Nieuws

Nederlandse handballers geplaatst voor de WK play-offs

Handballers dompelen Belgie in diepe rouw

De Nederlandse handballers zijn onder leiding van de nieuwe bondscoach Erlingur Richardsson na de 33-30 overwinning op België winnaar geworden van de WK kwalificatiegroep 5 en hebben zich daarmee weer opnieuw geplaatst voor de play-offs van het Wereldkampioenschap 2019 in Duitsland en Denemarken. Bij de laatste play-offwedstrijden, twee jaar geleden waren de Polen te sterk voor Nederland dat in Sittard wel met een doelpunt verschil wist te winnen maar uit met zes doelpunten verschil had verloren.

Het is moeilijk te zeggen wie Nederland zal treffen. Dat wordt op zondag 28 januari bekend. Maar dat zal een tegenstander worden die nu actief is bij het EK in Kroatië en zich niet rechtstreeks weet te plaatsen voor het WK van 2019. Hoewel men over het algemeen sterke tegenstanders kan loten, is de hoop bij de meeste spelers dat men nu eens een keer op wat meer geluk bij de loting mag rekenen.

Nederland was vanaf het begin in een met 1800 toeschouwers uitverkocht City Resort in Sittard de betere ploeg en pakte al snel een 2-0 voorsprong door doelpunten van Bobby Schagen en Luc Steins. Hoewel België weer snel langszij kwam bleef Nederland mede dankzij weer een uitstekende doelman Gerrie Eijlers steeds aan de leiding. Bij 6-5 nam België, na 12 minuten, al de eerste een time-out. Het was de opmaat voor de beslissende slag. Daar waar België met dezelfde spelers veder ging, wisselde de Nederlandse bondscoach van verdediging en spelers. Daar waren de Belgen niet op ingesteld en Nederland liep, na doelpunten van Schagen, Baijens, Boomhouwer en Jerry uit naar 10-5. Daarna was het  voornamelijk De Beule die de Belgen in het spoor van Oranje wist te houden en de marge van vijf doelpunten wist vast te houden tot 17-12.  In de slotfase van de eerste helft, als België met zeven spelers en zonder doelman gaat spelen, krijgt Nederland het voor het eerst even lastig. België komt dan ook terug naar de 17-14 ruststand.

Ondanks dat België in de beginfase van de tweede helft blijft vasthouden aan zeven veldspelers, is het Nederland dat profiteert van Belgische fouten en al weer snel het verschil op vijf doelpunten weet te brengen door twee treffers van Bobby Schagen: 19-14. Toch ondervindt Nederland weer problemen met de aanval van België waarbij men twee cirkelspelers gebruikt. De zuiderburen weten dan ook terug te komen in heen hectische fase, waarin België drie en Nederland twee tijdstraffen krijgt, naar 22-20 (40’).  Oranje herstelt zich weer en komt na doelpunten van Luc Steins, Bobby Schagen, Tim Remer en Kay Smits op 27-22 halverwege de tweede helft.

Ook nu weet België weer de marge terug te brengen naar twee (28-26) maar opnieuw lukt het de ploeg van Yerime Sylla niet om Nederland onder druk te houden. Op beslissende momenten geeft België niet thuis en weet Oranje steeds weer het heft in handen te nemen. Routinier Tim Remer neemt nu zijn verantwoordelijkheid en met twee doelpunten zet hij Nederland weer op een 30-26 voorsprong (54’). Cauwenberghs en De Beule proberen het nog een keer (30-28) maar Jasper Adams velt het vonnis  definitief over België als hij met twee doelpunten de 32-28 op het scorebord zet. De kopjes gaan nu definitief hangen bij België wat uiteindelijk een 33-30 overwinning oplevert voor Nederland dat de wedstrijd met vier man eindigt nadat Leenders en Adams in de slotfase nog een tijdstraf krijgen.

Met die tweede zege op België heeft Oranje de zuiderburen in diepe rouw gedompeld. Na de slechte start van de kwalificatiereeks volgen er drie overwinningen: op Griekenland (2) en één op Turkije. Daarmee  was men er van overtuigd dat men weer alles in eigen hand had en dat een zege op Nederland volstond om zich te plaatsen voor die play-offs. Men blaakte dan ook vooraf van het zelfvertrouwen. Echter, het wedstrijdverloop liet zien dat men er nog niet klaar voor is. Juist op het moment dat men er moest staan gaf men niet thuis. De beide coaches trokken na afloop hun conclussies: Yerime Sylla en Michel Kranzen hun vertrek als bondscoach van Belgie kenbaar gemaakt. Ook Thomas Cauwenberghs haakt na 12 jaar nationale Belgische ploeg af.

Nederland: Bobby Schagen (6), Jasper Adams (5),  Kay Smits (4), Jeffrey Boomhouwer (4), Tim Remer (4), Toon Leenders (3), Luc Steins (2), Ephrahim Jerry (2),  Dani Baijens (1), Iso Sluijters (1), Ivo Steins (1), Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers, Evert Kooijman, Joris Baart, Jorn Smits,

België: Thomas Cauwenberghs (9), Jeroen De Beule (7), Thomas Bolaers (5), Arber Qerimi (3), Tom Robyns (2), Yves Vancosen (2), Julien Devisch (1), Damian Kedziora (1), Jef Lettens, Youri Denert; Simon Ooms, Serge Spooren, Julien  Cadel, Nicolas Danse, Benoit Neuville, Nathan Bolaers,

Eindstand WK-kwalificatiegroep 5:

  1. Nederland 6-10 (169-147)
  2. België 6-7 (168-159)
  3. Turkije 6-7 (146-149)
  4.  Griekenland 6-0 (137-165) 
Deel dit bericht