Nieuws

Nederland wil revanche voor verlies in EK-duel

Winst op Duitsland houdt het sterke Rusland voorlopig op afstand

Door Frits Feuler – Geplaatst zijn beide ploegen al voor de achtste finales die vanaf zondag gespeeld worden. Maar bij het duel tussen Nederland en Duitsland, vanavond om 18 uur in Leipzig, is wat meer aan de hand. Niet zomaar een groepsduel, wel het laatste in groep D. Oranje, voor de elfde keer op een WK, wil revanche voor de nederlaag tijdens het EK 2016 in Denemarken/Zweden toen Nederland in de groepsfase (Kristianstadt) met 27-30 verloor van onze Oosterburen. Beide ploegen gaven elkaar in dat prestigduelduel vrij weinig toe. Door de rode kaart voor Kelly Dulfer, na drie kwartier, kwam de Nederlandse defensie wat extra onder druk. Duitsland zette een tandje bij en finishte met een neuslengte. Voldoende voor de eerste plek in de poule, maar in punten gelijk met Frankrijk en Nederland.

In de tussenronde draaide Nederland vervolgens op volle toeren en herpakte zich daarna met een schitterende halve finale tegen Denemarken: 26-22. In een bloedstollende finale tegen Noorwegen was de 29-30 nederlaag – en dus zilver – een bittere pil voor de ploeg die toen al onder leiding stond van Helle Thomsen.

Maar dat was vorig jaar. Bijna twee maanden geleden oefenden Duitsland en een combinatie van de Nederlandse A en B-ploeg tweemaal tegen elkaar in het kader van het 100-jarig bestaan van het Duitse handbal. Nietszeggende potjes, waar geen conclusies voor het duel van vandaag mogen worden verbonden.

Michael Biegler, de 56-jarige Duitse bondscoach – hij wordt na dit toernooi opgevolgd door Henk Groener – is er met zijn manschappen klaar voor. Duitsers spelen geen oefenpotjes, dat weet iedereen. De wil om te winnen is ook bij zijn ploeg enorm, zeker omdat bij dit toernooi hoog is ingezet met het bereiken van minimaal de halve finale. “Tegen Nederland wordt een andere wedstrijd,” aldus Biegler meteen na de 24-9 zege op China. “We gaan met veel zelfvertrouwen naar deze wedstrijd toe. Maar tegen China heb ik wel enkele puntjes gezien die ik met de ploeg kritisch moet bespreken. In de defensie stond met name het middenblok goed, gaf nauwelijks kansen weg. Ook in het doel hebben we, met Clara Woltering en Katja Kramarczyk, geen problemen. Offensief stokt het nog een beetje. We hebben het minste aantal treffers in onze groep, gemiddeld 24 per wedstrijd. Zaak dus om voorin meer rendement uit de geboden kansen te halen!”

Emily Bölk en Xenia Smits hebben, na hun blessureperiode kort voor dit WK, nog wat spelritme nodig. “Ze lagen er enkele dagen uit. En ja, dit toernooi is geen gezellig theekransje! Het is dan niet zo dat je even aan tafel bijschuift en zegt: ‘Hallo, hier ben ik weer!” 

Duitsland wil op een ontspannen manier tegen vice-wereldkampioen ‘warm’ lopen voor de achtste finale. “Ik ben nog steeds niet nerveus,” grapt Biegler aan de vooravond. “Geen druk, al is het wel prettig om in de volgende ronde een wat makkelijkere tegenstander te ontmoeten.” Een gelijkspel zou de Duitse ploeg voor het tweede deel van dit WK al helpen. “Dan wordt het ‘Hopp oder topp!’ Dan moeten we echt vol aan de bak! Tegen dit Nederlandse topteam willen we het succes van het vorige EK herhalen!”

Nederland heeft nog niet tegen de echte toplanden gespeeld maar wil zeker het sterke Rusland in de volgende wedstrijd ontlopen. De vele fans hopen er stiekem op dat hun favorieten voor een positieve en spraakmakende verrassing gaan zorgen. De wedstrijd tegen Servië, die op het nippertje een punt opleverde, mag achteraf nog als een goede resultaat worden beschouwd. Nu dus op jacht naar een betere uitgangspositie waardoor ‘grote’ ploegen in de achtste finales uit beeld zijn. Defensief krijgt men de handen vol aan de sterke Duitse opbouwrij. Daar zal dus heel wat fysiek werk voor nodig zijn om aan de voordelige kant van de score te blijven. Coach Thomsen zal voor haar ploeg zeker de juiste oplossingen aandragen.

Meer zorgen baart het aanvallend gedeelte: er moet meer rendement komen uit de geliefkoosde snelle omschakeling. Servië haalde regelmatig de angel uit die snelle tegenaanval. Meer variatie in de aanvalsopbouw, zeker niet onbelangrijk. Goede opbouwers heeft Oranje die, mits goed in stelling gebracht, dodelijk effectief kunnen zijn. De beide hoeken en cirkel komen ondermaats op het scoreformulier. Daar ligt dus voor alle aanvallers tegen Duitsland, met twee uitstekende doelvrouwen Woltering en Kramarczyk, een interessante opdracht. Oké, missers zijn er altijd of die ene geweldige keepster bij de tegenpartij zoals tegen Servië. Maar als ploeg kun je ook zo maar tien doelpunten meer scoren als…..

Aansluitend vindt het duel tussen Servië en Zuid-Korea plaats. Ook die wedstrijd kan behoorlijk van invloed zijn op de uiteindelijke rangschikking in groep C.

  

Deel dit bericht