Nederlandse handballers winnen van Zweden

Onder druk lijken de Nederlandse handballers U20 het beste te kunnen presteren. Na de Nederlaag in de openingswedstrijd van het EK moesten de Nederlandse handballers vervolgens twee finales spelen om zich mogelijk te kunnen plaatsten voor het hoofdtoernooi. Dat eerste lukte, dat tweede niet, men werd op doelsaldo uitgeschakeld voor een plaats bij de beste acht landen en moest verder gaan spelen voor de plaatsten 9 t/m 16.

Na de nederlaag van dinsdagavond tegen Hongarije moest Nederland woensdagavond opnieuw winnen om te kunnen gaan spelen voor de plaatsen 9 t/m 12. Bij een Nederlaag moest men gaan spelen voor de plaatsten 13 t/m 16. Ook nu haalde Oranje onder druk het beste uit zichzelf en versloeg het Zweden na een 9-16 ruststand met 23-27 en daarmee gaat men dus verder voor de plaatsten 9 t/m 12

Oranje U20 kende een moeizame start, anders dan de 4-1 voorsprong na tien minuten doet vermoeden. Zweden speelde dominanter maar door enkele missers en een drietal technische fouten kwam Nederland toch op voorsprong. De dekking stond, evenals in de eerste helft tegen Noorwegen en Macedonië stabiel, waardoor keeper Mark van den Beucken zich met een aantal prima reddingen kon onderscheiden.

De Zweedse coach nam een time out en veranderde zijn aanvalstactiek. Hij haalde zijn doelman naar de kant en ging met zeven spelers in de aanval. De leverde wel kansen op maar weinig rendement. Nederland profiteerde en scoorde drie doelpunten uit de omschakeling. Ook het slot offensief van de Zweden in de eerste helft leverde weinig doelpunten op en ook nu  profiteerden Mark van den Beucken, Rik Elissen en Evert Kooijman van het ontbreken van een Zweedse doelman door in een leeg doel te scoren: Ruststand 16-9.

De tweede helft geeft aanvankelijk een vergelijkbaar beeld te zien van de eerste helft. Na tien minuten heb beide teams vijf keer gescoord (tussenstand 21-14). Na een time out van Zweden na 45 minuten komen de geel-blauwen beter in de wedstrijd. Ze worden geholpen door de tijdstraffen van Duncan Postel en Evert Kooijman die na balverlies aan de cirkel volstrekt onnodige overtredingen maken.

Zo staat het met nog tien minuten te spelen 22-17 en de Oranje-supporters zijn er niet gerust op. Billen knijpend moedigen ze Oranje aan. De Zweden komen nog dichtbij 24-22 maar Rene Jaspers en Kay Smits (2x) zorgen er in de laatste minuten voor dat de winst in Oranje handen blijft.

4-1 (10’),  10-5 (20’), 16-9 (30’), 21-14 (40’), 22-17 (50’) 27-23 (60’)

De scores voor Oranje kwamen van: Kay Smits 6, Rik Elissen 4, René Jaspers 4, Evert Kooijman 4, Rutger Ten Velde 4, Ephrahim Jerry 3, Niels Poot 1, Mark van den Beucken 1.

De eerste wedstrijd om de plaatsen 9 t/m 12 staat vrijdag 5 augustus op het programma. Om 18:00 uur speelt Oranje U20 dan tegen Zwitserland

De winnaar van deze wedstrijd speelt zaterdag 6 augustus om 17:30 uur om plaats 9 en10. De Verliezer om 15:00 uur om de plaatsen 11 en 12.