Nieuws

Joop Fiege “We zitten met Oranje in een niet gekend luxe situatie”

Met de grootste kern (11 spelers) van de Oranje U21 selectie die in 2013 vijfde is geworden bij WK in Bosnië aangevuld met een aantal spelers is bondscoach Joop Fiege deze week aan de slag gegaan en speelt hij twee oefenwedstrijden tegen België.

De coach was niet ontevreden over het resultaat. “Uit winnen bij België is sowieso altijd moeilijk maar je ziet dat deze ploeg zich in positieve zin goed heeft ontwikkeld en mooie stappen heeft gemaakt. Daar zijn we heel blij mee. Daarmee hebben we een basis van misschien wel 30-32 spelers en dat is een luxe situatie die we bij het mannen handbal nog nooit hebben gehad”, aldus Fiege. Daarmee ziet hij ook goede door ontwikkel mogelijkheden voor Oranje omdat de meeste van de huidige generatie handballers die in Duitsland spelen al ruim de dertig is gepasseerd.

“Daarom is het ook belangrijk dat Jong Oranje zich deze week weer weet te plaatsten voor het WK”, vertelt de bondscoach verder, “want daar zitten ook nog een aantal grote talenten bij en het is voor hun persoonlijke  ontwikkeling en de continuïteit op termijn belangrijk dat zij ook veel interlands en toernooien  kunnen spelen. Als zij zich plaatsten zou dat betekenen dat we voor de vierde keer in acht jaar en voor de derde keer oprij ons hebben geplaatst voor het WK”.

“Nederland begon niet goed aan de wedstrijd en kwam met 3-1 en 5-2 achter na zeven minuten. We waren niet attent genoeg op Arber Qerimi” vertelt Fiege ondanks dat we bij de bespreking daar toch op gehamerd hebben.  We konden daar weer snel op anticiperen en  halverwege de eerste helft kwamen we weer gelijk en dat konden we vasthouden tot de rust”.

“In de tweede helft speelden we veel beter en namen we gelijk twee punten voorsprong en kwam we ook nog op drie voor maar door vooral technische fouten kon België nog een keer gelijk komen. Vervolgens speelde een hele goede twee fase vanuit een erg sterke dekking waarachter Bart Ravensbergen ook erg sterk keepte en naarmate de dekking,  met een sterke Ivo Steins in het middenblok,  steeds betere ging spelen ging ook hij steeds beter keepen. We kregen in de tweede helft maar negen doelpunten tegen” zo vertelt de coach.

“Minpuntje over het algemeen is nog dat we soms te veel technische fouten maken maar we mogen eigenlijk niet klagen als je ziet dat we tegen een nagenoeg op volle sterkte spelende Belgische ploeg hebben gespeeld en maar 22 doelpunten tegen hebben gekregen” aldus de bondscoach die vrijdag een leuke wedstrijd verwacht. “België zal dit niet over zijn kant willen laten gaan en zal zich willen revancheren in Bocholt”.

Belgische coach Michel Kranzen ontgoocheld

“Uiteraard ben ik ontgoocheld want niemand verliest graag” zegt Michel Kranzen, die bij afwezigheid van bondscoach Yérime Sylla voor de gelegenheid de coaching op zich nam. “De eerste helft waren we de evenknie van Nederland. Vooral verdedigend zat het goed. We incasseerden slechts 13 doelpunten. De sleutel van de wedstrijd ligt in het begin van de tweede helft wanneer we 4 nulshots laten optekenen. We hebben onze kansen niet afgemaakt en op internationaal niveau is dat dodelijk. Alles kan beter is een cliché maar vrijdag moet het gewoon beter willen we winnen van Nederland.” 

Deel dit bericht