Houten maakt het Oranje U19 in tweede helft lastig

Dinsdagavond 23 juni staat er in sportzaal de Slinger de oefenwedstrijd gepland tussen de handballers van Alphadeuren Houten en Oranje U19. De ploeg van Oranje onder leiding van Bondscoach Edwin Kippers oefende ter voorbereiding op European Open in Zweden van aankomende week. Houten oefent in voorbereiding op het nieuwe seizoen maar kan niet geheel compleet aantreden.

Keeper Richard Meinicke en nieuwkomer Daan Versleeuwen zijn onderweg naar Roemenie met Oranje U21. Cirkelspeler Stijn Hoefnagels heeft veel werk voor zijn studie af te ronden en middenopbouwer Jorick de Bruijn is naar zijn diploma uitreiking. Op de bank zien we ondermeer de jongelingen uit het hoofdklasseteam en onder de lat staat Pepijn Teeuwissen, toegevoegd aan de Houtense selectie. Op de bank trainer/coach Hans van Dijk, assistent trainer Remco Jacobs, manager John Agterberg en verzorger Tom van Wijk. De wedstrijd is in handen van de heren scheidsrechters Schols en Zuylen

Houten komt op een 1-0 voorsprong via Maarten Kooijman. Keeper Mike Kusters staat op het verkeerde been want het schot werd van richting veranderd. Via Brendon Branderhorst die vanaf de cirkel scoort komt Houten ook nog op 2-0 maar dan is het Niels Poot die met twee doelpunten op rij de stand gelijk trekt.

Na acht minuten in de eerste helft is het Rutger ten Velde die een zevernmeter mag scoren, voor Oranje, en speelt Houten twee minuten in ondertal. De ploeg van Edwin Kippers weet haar draai te vinden in de wedstrijd en neemt langzaam maar zeker een voorsprong. Oranje zet haar aanvallen zorgvuldig op, zoeken naar de vrije man en via snel spel komen zij via o.a. cirkelspeler Evert Kooijman op een 5-8 voorsprong. Zowel aan de zijde van Houten als Oranje staat dan de keeper in de weg en bij de laatste, raakt keeper Mike Kusters geblesseerd aan zijn rechterhand en moet het doel verlaten. Jordi Govaarts is zijn vervanger, er is dan ruim een kwartier gespeeld.

De thuisploeg is slordig in de afronding en na twintig minuten, na de 7-10 van Jarn van Gool, neemt trainer/coach Edwin Kippers een time-out. Hans van Dijk gunt zijn youngsters speeltijd en zo zien we de laatste tien minuten van de Bradley van den Broek, Thomas Visser, Thomas van Wijk, en Floor Lamphen binnen de lijnen. Oranje laat mooi handbal zien zoals een prachtig doelpunt van Evert Kooijman vanaf de cirkel (8-12) en een prima break van keeper Jordi Govaarts op Niels Poot waardoor het 8-13 wordt. Floor Lamphen profiteert van balverlies van Oranje en met een razendsnelle actie scoort hij voor de thuisploeg de 9-15.

Maarten Kooijman scoort dan op de valreep het elfde doelpunt voor de thuisploeg maar Houten gaat rusten met een 11-18 achterstand.

De tweede helft is nog maar 14 seconden onderweg of Houten komt op een nog grotere achterstand via een zevenmeter en ook nog met een man minder, maar Jarn van Gool en Ilon Willems kunnen via een onderschepping de achterstand verkleinen naar 13-19.

Dat is echter van korte duur want na negenendertig minuten scoort Ephrahim Jerry het 25e doelpunt voor Oranje 15-25.

Bij vlagen is er goed handbal te zien en beide teams gunnen al hun spelers speeltijd. Houten komt beter in de wedstrijd en na driekwart wedstrijd is de achterstand verkleint naar 19-25.

Ilon Willems laat in de tweede helft van zich spreken en doet dit vooral via de paal en lat maar zijn ballen gaan er wel snoeihard in. Zo scoort hij  de 25-28 en is het verschil nog maar drie doelpunten

Rutger ten Velde wil keeper Pepijn Teeuwissen verschalken maar dat lukt niet en zo is het voor het publiek toch ook genieten, met mooie aanvallen en acties. Thomas van Wijk schiet een afstandsschot in de kruising en met nog ruim vijf minuten op de klok komt Oranje U19 in ondertal. Pepijn Teeuwissen voorziet Riemer van Markus van een pass en het verschil is nog maar twee treffers: 29-31.

De voorsprong van tien doelpunten van Oranje is als sneeuw voor de zon verdwenen en de vraag is dan of Houten ook nog op gelijke hoogte komen kan Met nog 1.44 minuten op de klok? Helaas komt Houten in ondertal en scoort Joost Rombouts voor zijn ploeg de 29-32 en wordt de eindstand uiteindelijk 29-34 in het voordeel van Oranje U19.

Edwin Kippers gaat zich verder voorbereiden op het toernooi in Zweden volgende week. Houten wenst de groep heel veel succes. Hans van Dijk krijgt met Houten aanstaande vrijdag 26 juni een herkansen wanneer men tegen tegen Havas uit Almere gaat spelen: Aanvang 20.30 uur in sportzaal de Slinger o.l.v. scheidsrechters Scherhage en Scherhage .

Scores: Maarten Kooijman 7, Riemer van Markus 6, Ilon Willems 5, Jarn van Gool 5, Floor Lamphen 3, Brendon Branderhorst 1, Thomas van Wijk 1, Bas Ariaansz 1

Topscoorders bij Oranje U19: Rutger ten Velde 6 Niels Poot en Evert Kooijman beide 5