Nieuws

Jeugdig Oranje houdt knap stand tegen ervaren België

Door Peter Lotman - Den Bosch - Het was geen duel dat opgesierd werd met technisch hoogstaand handbal. Toch was de oefeninterland tussen Nederland en België best het aankijken waard. Voor wie er oog voor had tenminste. Oranje verloor met 27-31, maar het was nog knap wat bondscoach Joop Fiege met zijn jeugdige team liet zien.

De topinternationals waren er niet bij. Die hadden verplichtingen in Duitsland en schuiven pas woensdag weer aan in de kraker tegen Denemarken als het er echt op aan komt. Fiege gaf iedereen speeltijd en de jonge gasten lieten een goede indruk achter. Duidelijk was dat de meer complete Belgische nationale ploeg beter op elkaar was ingespeeld. De inzet bij de Jong Oranje spelers was prima, waardoor Nederland lang in het spoor kon blijven van de Belgen.

Een paar zaken vielen op in de partij waarin de zuiderburen steeds op voorsprong stonden. Luc Steins is en blijft een geweldige gangmaker in de Oranjeformatie. Hij is in Frankrijk uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Proligue. Dat verbaast ons niets. Hij scoorde makkelijk, zette goed de lijnen uit, was trefzeker met de strafworpen en scoorde zelfs drie keer  in het lege doel toen de Belgische bondscoach Yérime Sylla steeds zijn keeper naar de kant haalde.

Verder waren we opnieuw onder de indruk van Léon van Schie. Bikkelend in de verdediging, worstelend aan de cirkel, strafworpen meekrijgen en vooral een aangename speler om naar te kijken. Hard, maar sportief en sympathiek na afloop naar de jeugdige fans. Wat ons betreft geen discussie over zijn positie in de nationale ploeg.

VERSCHIL

Het grote verschil met de Belgische aanvallers was vooral zichtbaar in de hoeken. De wijze waarop Thomas Cauwenberghs vanuit de rechterhoek in de tweede helft steeds trefzeker afrondde, stak wat schril af bij de kansen die Oranje vanuit de hoeken liet liggen. Cauwenberghs werd herhaaldelijk knap vrijgespeeld door Jeroen de Beule, die niet voor zijn eigen kansen ging maar zijn teamgenoot liet scoren. De Beule blijft een speler van internationale klasse. Net zo als trouwens midopbouwer Arber Qérimi, die vooral weer opviel door zijn snelheid van handelen en zijn spelinzicht.

De jonge gasten bij Oranje als Ivar Stavast, Dani Baijens, Alec Smit, Niels Poot (goed debuut), Rutger ten Velde kregen volop de kans van Fiege. En dat was goed. Zij hebben ontegenzeggelijk veel kwaliteit en daar kan Oranje in de toekomst profijt van hebben. Voor de Lionsspelers Ivo Steins (altijd voorop in de strijd) en Joris Baart was het zwoegen na de zware partijen met Lions om de landstitel tegen Volendam. Voor alle spelers geldt dat na woensdag van een welverdiende vakantie kan worden genoten.

Nog één keer vlammen is de boodschap van Joop Fiege en zijn kompaan Martin Vlijm. ,,Dat kan een mooie wedstrijd worden tegen Denemarken. We zijn er klaar voor. Zestig minuten vol aan de bak”, voorspelde Fiege. Vlijm ging nog een stapje verder: ,,We kunnen die wedstrijd winnen. Ik zou niet weten waarom niet. Als we er maar in geloven.”

We hopen met Vlijm mee. De punten zijn hard nodig en ach, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Maar Denemarken is, ook zonder Mikkel Hansen, wel erg sterk…!

Doelpunten Nederland:Luc Steins (7), Ivar Stavast (3), Toon Leenders (3), Tommie Falke (3), Joris Baart (2), Ivo Steins, Pim Augustinus, Nick de Kuyper, Alec Smit, Rutger ten Velde, Léon van Schie, Niels Poot, Dani Baijens en doelman Mark van den Beucken.   

Doelpunten België:Thomas Cauwenberghs (7), Damian Kedziora (5), Jeroen de Beule (4), Benoit Neuville (3), Arber Qérimi (3), Julien Devisch (2), Yves Vancosen (2), Nathan Bolaers (2), Nicolas Danse, Thomas Bolaers en Simon Ooms.      

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Deel dit bericht