.

Volgens de Deutsche Sport-Informations-Dienst (SID) houden deze hervormingen vanaf 2019 een nieuw gestructureerde Europaliga in waarin plaats is voor de beste twaalf ploegen. Vooruitlopend op een overeenkomst tussen de twaalf topclubs en de EHF (Europese Handbal Federatie) zal de winnaar van die competitie in een uit- en thuiswedstrijd (play off-wedstrijden) moeten komen.

De EHF wil nog niet op dit bericht reageren maar heeft voor komende zondag, voor het Champions League-duel tussen THW Kiel en PSG (live ticker vanaf 17.15 uur) een persconferentie belegd met als thema ‘Plannen voor het nieuwe seizoen’. De laatste jaren was er stevige kritiek op het systeem dat in de Champions League werd gehanteerd. De overeenkomst tussen clubs en EHF loopt nog tot 2018.

Het nieuwe concept voorziet een groep met 12 teams waarvoor alleen de kampioenen van de Europese topcompetities geplaatst worden. Uit de vrij sterke Duitse Bundesliga zal mogelijk een tweede ploeg mogen deelnemen. Aan het einde van de reguliere competitie spelen dan de beste acht ploegen in een k.o.-systeem voor de titel: na de kwartfinale volgt in Keulen de Final Four dat in de huidige vorm gehandhaafd blijft.

“Willen we het handbal in Europa niet langzaam laten sterven, dan moeten we naar een attractiever systeem,” aldus Thorsten Storm, directeur van THW Kiel. “Een elite-liga, een soort NBA in het Amerikaanse basketbal,” had onlangs ook Kiels-trainer Alfred Gislasson geopperd. “Onze Europese tophandballers wensen dat allemaal. We zullen dan het gehele jaar een spannende handbalcompetitie zien,” aldus Storm.

Om de zes extra duels voor de soms op het tandvlees lopende handballers te compenseren, moet het aantal nationale ploegen in de kwalificatiegroepen voor grote toernooien drastisch omlaag.  Daarnaast moet er ook nagedacht worden over een nieuwe opzet van de Duitse beker waar niet meteen alle topclubs aan de start hoeven te verschijnen. Lager geposteerde ploegen kunnen wat dat betreft meer wedstrijden in voorronden toebedeeld krijgen.

Weliswaar hebben de Duitse clubs in de Bundesliga de invoering van een Europaliga ‘het minste nodig,’ meent Storm. Maar andere internationale topclubs zijn op grond van hun zwakke nationale liga’s op deze wedstrijden aangewezen. “Anders kan het zomaar gebeuren dat een topclub als Barcelona zich een keer afmeldt,” aldus Storm. Samen onze sport verder ontwikkelen, ‘dat kan niet buiten Frankrijk en Duitsland ophouden.”  

Deel dit bericht