Nieuws

Krachtmens Max de Maat knokt zich terug

“Quintus verdient een overwinning”

Door Peter Lotman - Kwintsheul - Max de Maat heeft alles in zich een tophandballer te worden. Fysiek sterk, schotkracht, verdedigend inzicht. Door een kruisbandblessure stagneerde de ontwikkeling van de Quintusspeler, maar hij knokt zich terug.

Aan zelfkennis geen gebrek als aan Max de Maat wordt gevraagd of hij tevreden is over zijn spel. De 20-jarige student technische bedrijfskunde: ,,Nee, maar ik ben nooit snel tevreden. Ik vind altijd dat het beter kan. Het gaat nog niet zoals ik zou willen. Voor een deel komt dat door de negatieve flow waarin we als team zitten. Maar het heeft ook te maken met mijn  persoonlijke ontwikkeling. Ik kan na mijn kruisbandblessure eindelijk fysiek op honderd procent spelen. Nu moeten mijn vaardigheden weer op niveau komen. Er zit gelukkig een stijgende lijn in.”

De Maat begon met handballen bij Velo in Wateringen en stapte zo’n tien jaar geleden over naar grote broer Quintus. Zijn talent werd snel ontdekt door de Heulse club én door Gino Smits, de bondscoach van Jong Oranje. ,,Ik ben door hem gescout op een toernooi in Limburg. Vanaf die tijd heb ik altijd bij de jeugdselectie gezeten totdat ik mijn kruisband scheurde. Ik heb me daarna terug geknokt en ben voor Jong Oranje uitgekomen totdat ik te oud was.”

LELIJKE KNAK

De blessure was een lelijke knak in de voorspoedige carrière van De Maat. ,,In de voorbereiding naar het EK met Jong Oranje in 2015 gebeurde het. Pas vrij laat was duidelijk dat het om de kruisband ging. Maanden later volgde de operatie. De revalidatie verliep voorspoedig en ik kreeg een telefoontje of ik wilde aansluiten om wedstrijdritme op te doen. De bondscoach wilde me er graag bij hebben voor het EK in Denemarken. Dat was een hoogtepunt. En het dieptepunt?  Dat we ons niet kwalificeerden voor het WK in Algerije.”

De geblokte opbouwspeler wil graag met Quintus in de BENE-League blijven. ,,Dat moet via de nacompetitie gebeuren. Ik denk niet dat we nog veel wedstrijden winnen. Het is ontzettend zwaar met die topploegen. Als beloning voor ons doorzettingsvermogen zou het mooi zijn als we de komende weken punten pakken. Goed voor het zelfvertrouwen. Als amateurs tussen de professionals mogen we niet klagen over de inzet. We knokken voor wat we waard zijn.”

WEERZIEN MET OUDE BEKENDEN

Het duel met Volendam (20.15 uur, Kwintsheul) is een weerzien met oude bekenden. De linkshandige schutter Geert Hinskens kwam jaren uit voor Quintus. Hagenaar Léon van Schie was cirkelloper bij Hellas, dat in 2008 landskampioen werd. Trainer/coach was toen Peter Portengen, de huidige oefenmeester van Volendam. Jordy Baijens is afkomstig van ARBO Rotterdam 

TE SMAL

Over de reden van de magere resultaten is De Maat duidelijk: ,,De selectie is te smal. We hebben weinig wisselmogelijkheden. Met de blessures erbij wordt het er niet makkelijker op. De meeste wedstrijden blijven we veertig, vijftig minuten goed bij, maar de overige tijd maken we te veel fouten. Verder is er niemand in het team die dan de leiding neemt.”

Of de Heulse formatie zaterdag tegen Volendam het tij kan keren, is de vraag. ,,Ik ben bang dat het zo’n wedstrijd wordt als de voorgaande partijen. Net niet. Volendam is een sterke

tegenstander en is ook dit seizoen goed bezig. Maar wij hebben de moed niet verloren. We gaan er met overtuiging in en proberen dit keer ons niveau over de volle zestig minuten te halen.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Deel dit bericht