Nederlandse heren handballers verliezen tweede wedstrijd van Belgie

De Nederlandse heren handballers hebben na de 22-26 overwinning van afgelopen woensdag, vrijdagavond de tweede vriendschappelijke interland tegen België met 31-29 verloren Oranje keek bij ruste tegen een 17-11 achterstand aan.

Nederland opende de score via Ivo stein 0-1 maar België kwam via Damian Kedziora en Jeroen de Beule op een 2-1 voorsprong. Tweemaal Tommie Falke bracht Oranje weer op een 2-3 voorsprong. Dat ene puntje voorspong wits Oranje in een gelijk opgaande eerste twaalf minuten vast te houden. Na de 5-6 van Ivo Steins nam de Belgische bondscoach Yérime Sylla een time-out en kwam vervolgens met zijn strategie om de keeper in de aanval in te wisselen voor een zevende veldspeler. Daarmee kon België met twee cirkels gaan spelen. Voor het meesterbrein van België Arber Qerimi is dat een kolfje naar zijn had.

Als een vis in het water bewoog hij voor de Nederlandse defensie afwachtend op dat ene fouten waar hij dan meteen gebruik van maakte om in de meeste gevallen een van zijn cirkelspelers aan te spelen die dan ook stee vast wisten te scoren. Via driemaal Vanconsen, De Beule, Natan Bolaers, Qerimi, Cauwenbergs, Danse en Damian Kedziora kwam Oranje op een 14-6 achterstand na 21 minuten. Nederland had in deze fase geen enkele grip op de kunsten van Qerimi die zich flink kon uitleven, maar ook het keeperswerk van doelman Jeff Lettens was behoorlijk betrouwbaar. Niet veel later overstrekte Qerimi zijn knie en met een pijnlijk en niet goed uitziende blessure moest hij het veld moest verlaten. Onderzoek in het ziekenhuis moet uitwijzen wat de ernst van zijn blessure is.

Na dertien minuten niet gescoord te hebben was het Bobby Schagen die in de 23e minuut weer eens wist te scoren voor Oranje. Hij trof voor de eerste en enige keer in een leeg doel. want dat werd een behoorlijk probleem voor Oranje gaande weg de wedstrijd. Ondanks dat men veelvuldig het lege doel miste bleef Oranje volharden in deze strategie, maar in totaal ging het negen keer mis.

In de slotfase van de tweede helft liep de voorsprong van België niet meer op. Na een treffer van Luc Steins in de laatste minuut van de eerste helft kom men met een 17-11 tussenstand gaan rusten. Met de wetenschap dat men nog een twee keer het leeg doel had gemist had de schade na dertig minuten uiteindelijk veel kleiner kunnen en moeten zijn.

Met Qerimi achtergebleven in de kleedkamer kon België niet datgene brengen wat men in de eerste helft wel kon. Sylla volharde ook in de tweede helft in zijn zeven spelers strategie alleen ontbrak de creativiteit om daar goed gebruik van te kunnen maken Toch lukte het Oranje niet om in de beginfase de achterstand structureel te verkleinen. Pas als doelman Jeff Lettens een twee minuten straf krijgt in de 38e minuut weet Oranje een de 21-15 achterstand terug te brengen naar 21-18 Vanaf dan wordt het weer een echte wedstrijd Ondanks het goede keepers werk van Bart Ravensbergen die in de tweede helft Dennis Schellekens was komen vervangen lukte het Oranje maar niet om dichterbij te komen.

Tot halverwege de tweede helft bleef het verschil drie punten waarna het weer opliep naar een verschil van vijf doelpunten: 26-21. (47’) Joris Baart en Tommie Falke maakte er weer 26-23 maar opnieuw liepen de Belgen uit naar een verschil van vijf 28-23. Met nog een acht minuten te spelen leek Oranje de wedstrijd toch te gaan verliezen, maar soms kan het ook heel snel gaan in het handbal. Oranje bleef vechten voor een beter resultaat en binnen drie minuten werd het door  Bobby Schagen tweemaal en een doelpunt van Tommie Falke 28-26 en was alles weer mogelijk. Met nog 1.40 te spelen was het Tommie Falke die met twee doelpunten op rij de marge terugbracht naar een doelpunt verschil 30-29.

Vervolgens mist België en krijgt Nederland de kans om de gelijkmaker te scoren. Maar dan is het Thomas Cauwenberghs die de bal er tussenuit weet te pikken en met een snelle break de eindstand op 31-29 bepaalde.

Scores voor Nederland: Bobby Schagen 6, Tommie Falke 6, Leon van Schie 4, Joris Baart 3, Luc Steins 2, Ivo Steins 2, Samir Benghanem 1, Nick de Kuyper 1, Iso Sluyter 1, Jeroen van den Beucken 1, Jorn Smits 1, Jort Neuteboom 1.

Scores voor België:  Damian Kedziora 6, Yves Vanconsen 5, Thomas Cauwenberghs 4, Jeroen de Beule 4, Natan Bolaers 3, Tom Robyns 2, Serge Spooren 1, Benjamin Danesi 1, Julien Devisch 1, Nicolas Danse 1, Bartosz Kedziora 1, Arber Qerimi 1,