Nieuws

Mark Bult voelt zich thuis in zijn nieuwe job bij Flensburg

Bult over Baijens: "We houden zijn ontwikkeling goed in de gaten "

Door Frits Feuler – Het was even wennen op de bank bij SG Flensburg-Handewitt. Ex-Oranje-international Mark Bult (35) in zijn trainerskloffie, met schrijfblok en magneetbord, naast hoofdtrainer Maik Machulla en tussen spelers waar hij het laatste half jaar nog mee op de trainingen en wedstrijden actief was. Bult werd begin dit jaar plots door de toenmalige trainer Ljubomir Vranjes gehaald om de vacante positie in te nemen van de langdurig geblesseerde Johan Jakobsson. “Ik ken Mark nog uit onze gezamenlijke periode bij Nordhorn. Een prima oplossing, omdat hij ons snel kan helpen en ook sportief past in het plaatje van de ploeg. Nationale en internationale ervaring. Een echte prof!” zou de Zweedse trainer destijds op de persconferentie verklaren.

Zes maanden later verkaste Vranjes naar Veszprem en kwam een nieuwe oud-ploegmaat bij Nordhorn als hoofdtrainer bij Flensburg: Maik Machulla. Die nam Bult als assistent voor de komende twee seizoenen. “Een nieuwe stap! In de voorbereiding heb ik nog wel voor mezelf meegetraind met de groep, gewoon om een beetje fit te blijven,” vertelt een ontspannen Bult aan de rand van het speelveld in de Schwalbe Arena. “Bij de zaaltrainingen heb ik met Maik goede afspraken. Werkt hij met de opbouwers, dan neem ik de eerste rij-spelers voor mijn rekening en andersom. Tja, is best wel vreemd om nu ook met Holger Glandorf als trainer te moeten werken. Bij Nordhorn was hij immers ook mijn teammaatje. Maar ik moet zeggen: het bevalt me prima! Trainen hard, goede groep, goede balans. Daarnaast train ik één keer per week de jeugdploeg. Ook heel leuk om te doen.”

Die jeugdploeg was op zoek naar nieuwe spelers. “De vorige trainer vertrok plots naar Rostock en nam in zijn kielzog liefst vijf spelers mee. Flensburg verzocht mij om eens rond te neuzen op de Nederlandse markt, want de ploeg miste nu wel opbouwers en spelverdelers. Dus kwam ik al redelijk snel uit bij Dani Baijens. De gesprekken verliepen vlotjes, Flensburg was er snel uit met hem. Hij wil een stap hoger en doet dit via de tweede ploeg. Meetrainen met de hoofdmacht zit er nog niet in. We trainen enorm hard in de voorbereiding, maar moeten, gelet op het komende programma in beker, competitie en Champions League, vaker de trainingen aanpassen. Daar heeft Dani niks aan, hij kan beter volle bak bij de tweede ploeg blijven trainen. Maar we houden zijn ontwikkeling in de gaten!”

Bult woont met zijn gezin aan de Deens-Duitse grens dicht bij de sporthal en op nauwelijks 600 meter van ‘zijn baas’ Maik Machulla. “We overleggen veel, dat is in deze fase heel belangrijk. Maar ook de school en de crèche voor mijn kinderen zijn lekker dichtbij.”

Oranje heeft hij uit zijn hoofd gezet. Hij heeft coach Joop Fiege daarover bericht. “Het is nu de tijd voor Joris Baart en Kai Smits om over te nemen. Mocht de ploeg een keer in de problemen geraken op die positie, dan wil ik wel een invalbeurt overwegen. Maar ik leg nu de volledige focus op mijn aankomend trainerschap.”

Vardar Skopje tegenvallend bij Top 4 Tournament Gummersbach 

Vice-kampioen Flensburg had het op het Top4 Tournament in Gummersbach in de eerste helft (9-12) redelijk moeilijk tegen de oude maar stevig vernieuwde ploeg van Mark Bult. In de tweede helft gaf de routine en de fysieke gesteldheid de Noord-Duitse ploeg wat meer armslag en plaatste zich met een 30-20 zege  voor de finale. Die moet dan komen uit het duel tussen Duits kampioen Rhein Neckar Löwen en CL-winnaar Vardar Skopje. De Macedonische ploeg viel zwaar tegen, had een dag eerder al een oefenduel bij het naburige Bergischer HC – degradant uit de Bundesliga – met 25-27 verloren. Nu kaapte de Duitse kampioen een 34-25 zege weg en gaat in de finale tegen Flensburg op zoek naar het prijzengeld van tienduizend euro.

Voor een startbedrag van bijna twintigduizend euro per team door sponsors Tridem – een ict- en softwarebedrijf – komen deze topploegen in hun voorbereiding maar al te graag naar dit soort onderlinge toernooitjes. Alleen, de belangstelling voor de topploegen was niet echt groot. Op zaterdag bevolkten 1200 fans de rangen, een dag later waren het er een ietsje meer. De prijzen voor entreekaarten waren niet misselijk: 27 euro voor de zaterdag, 30 euro voor de zondag. Maar echte handballiefhebbers reizen hun favorieten zoveel mogelijk achterna en maken er meteen een leuk weekendje van. In geel uitgedoste Löwen-fans en blauw-witte Flensburg-aanhangers waren in elk geval herkenbaar tussen de plukjes Gummersbach-supporters.

In de strijd om de derde plek won Vardar met 37-26 van Gummersbach.

Om 16 uur het duel tussen de Duitse en vice-kampioen om de toernooizege: Löwen tegen Flensburg. Halverwege leidde de ploeg van assistent-trainer Mark Bult soeverein met 19-13. Maar in de tweede helft revancheerde de Duitse kampioen zich met een 11-19, voldoende voor de uiteindelijke 30-32 zege én het geldbedrag van tienduizend euro.

Deel dit bericht