LIONS eerste finalist in strijd om landstitel.

OCI-LIONS heeft zich dinsdag als eerste ploeg geplaatst voor de strijd om de landstitel. De regerend landskampioen versloeg in eigen huis JMS Hurry Up na een 15-11 ruststand met 30-29. De eerste wedstrijd vorige week donderdag in Zwartemeer was door de Limburgers met 33-29 gewonnen.

Het is voor de zevende keer op rij dat de Limburgse ploeg zich voor de finale heeft geplaats. Na de winst in de Supercup in augustus speelt de ploeg van trainer-coach Mark Schmetz na de verloren finale van de Bene-League, ook de finale van om de beker en de landstitel. Ondanks het vertrek afgelopen seizoen van zeven spelers de maximale score waar men wel op gehoopt, maar niet op gerekend had.

De eerste finale wedstrijd is in het weekend van 13-14 mei 2017. De tegenstander komt aanstaande weekend uit de tweede have finale wedstrijd tussen Kras Volendam en FIQAS Aalsmeer.

Voor Hurry Up staat aanstaande zaterdag de tweede  halve finalewedstrijd op het programma van de Europese Challenge Cup  tegen het Portugese Sporting C.P.

Hurry Up opende de score via Joël Huesmann waarna Lino Janssen meteen daarop de gelijkmaker scoorde. Daarna liet LIONS meteen zien dat het sterk stond in de dekking en in Luuk Hoiting een zeer betrouwbare en zeer sterk spelende doelman had die uiteindelijk tot man of the match werd uitgeroepen. Met veertien stops in de eerste helft en zestien in totaal speelde hij een hoofdrol in de uiteindelijke eindzege. Zijn collega Sven Hemmes kende ook sterke momenten maar kon zijn stempel deze keer toch minder op de wedstrijd drukken. In de zesde minuut scoorde Ivo Steins de 2-2 gelijkmaker waarna twee stops van Hoiting er voor zorgden dat Joris Baart zijn ploeg naar een 5-3 voorspong kon schieten.

Als Alec Smit 6-3 scoort neemt Hurry Up-coach Martin Vlijm een time out, in de negende minuut van de wedstrijd. Hierna zette Hoiting en Hemmes weer de toon maar is het Lino Janssen die de marge naar vier doelpunten tilt: 7-3. Daarna volgt misschien wel de sterkste fase van de wedstrijd van LIONS waarin men weg loopt naar 9-4 halverwege de eerste helft mede ook omdat Ronald Suelman met een twee minuten tijdstraf op de bank zit.

Hurry Up kan dan vervolgens terugkomen naar 9-6 maar als Suelman kort na zij eerste tijd straf tegen een tweede aanloopt, loopt LIONS opnieuw weg naar een verschil van vijf: 11-6. Wanneer het Hurry Up maar niet lukt de Limburgse dekking te verschalken is het Kooijman die na twintig minuten de 12-6 tussenstand op het scorebord kan zetten. Bij dit verschil stabiliseert de wedstrijd  en lijkt LIONS ook met deze marge te kunnen gaan rusten ware het niet dat Hurry Up in de laatste seconden van de eerste helft via Trainavicius terug kan komen naar 15-11.

Als Joris Baart in de tweede helft zijn eerste schot tegen de lat ziet afketsen is het vervolgens Hurry Up dat via Marx terugkomt naar 15-12. Als Baart dan weer de 16-12 scoort gaat het om en om tot 18-14 waarna Hurry coach Martin Vlijm zijn tweede time-out neemt omdat hij ziet dat zijn ploeg er maar moeizaam doorheen komt. Hurry Up heeft vervolgens vanaf de 37e minuut tot het eindsignaal aanvallend consequent met zeven veld spelers gespeeld waarbij de man extra de tweede cirkelspeler werd. Aanvankelijk bracht dat niet extra’s in het laatje voor Hurry Up maar Lions kon ook niet profiteren met de snelle tweede fase en/of met lange ballen in het lege doel.

In de vierenveertigste minuut is het de Griek Katsikis die de marge dan naar twee verkleint: 22-19. Op dat moment wordt de onzekerheid bij LIONS ook groter hoewel Steins nog wel de 22-19 scoort. Vervolgens gaat het hard en scoort Hurry Up drie keer op rij via tweemaal Trainavicius en Falke en komt de Drentse ploeg weer voor het eerst op gelijke hoogte bij 22-22 (46’)

Weer gaat het gelijk op met LIONS steeds aan de goede kant van de score tot 24-24. Als Ephrahim Jerry eerste mist en vervolgens Tommie Falke de bal in de handen speel snelt de Drent naar voren en zet zijn ploeg met nog tien minuten te spelen op een 24-25 voorspong. Als Pepels dan mist krijgt Hurry Up diverse kansen om de voorspong uit te bouwen maar de dekking van LIONS heeft zich weer kunnen herpakken en blokt twee schoten weg. Vervolgens is het Thijs vn Leeuwen, die Luuk Hoiting in het doel is komen vervangen, die vanaf dat moment de  wedstrijd weet te kantelen met drie stops waardoor LIONS de achterstand omzet in een 26-25 voorspong en Hurry Up zijn derde time-out neemt.

De met liesklachten kampende Trainavicius, die nog maar moeilijk  vooruit te branden was, weet toch nog twee keer de gelijkmaker te scoren. Maar vier stops van Van Leeuwen gevolgd telkens door een doelpunt van  Alec Smit, Ephrahim Jerry en na met een snelle reactie van Thijs van Leeuwen, die scoorde in een leeg doel, is de wedstrijd gelopen als met men nog minder dat twee minuten te spelen het 30-27 wordt. Tommie Falke mag dan in de slotminuut nog twee keer vanaf de strafworplijn tegen scoren hetgeen een 30-29 eindstand oplevert.