Nederlandse handballers eindigen laatste bij EYOF toernooi

De Nederlandse handballers zijn vrijdag onderleiding van de bondcoaches Edwin Kippers en Harrie Weerman bij het EYOF handbaltoernooi in Utrecht niet verder gekomen dan de achtste, en laatste, plaats. In de laatste wedstrijd tegen handbal grootmacht Kroatië, waarin werd gestreden om de zevende en achtste plaats, kon Oranje alleen in de eerste helft goed bij blijven. Na een ruststand van 16-13 voor Kroatië, liepen de sterkere Kroaten gestaag uit naar een 33-26 overwinning.

In een wat rommelige openingsfase opent Nederland het beste en via 2-4 komt men op uit op 6-8 halverwege de eerste helft. Rik Elissen krijgt dan een twee minuten tijdstraf, waardoor Kroatië helemaal terug komt en uitloopt naar 10-8. Oranje mist te veel kansen om de aansluiting weer te maken waardoor Kroatië met een 16-13 voorsprong de rust in gaat

De tweede helft begint rommelig van beide kanten maar vanaf 19-16 neem Kroatië het voortouw en loopt het uit naar 22-16. Het blijkt het beslissende gaatje te zijn de zes punten achterstand kan Nederland niet meer goed maken. Halverwege de tweede helft staat het 25-19. Oranje kan alleen maar proberen om nog bij te blijven, maar in de slotfase van de wedstrijd loopt Kroatie steeds verder weg van Oranje en wint met 33-26.

Hiermee is Nederland achtste en laatste van het toernooi geworden. Kroatië gaat aan de haal met de zevende plaats. De Nederlandse handballers zijn hiermee wel een hele ervaring rijker, waarop zij in de toekomst hopelijk kunnen bouwen naar eenzelfde prestatie als het huidige Oranje U21, plaatsing voor een eindtoernooi.

Slovenië pakte het goud voor Noorwegen. Het brons ging naar Zweden. 4 Wit Rusland, 5 Oostenrijk, 6 Duitsland, 7 Kroatie, 8 Nederland.

Scores Nederland: Rik Elissen 6, Rene Jaspers 4, Ephrahim Jerry 3, Evert Kooijman 3, Kay Smits 3, Niels Poot 3, Eligio Pepels 2, Jim Hartsema 1 en Duncan Postel 1.