Nederland pakt zijn revanche op een wanhopig spelend Duitsland

De Nederlandse handbalsters hebben vrijdagavond het gastland Duitsland in de laatste groepswedstrijd bij het WK in Leipzig na een fantastische eerste helft met een 31-23 zege van de mat gespeeld. In de eerste vijf minuten van de wedstrijd legde Nederland de basis voor de ruime overwinning. Na de 5-1 van Lois Abbingh, die met negen treffers weer topscore werd , zocht Duitsland de gehele wedstrijd wanhopig naar de oplossingen om de Nederlandse dekking uit elkaar te spelen, maar die stond geweldig en dwong de tegenstander vooral in de eerste helft tot het maken van de ene na de ander fout. Met de snelle tegenaanval kon Oranje in het tweede deel van de eerste helft van 10-5 uit lopen naar de 18-10 ruststand.

Ook in de tweede helft kreeg Duitsland maar moeilijk grip op het spel van Nederland dat eenvoudig kon consolideren  Daarmee won Nederland zeer verdiend met 31-23 en plaatst het zich als eerste of tweede voor de achtste finale dat is afhankelijk van de wedstrijd tussen Servië en Zuid-Korea.

Nycke Groot scoorde de eerste treffers voor Nederland waarna Xenia Smits voor Duitsland de gelijkmaker scoorde. Danick Snelder tekende voor de 2-1. Bij de Oosterburen, die op z’n minst gaan voor een plaats in de halve finale, ging het vanaf dat moment helemaal mis. Vooral aan de kant van Smits ging veel fout bij Duitsland . Keer op keer liep men zich vast in de dekking en leed men balverlies waar Nederland dan weer snel van wist te profiteren. Drie keer was het  Lois Abbingh die Oranje op een 5-1 voorsprong zette. Ondertussen  had de Duitse coach Michael Biegler al een time-out genomen. Dat leek even succes op te leveren als Gubernatis en Hubner kort achter elkaar scoren: 5-3.

Vijf minuten kon Duitsland volgen maar vanaf 6-4 liep Nederland, ondanks dat het twee keer in ondertal stond, weg naar 9-4. Met verwoede pogingen probeerde Duitsland Nederland te achterhalen maar steeds gebeurde het tegenover gestelde. Op het moment dat men dacht iets dichterbij te kunnen komen (11-7) kreeg Kelly Dulfer twee minuten verplichte rust maar sloeg Nederland weer toe. Oranje liep nu weg naar 15-8. Duitsland vond geen antwoord op de dekking van Nederland. Ook niet toen Nederland drie fouten op rij maakte en een keer de paal trof wist Duitsland niet te profiteren.

In de laatste vier minuten van de eerste helft loopt Oranje dan weer wat verder uit en komt uit op de 18-9. Mansson, met vier treffers de best scorende Duitse speelster in de eerste helft,  bepaalt de ruststand dan in de laatste seconde op 18-10.

In de tweede helft duurt het even voordat er gescoord wordt. Eerst is het de beurt aan de keepsters Woltering en Wester om zich te onderscheiden, maar in de derde minuut van de tweede helft is het Geschke die de 18-11 scoort waarna Abbingh en Broch voor de 20-11 zorgen. Daarna gaat het duel min of meer een gelijk op, tot 26-17. Duitsland scoort drie keer op rij en komt tot 26-20 terug. Zouden ze dan toch nog roet in het eten gooien?

Nee dus, want Nederland reageert adequaat. Groot, Broch en Rozemalen zetten het verschil weer op negen doelpunten en daarmee is de wedstrijd definitief beslist in het voordeel van Nederland . De herboren Nycke Groot, die vanaf het begin heeft aangegeven dat de wedstrijd tegen Duitsland dé wedstrijd is waar ze er weer echt wilde staan, heeft woord gehouden. Zij  bepaalt de eindstand op 31-23.  De spelverdeelster van Nederland werd dan ook terecht uitgeroepen tot de beste speelster van de wedstrijd, waar ze zo te zien zeer gelukkig mee was.

“Het ging wel lekker vandaag,” vertelt Angela Malestein na afloop voor de camera van Ziggo Sport. “We hebben gevochten en met ons hart gespeeld. We hebben slechts en paar dingen gespeeld maar daar hadden zij helemaal geen antwoord op. En dan die gezichten van de Duitsers na afloop! Dat is zo heerlijk lekker!  We zijn de hele wedstrijd rustig gebleven. Zij hebben de gehele wedstrijd geen antwoord gehad op ons spel. Je moet niet vergeten dat Duitsland ook een hele goede ploeg is met twee hele goede keepsters maar ze hebben geen schijn van kans gehad vandaag.”

Scores: Lois Abbingh 9, Nycke Groot 6, Laura van der Heijden 5, Yvette Broch 3, Charris Rozemalen 2, Danick Snelder 2, Estavana Polman 2, Martine Smeets 1 en Angela Malestein 1.

Duitsland: Alicia Stolle 6, Nadja Mansson 5, Angnie Geschke 4, Svenja Huber 3, Xenia Smits 2, Emily Bölk 1, Kerstin Wohlbold 1, Frederik Gubernatis 1.