Nederlandse handballers veel te sterk voor Griekenland.

Voor de dertiende  keer stonden Nederland en Griekeland woensdagavond in Rotterdam tegenover elkaar. Zes keer won Nederland en vijf keer waren de Grieken de betere ploeg, één keer werd er gelijk gespeeld. De eerste ontmoeting op 9 februari 1986 tijdens het C WK in Lissabon eindigde in een 30-10 overwinning voor Nederland. Na die ene keer waren beide landen goed aan elkaar gewaagd. De 29-20 (15-12) zege van woensdagavond was, voor de ploeg van de nieuwe bondscoach Erlingur Richardsson, historisch gezien de tweede grootste zege voor de Nederlandse heren tegen de Grieken waar weinig op af te dingen was.

Oranje was op een groot aantal punten de betere ploeg. Groot punt van aandacht is, en waar de bondscoach in zijn trainingen ook veel aandacht aan heeft besteed, het centrale middenblok waar de ervaring en leiding van Fabian van Olphen node werd gemist. Nederland  had veel overtredingen nodig aan de cirkel om de Grieken af te kunnen stoppen wat veel zeven meters opleverde voor de Zuid- Europeanen en Toon Leenders uiteindelijk in de 47e minuut met zijn derde tijdstraffen de wedstrijd kostte.

Nadat Toon Leenders de eerste kans van Nederland miste waren het de Grieken die in de openingsfase waarin Nederland wat onwennig leek, de leiding namen (2-4). Vervolgens nam Luc Steins zijn ploeg bij de hand en samen met Bobby Schagen, beide scoorden driemaal, kwam Oranje op een 8-6 voorsprong

Steins werd gewisseld voor het jonge talent Dani Baijens die probleemloos de rol van Steins over nam. Samen met Jasper Adams zorgde hij er voor dat Oranje door drie treffers van Baijens en twee van Adams kon uitlopen naar een 13-9 voorsprong.Bobby Schagen en Ivo Steins zorgden vervolgens voor een 15-9 tussenstand. Alles leek er op dat Oranje de Grieken zou gaan overlopen maar in de laatste vijf minuten van de eerste helft verloor Oranje de controle over de wedstrijd en konden de Grieken terug komen naar de 15-12 ruststand

Met een doelpunt  van Schagen en Leenders kwam Oranje aan het begin van de tweede helft meteen weer op een 17-12 voorspong. Omdat Nederland in de daarop volgende tien minuten tegen nogal wat zeven meters en vier tijdstraffen aan verliep het scoreverloop nogal wisselend. JIn eerste instantie bleef het verschil gelijk maar toch lukte het door vier treffers van Bobby Schagen en een van Luc Steins om uit te lopen naar 22-16.

Omdat Nederland wat nonchalant werd en nog twee tijdstraffen incasseerde kwam Grieken weer terug naar 22-18 en 23-19 (50’). In de slotfase kreeg Nederland de wedstrijd weer onder controle en kon het tegen de vermoeide Grieken eenvoudig uitlopen naar de 29-20 overwinning.

Na het gelijkspel van de Belgen tegen de Turken (27-27) staat Oranje op de eerste plaats in groep 5 van het kwalificatietoernooi en gaat met veel vertrouwen de confrontatie met de Belgen aan komende zondag in Leuven.

Scores voor Nederland Bobby Schagen 12, Luc Steins 5, Dani Baijens 3, Joris Baart (2), Jasper Adams 2, Toon Leenders 1, Iso Sluijters 1, Ivo Steins 1, Jeffrey Boomhouwer 1, Tim Remer 1.