Nieuws

Nederland nipt langs België

  Oranje drukt in de slotfase door

In het tweede groepsduel voor de WK-kwalificatie heeft Nederland, op bezoek bij België in de Sportoase in Leuven, een belangrijke zege behaald. Na een gelijkopgaand duel waarin de marge slechts één keer drie treffers bedroeg - 11-14 - finishte Oranje nipt voor België: 25-26. Daarmee liedt Nederland, met twee zeges uit twee duels, soeverein de groep. België, dat alles op winst had gezet na het tegenvallende 27-27 gelijke spel uit bij Turkije, blijft op één winstpunt staan. De groepswinnaars gaan naar de play offs, die in juni 2018 worden gespeeld. Het WK wordt in januari 2019 in Denemarken en Duitsland gespeeld.

Halverwege leidden de gasten met 12-14. Damian Kedziora scoorde na de reguliere speeltijd van de eerste helft nog de twaalfde teffer voor de Belgen uit een zevenmeter.

Na de harvatting kreeg Oranje het moeilijk met de Belgische dekking. Belgie nam het heft in handen en bij 16-15 (37') nam de thuisploeg voor de derde keer de leiding in wedstrijd. Jasper Adams hiled Oranje met drie treffers op rij in de race. Een gestopte zevenmeter door Bart Ravensberegen, die de gehele wedstrijd de voorkeur kreeg boven jubilaris Gerrie Eijlers, bij 20-20 gaf Nederland weer de gelegenheid om op voorspong te komen. Joris Baart  zorgde voor de 20-21 tussenstand (45).  Serge Spooren tekende weer voor de gelijkmaker maar Jorn Smits en Luc Steins zorgde opnieuw voor een twee punten voorspong: 21-23, maar echt los komen lukte Oranje maar niet.

Met een uiterste krachtsinpsanning slaagde Nederland erin op vijftien seconden van het einde het laken naar zich toe te trekken als Bobby Schagen met zijn zevende treffer de 24-26 scoort vanaf de zevenmeterlijn. Serge Spooren bepaalde daarna nog de eindstand op 25-26.

De Belgische doelman Jef Lettens meende na afloop; "Beetje zuur, die nederlaag. Die voorsprong heeft ons blijkbaar doen schrikken, we verzuimden door te drukken. We doen de hele match veel moeite , maar dan stokt het en slaat de twijfel toe. Nogmaals jammer."

Oranje-spelverdeler Luc Steins blikte met een voldaan gevoel op de eerste twee wedstrijden terug. "Mooi dat we zo met deze groep aan een nieuwe interlandperiode kunnen beginnen. Inderdaad, het werd een tikkeltje close maar we speelden het gaatje snel dicht. België had vandaag ook kunnen winnen, maar wij bleven op de juiste momenten rustiger en speelden het duel slimmer uit. Ons spel oogde sneller dan de Belgen, dat is onze sterkte. Het was in elk geval beter dan tegen de Grieken. Zo zie je, dat als je een week met elkaar kunt trainen de automatismen ook vanzelf beter worden en alles wat soepeler loopt."

Scores voor België:  Thomas Cauwenberghs 6, Thomas Bolaers 5, Damian Kedziora 3, Serge Spooren 3, Arber Qerimi 3, Simon Ooms 2,  Julien Devisch 1, Nicolas Danse 1, Jeroen De Beule 1

Scores voor Nederland: Bobby Schagen 7, Jorn Smits 5, Jasper Adams 4, Jeffrey Boomhouwer 3, Iso Sluijters 3, Luc Steins 1, Joris Baart 1, Ivo Steins 1, Kay Smits 1,

In Athene speelden de Grieken en de Turken hun tweede WK kwalificatiewedstrijd, na een 8-14 ruststand wonnen de Turken met 19-25 Wel liepen ze in deze wedstrijd tegen twee rode kaarten aan Catkin kreeg rood na drie keer een twee minuten straf. Esrin liep tegen een directe rode kaart aan  

Stand groep 5

  1. Nederland 2-4  55-45  +10
  2. Turkije 2-3  52-46   +6
  3. België 2-1   52-53   -1
  4. Griekenland 1-0  39-54   -15 
Deel dit bericht